Dostupni linkovi

Nedefinisan odnos Kine prema Iranu


Predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Kin Gang
Predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Kin Gang
Kina je pristala započeti raspravu u Savjetu bezbjednosti UN o konkretnim sankcijama protiv Irana, rekla je američka ambasadorka pri UN Suzan Rajs, da bi kinesko ministarstvo inostranih poslova saopštilo nakon toga da Kina daje prednost mirnom rješenju iranskog nuklearnog pitanja.

Istovremeno, glavni iranski pregovarač o nuklearnom programu Sead Džalali stigao je u Kinu, što je bila nazanaka da je Kina spremna da promijeni dosadašnji stav u Savjetu bezbjednosti po pitanju iranskog nuklearnog naoružanja.

SAD, Francuska, Britanija i Njemačka nastoje ubijediti Kinu i Rusiju da pristanu na jače sankcije protiv Irana. Moskva je, po svemu sudeći, spremna na pregovore o strožim sankcijama, pa se sada vrši pristak na Kinu.

Iako je ranije podržala sankcije protiv Irana, od kojeg dobija 11 odsto nafte na godišnjem novou, Kina se protivila uvođenju četvrtog seta sankcija Teheranu.

No, predsjednik Kine Hu Đintao učestvovaće na samitu o nukleranoj energiji koji se 12. i 13. aprila održava u SAD, takođe je danas objavljeno.

Kineski interesi za iranskom naftom

Na naznaku da je Kina spremna da pregovara o iranskom nuklearnom pitanju, pozitivno je reagovala američka državna sekretaraka Hilari Klinton, zadovoljna što će biti vremena za pripemu.

“To će ostaviti dovoljno prostora za dalje konsulatacije ne samo među 5 +1 grupom, već i sa ostalim članica Savjeta bezbjednosti UN u narednim sedmicama.“

Iako je predstavnik kineskog ministarstva inostranih poslova Kin Gang saopštio da Peking i dalje daje prednost mirnom rješenju iranskog nuklearnog pitanja, dodao je:

“Kina je veoma zabrinuta zbog iranskog nuklaranog pitanja. Mi smo u kontaktu sa svim relevantnim stranama da bismo ubrzali diplomatiju i odgovarajuću rezoluciju te postigli napredak.“

Dvoumljenja Kine u koju je danas stigao glavni iranski nuklearni pregovarač, ovako objašnjava Džosep Čang, profesor sociologije na univerzitetu Hong Kong:

“Sa jedne strane Kina svakako želi da se na nju gleda kao na odgovornu svjetsku silu. Naročito sa aspekta da je ruska vlada sada došla na američku liniju po tom pitanju. Ali, naravno, Kina ima veoma važan interes za iranskom naftom, koji je treći najveći uvoznik i koji Pekingu obezbjeđuje više od deset odsto uvoza nafte godišnje. Kina osim toga želi da na nju gledaju kao na prvi interes islamskog svijeta, kao i trećeg svijeta generalno.”

*****
Pročitajte i ovo:
Uskoro nove sankcije za Iran
Iran: Američke sankcije neće nam naškoditi
XS
SM
MD
LG