Dostupni linkovi

Donija: Etničko čišćenje bilo politika vođa bosanskih Srba



Veštak optužbe za istoriju Robert Donija (Donia) posvedočio je danas na suđenju Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom da je etničko čišćenje bilo politika vođstva bosanskih Srba tokom rata u BiH 1992-95. godine.

Kao dokaz za svoju tvrdnju, američki profesor se pozivao na dokumente organa Republike Srpske i Karadžićeve govore, koje je proučio pripremajući ekspertski izveštaj za tužilaštvo.

Citirajuchi Karadžićeve reči iz 1992. da "Srbi više nemaju razloga da se bore, jer su oslobodili sve svoje teritorije", te da mogu "i vratiti neka sela koja nam ne pripadaju", Donija je prokomentarisao: "Karadžić time izjavljuje da su osvajanja bosanskih Srba otišla mnogo dalje nego što su prethodno tvrdili da im je cilj. On je, potom, te teritorijalne dobitke koristio kao ulog u pregovorima".

Veštak je rekao da je "politika" vrha RS bila da "tehnički očisti teritorije koje su zauzeli, uklanjanjem nesrpskog stanovništva. Proklamovani cilj da se zadrže srpske teritorije bio je znatno prevaziđen", naznačio je Donija.

Na početku unakrsnog ispitivanja, Karadžić, koji se brani sam, sugerisao je da Donija nije stručan da bude veštak za istoriju pred Tribunalom, iako je, kako je sam rekao, svedočio već "15 puta".

Donija je, na sugestiju optuženog, potvrdio da "tu i tamo predaje", na primer na univerzitetima u Kaliforniji i Mičigenu, od kada je pre 10 godina prestao da radi u finansijskoj kompaniji Meril-Linč (Meryll-Lynch).

Nekadašnji predsednik Republike Srpske optužen je za genocid nad nesrbima u Srebrenici i još osam bosanskih opština, progon nesrpskog stanovništva širom BiH i uzimanje međunarodnih talaca 1992-95.
XS
SM
MD
LG