Dostupni linkovi

Obama pozvao Kinu na saradnju oko spora sa Iranom


Barak Obama
Barak Obama
Američki predsjednik Barak Obama uputio je apel svom kineskom kolegi Hu Ðin Taou da dvije zemlje sarađuju po pitanjima nuklearnog spora s Iranom.

Kina je posljednja stalna članica Savjeta sigurnosti UN-a koju Amerikanci trebaju pridobiti za nove sankcije protiv Irana.

U telefonskom razgovoru sa kineskim predsjednikom Obama je naglasio da je "veoma važna zajednička saradnja kako bi se osiguralo da Iran poštuje svoje obaveze." Njegov kineski kolega je pozvao na "zdrave i stabilne odnose".

Razgovor lidera dvije svjetske sile uslijedio je kao rezultat sedmodnevnih napora da se među dvjema zemljama smire tenzije iz sporova oko Tibeta, Tajvana i trgovine.

Početkom sedmice američki predsjednik izjavio je da želi nove sankcije UN Iranu i to "za nekoliko sedmica." Kina, koja ima jake veze s Iranom, u prošlosti se protivila uvođenju novih sankcija.

U pokušaju da privole Kinu na novu seriju sankcija protiv Irana, američki zvaničnici su najavili kako je Peking navodno spreman na razgovore o tome.

Bijela kuća je saopštila kako je to " jako važna etapa". Američka ambasadorica u UN-u Susan Rice objavila je u srijedu vijest da je Kina pristala na ozbiljne pregovore s drugim članovima Savjeta sigurnosti. Razgovori su navodno trebali biti održani na samitu o nuklearnoj sigurnosti sredinom aprila u Washingtonu.

"Predsjednik misli da smo uspjeli ujediniti međunarodnu zajednicu i izvršiti pritisak na Iran",
izjavio je portparol Bijele kuće Timothy Burton.

Danas je medjutim u glavnom kineskom gradu iranski pregovarač za nuklearna pitanja Said Džalili rekao da su se Kina i Iran saglasili kako sankcije "nisu efikasne".

Džalili je nakon razgovora s kineskim zvaničnicima istakao da su se tokom razgovora saglasili da su "sredstva poput sankcija izgubile svoju efikasnost".

Zapadne zemlje vjeruju da je Iran aktivan u obogaćivanju urana, te da im je cilj proizvodjenje atomske bombe. Teheran medjutim uporno odgovara da je program u potpunosti namijenjen u civilne svrhe prvenstveno za proizvodnju električne energije.

Pročitajte i ovo:
Nedefinisan odnos Kine prema Iranu
Uskoro nove sankcije za Iran
Iran: Američke sankcije neće nam naškoditi
XS
SM
MD
LG