Dostupni linkovi

Žene u Iranu rekle predsjedniku kakve promjene očekuju


Žene u Iranu na molitvi
Žene u Iranu na molitvi
Golnaz Esfandiari (priredila Mirjana Rakela)

Grupa istaknutih aktivistkinja za ljudska prava iznijela je svoje zahtjeve novom iranskom predsjedniku Hasanu Rohaniju, koji je tokom svoje kampanje govorio protiv rodne neravnopravnosti i isticao da i žene i muškarci trebaju imati jednaka prava i mogućnosti.

Kako je Rohani tokom kampanje obećao da će osnovati Ministarstvo za pitanja žena, aktivistkinje su htjele vidjeti da li spreman ostvariti obećanja.

Sastale su se 10. jula s predstavnicima Rohanijevog tima. Među njima je bilo nekoliko istaknutih javnih ličnosti koje su bile pod udarom vlasti zbog svojih zahtjeva za promjenom položaja žena.

Upozorile su da se pogoršao njihov položaj tokom osam godina vlasti odlazećeg šefa države Mahmuda Ahmedinajada.

Jedna od aktivistica, Narges Mohammadi, zamjenica direktorice Centra za zaštitu ljudskih prava, kojeg je osnovala Shirin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir, bila je u zatvoru šest godina jer je „radila protiv nacionalne sigurnosti Irana“.

Važno je, da Rihani poduzme nekoliko koraka, među kojima je ukidanje restrikicija koje se odnose na pojavljivanje žena u javnosti, kao i da eliminira cenzuru o ženskim pitanjima.

„Kada neka žena javno kaže da se nečemu protivi i počne tražiti svoja prava, može očekivati da će u roku od dva dana biti pozvana na policiju, pa i da se protiv nje podigne optužnica“, kaže Mohamadi koja na privremenu slobodu puštena zbog zdravstvenih poteškoća.

Zahtjev za ukidanje diskriminirajućih zakona

Osam godina vladavine Ahmedinadžada za žene su bila prava noćna mora.

Bile su iskjučene iz javnosti i i društvenog života, kazala je sveučilišna profesorica Sahla Ezazzi.

Žene na iranskim izborima
Žene na iranskim izborima
„Vjerojatno je vlast došla do zaključka da ukoliko muškarci ne žele kontrolirati svoje žene i ostaviti ih kod kuće, onda se država treba ponašati kao njihov otac ili djed i kontrolirati ih čvrstom rukom“, kaže Ezazzi.

Takav pristup otežava ženama da upisuju fakultete, određene studije, ali ih potiče da ostaju kod kuće, i da rađaju djecu.

Zato i traže od Rohanija da ukine zakone koji diskriminiraju žene.

Primjerice, po iranskim zakonima, žena se teško može razvesti, a njeno svjedočanstvo na sudu upola je manje vrijedno od svjedočanstva muškarca.

Ženama koje su pokrenule kampanju protiv takvih zakona se prijeti zatvorima, tužbama ili ih se prisiljava da napuste Iran.

Glumica Marieh Vafamehr upozorila je da se ženama ne dopušta da režiraju filmove ili pišu knjige.

„Feminizam je postao tabu tema u našem društvu“, upozorila je.

Novinarka Farida Ghaeb zatražila je ukidanje cenzure. Web stranice koje se bave pitanjima žena znaju biti pod blokadom, pa bi ukidan je takvih blokada bio prvi korak kako bi se javnost upoznala sa ženskim pitanjima.

One smatraju da bi veliki napredak bio i to da ministri u vladi podržavaju ravnopravnost spolova. Nažalost, istaknule su, postoji mogućnost da ministar kulture bude osoba koja podržava poligamiju u Iranu.
XS
SM
MD
LG