Podijelite
„Kinesko čudo“ na Balkanu

Dobro došli u Konfučijev institut u Republici Srpskoj

Putevima Valtera

Zajedničke patrole srpskih i kineskih policajaca

U Bosni i Hercegovini kineski jezik moguće je studirati na tri Konfučijeva instituta, u Banjoj Luci, Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Interes za kineski jezik i kulturu, ali i mogućnosti koje se u vezi s kulturom i jezikom preko Kineske ambasade nude u BiH, posljednjih godina su pojačani. Razloge za to trebalo bi tražiti, smatra Ljiljana Stević, direktorica Konfučijevog instituta u Banjoj Luci, i u najavljenom novom 'Putu svile' koji sad na neki način osovina kineske diplomatije.

Pročitajte: Kineski jezik je sve popularniji u Republici Srpskoj

Novi Put svile pokriva 55 posto svjetskog BDP-a, 70 posto svjetske populacije i 75 posto poznatih energetskih rezervi. Bosna i Hercegovina se nalazi u okviru tog plana i puta, ali i u okviru Mehanizma saradnje 17+1, u okviru kojeg Kina pokreće mnoge infrastrukturne i energetske projekte na Zapadnom Balkanu.

Osim na univerzitetima, kineski jezik u Bosni i Hercegovini moguće je učiti već od osnovne škole u Republici Srpskoj. U skladu sa ovlastima Vlade RS-a, ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić i ambasador Kine u Bosni i Hercegovini Đi Ping potpisali su 14. juna u Banjoj Luci sporazum o osiguravanju nastavnika kineskog jezika.

Ovo je, prema mišljenju ambasadora, posljedica ojačanih odnosa BiH i Kine.

Konfučijevi instituti postoje i u Srbiji, u Beogradu i Novom Sadu.

Kineska ambasada u BiH nudi i programe studiranja u Kini. Učenje kineskog jezika u školama i univerzitetima obuhvatit će i šire kineske studije, kulturologiju, međunarodne odnose i ekonomski položaj.

Šta Kineze zanima na Balkanu?

Poznato je da su kineski turisti godinama među najbrojnijim u BiH. Na Sarajevo Bussines Forumu Zhou Ping, zamjenik generalnog direktora Komisije za turizam i razvoj provincije Hainan, kazao je da je Sarajevo veliko ime u Kini, poručivši 'da je vrijeme za BiH da se pripremi za veliki broj kineskih turista'.

Taj broj bi mogao do kraja godine iznositi 100.000 turista.

Pročitajte: Učite li vi kineski?

Ubrzanom razvoju turističke saradnje doprinio je prošlogodišnji Sporazum o bezviznom režimu dvije zemlje i Memorandum o olakšanju grupnih putovanja kineskih turista.

Svi su složni – interes kineskih turista je velika prilika koju treba iskoristiti. Projekat 'Putevima Valtera', koji su predstavnici Bosne i Hercegovine i Srbije predstavili na Samitu zemalja jugoistočne Evrope s Kinom 2018. godine, ima za cilj da u ove dvije zemlje dovede stotine hiljada turista narednih godina.

"Valter brani Sarajevo" jedan je od najgledanijih filmova u Kini pa ne čudi interes turista za lik i djelo Vladimita Valtera Perića.

Tokom obilaska turisti posjećuju Zlatibor, Beograd, Sarajevo, Konjic i Višegrad. Osim interesa za naslijeđe komunizma i socijalizma, kineski turisti posjećuju i lokacije poznate po prirodnim ljepotama u BiH.

Taj divni Peking

Veza Sarajeva i Pekinga jeste i olimpijska. Glavni grad Kine 2022. godine će, drugi put, biti domaćin Zimskih olimpijskih igara, nakon što je 2008. ugostio Ljetne olimpijske igre.

Pročitajte: Kinezi u Hrvatskoj: Luke i hoteli

S ciljem promocije kineskog glavnog grada na nacionalnoj bosanskohercegovačkoj televiziji emitirat će se dokumentarnih program narednu godinu dana. Građanima je ovaj program predstavljen na malom sajmu u Sarajevu 28. oktobra 2019. kada se govorilo o programu koji će približiti Kinu i njen glavni grad građanima BiH.

Građani u BiH će imati priliku upoznati pekinšku kulturu, umjetnost i tehnološke inovacije, te saznati kako je Peking postigao današnja dostignuća. Zaključeno je da je to još jedna potvrda prijateljstva Kine i BiH koje će trajati i koje treba 'brižljivo uzgajati na svim poljima'.