Dostupni linkovi

Uskoro nove sankcije za Iran


Barak Obama i Nikola Sarkozi prošle godine u Francuskoj
Barak Obama i Nikola Sarkozi prošle godine u Francuskoj
Amerika i Francuska poručile su da će zajedno raditi na uvođenju nove runde sankcija Iranu zbog spornog nuklearnog programa koji je ta zemlja najavila.

Posle razgovora u Vašingtonu sa francuskim liderom Nikolom Sarkozijem, američki predsednik Barak Obama izrazio je nadu da će sankcije biti uvedene već "u roku od nekoliko nedelja."

Sarkozi je obećao da će "biti učinjeni svi neophodni napori da bi se osiguralo da cela Evropa bude uključena u režim sankcija".

Zapadne sile sumnjaju da Iran pod okriljem civilnog nuklearnog programa pokušava da proizvede atomsko naoružanje.

Teheran te optužbe demantuje, uz tvrdnje da je program u potpunosti namenjen za “miroljubive namere”, prvenstveno za stvaranje električne energije.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Sarkozijem u Bijeloj kući, Obama je rekao da "nije zainteresovan za to da se na nove sankcije Iranu čeka nekoliko meseci".

"Nadam se da ćemo sve završiti ovog proleća i da će sankcije biti uvedene u sledećih nekoliko nedelja”, istakao je Obama.

Podrška Nemačke i Britanije

Francuski predsednik je naglasio da Iran ne može da nastavi svoju "suludu trku" kako bi završio sporni nuklearni program.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Obamom, naglasio da je došlo vreme da se "donesu neke odluke”.

Prema njegovim rečima, radiće sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i britanskim premijerom Gordonom Braunom na zadobijanju podrške za sankcije.

Merkelova je ranije sugerisala da ukoliko Savet bezbednosti UN ne može da postigne saglasnost po ovom pitanju onda će Nemačke i druge zemlje, koje imaju isto mišljenje kao i Berlin, možda pokrenuti uvođenje sopstvenih sankcija.

Iranu su do sada uvedene tri runde sankcija - blokirana je trgovina "osetljivog nuklearnog materijala, zamrznuta su finansijska sredstva onima koji učestvuju u nuklearnim aktivnostima i zabranjen je sav uvoz naoružanja dok je podstaknuta pojačana kontrola poslova sa iranskim bankama.

SAD i njihovi saveznici nastoje da bude uvedena i četvrta runda sankcija čija će meta biti iranska trgovina naftom.

Osuda Izraela

Kada je reč o Bliskom istoku predsednici SAD i Francuske, složili su se u osudi izgradnje izraelskih naselja u istočnom Jerusalimu. Sarkozi je rekao da je stav Francuske prema bezbednosti u Izraelu dobro poznat, ali je osudio najave o izgradnji jevrejskih naselja.

Francuski predsednik je izrazio žaljenje zbog "nedostatka mira u tom regionu", jer predstavlja "problem za sve, s obzirom da se na taj način podstiče terorizam širom sveta".

*****
Pročitajte i ovo:
Bajden: Bezbjednost Izraela ključna za SAD
Evropa najavljuje sankcije Iranu
Iran: Američke sankcije neće nam naškoditi
Brazil i Iran - prst u oko SAD i Izraelu?
Pokrenuti novi krug indirektnih pregovora
XS
SM
MD
LG