Utorak, 24. maj/svibanj 2016, 09:58 CET

  Srbija

  Zdravstveno stanje Mladića ispitaće lekari iz Srbije

  Ratko Mladić u Haškoj sudnici, jul 2011.
  Ratko Mladić u Haškoj sudnici, jul 2011.
  Petočlani lekarski tim iz Srbije, sledeće nedelje putuje u Hag, gde će u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu, pregledati Ratka Mladića, koji se duže vreme žali na zdravstvene probleme, zbog kojih, kako tvrdi njegova odbrana, u četvrtak nije mogao da se pojavi u sudnici.

  Lekari Tribunala su u međuvremenu utvrdili da je bio opravdano sprečen da izađe pred sudije, ali je naloženo i detaljano ispitivanje i utvrđivanje njegovog zdravstvenog stanja.

  Više puta do sada, Ratko Mladić, kome se u Hagu sudi za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH, pojavljivanja pred sudijama tog Tribunala koristio je kako bi ukazao da mu je zdravstveno stanje loše i da nije sposoban da prati proces.

  U četvrtak se nije ni pojavio u sudnici, gde je trebalo da se izjasni po trećoj, dopunjenoj optužnici, već je obavestio Veće da se ne oseća dobro.

  Lekari su ga potom pregledali i utvrdili da se i dalje oporavlja od upale pluća, od koje je bolovao početkom oktobra.

  “Njega je pregledao doktor pritvorske jedinice haškog Tribunala, koji je potvrdio da on nije bio u stanju da prati statusnu konferenciju”, rekla je za Radio Slobodna Evropa, predstavnica Tribunala Nerma Jelačić.

  Predsedavajući sudija Alfons Ori, nagovestio je nakon Mladićevog nepojavljivanja u sudnici, da bi pretresno veće moglo da zatraži i temeljan lekarski pregled, kako bi se njegovo zdravstveno stanje utvrdilo u potpunosti.

  Nerma Jelačić kaže da je Mladić u međuvremenu dao saglasnost da se njegov medicinski karton ustupi sudskom veću, što do sada nije dozvoljavao, usled čega sudije nisu imale realan uvid u njegovo zdravstveno stanje.

  “Kako smo mogli čuti od sudije Orija, iako je Mladić dao dozvolu da se sudije upoznaju sa njegovim zdravstvenim stanjem, on nije dao dozvolu da Tribunal iznosi detalje njegovog zdravstvenog stanja u javnost. Međutim, sudija Ori je takođe podvukao važnost toga da se o njegovom zdravstvenom stanju ne sprekuliše u javnosti, ali je i napomenuo da će sudije dobro prostudirati njegov zdravstveni karton i odlučiti da li žele da nalože da se izvrši još jedan generalni pregled njegovog zdravstvenog stanja i da li će to i kako uticati na dalji tok postupka”, kaže Nerma Jelačić.

  Kakve su posledice po suđenje

  Zdravstveno stanje Ratka Mladića, sledeće nedelje bi u Hagu trebalo da ispita i lekarski tim Srbije. To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio ministar zdravlja Zoran Stanković, dodavši da očekuje da će i oni biti uključeni u procenu Mladićeve sposobnosti da učestvuje u suđenju.
  Zatvor u Sheveningenu
  Zatvor u Sheveningenu

  „Nakon odlaska Ratka Mladića u Hag, njegov advokatski tim je uputio zahtev da se u Hag pošalje jedna ekipa lekara, koja bi izvršila uvid u njegovo zdravstveno stanje. Komitet za saradnju sa haškim Tribunalom Vlade Srbije je, u komunikaciji sa haškim Tribunalom, podržao njihovu inicijativu i, u dogovoru sa Tribunalom u Hagu, uputiće ekipu od pet lekara koji će izvršiti uvid u zdravstveno stanje Ratka Mladića. Na osnovu iskustva koje smo imali u prethodnom periodu, očekujem da će lekari iz Srbije, sa lekarima iz haškog Tribunala, aktivno učestvovati u oceni i proceni zdravstvenog stanja Ratka Mladića i njegovoj sposobnosti da uzme aktivno učešće u postupcima pred haškim Tribunalom“, rekao je Stanković.

  Ratku Mladiću do sada je utvrđena upala pluća, u pritvorskoj bolnici mu je operisana kila, a pre dolaska u Hag, prema tvrdnjama odbrane, doživeo je dva moždana udara. Tribunal je međutim, više puta od Mladićevog prijema, krajem maja, negirao da su kod njega otkrivena ozbiljnija oboljenja.

  Glavni urednik sarajevskog magazina “Slobodna Bosna”, Senad Avdić, koji je pratio do sadašnji tok procesa, zbog svega viđenog, kaže da ne isključuje ni mogućnost “da Mladićev advokatski tim možda čak i manipuliše njegovim zdravstvenim stanjem, pripremajući temelj njegove odbrane. Dakle, ja ne isključujem ni tu mogućnost bez obzira što je evidentno da je on bolestan čovek i što to govore i službene potvrde iz Haga”, kaže Avdić.

  Taktika ili realni razlozi, tek direktor Komiteta pravnika za ljudska prava Milan Antonijević, ne veruje da bi Mladićeva bolest i njegovo nepojavljivanje u sudu, moglo da ugrozi celokupan proces. On objašnjava da postoji više mehanizama za takve situacije, koji su korišćeni u prethodnim slučajevima.

  „Postoje opcije koje su korišćene u slučaju Jovice Stanišića. Prvo je odricanje prava da prisustvuje raspravi, čemu je Stanišić pribegavao, a koje stoji na raspolaganju i Ratku Mladiću, a druga varijanta je video – link, koji omogućava da se suđenje prati iz pritvorske jedinice. To su opcije koje je veće do sada koristilo u nekim drugim slučajevima i koje očekujem da mogu biti korišćene i u ovom slučaju. Zbog svega toga, očekujem da će suđenje moći da se odvija na jedan zadovoljavajući način”, rekao je Antonijević iz YUKOM-a.

  Urednik “Slobodne Bosne”, Senad Avdić, međutim, ukazuje “da su i ovih pet, šest meseci koliko je prošlo od Mladićevog hapšenja i prebacivanja u Hag, njegovo zdravstveno stanje i medicinski karton bitno su uticali na dimaniku sudskog procesa protiv njega. Očito je da je on bolestan čovek i da mu se, pored onog sa čime smo baratali kada je odlazio u Hag, dakle pored ta dva moždana udara, tokom boravka u Sheveningenu, stanje iskompliciralo i u još nekim segmentima, kakva je upala pluća…Vrlo je teško govoriti šta sve i na koji način ovo može imati za reperkusiju u daljem sudskom procesu, ali posledica će u svakom slučaju biti, a pre svega će se odnositi na žrtve za koje se optužuje i zbog kojih je uopšte u Hagu”, rekao je Avdić.

  Ognjen Zorić

  Diplomirao novinarstvo na Fakultetu za kulturu i medije u Beogradu. U beogradski biro RSE dolazi u oktobru 2010. godine gde radi kao novinar, reporter, te uređuje i vodi dnevne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Akabe Grad: USA
  16.11.2011 06:13
  Aninimni.
  U Wienu ( Becu ) Igrala se jedna Opera i Sala je bila puna.
  Opera je trajala duze nego obicno.
  Neki su spavali a neki u tihom razgovarali..
  Kad odjednom neka Zena ustala i Vristila.. Uhvatite ga.. nemojte ga pustiti.. drzite ga
  Sva te reci su bili upuceni onima koji su bili blizu Operasa.
  Glumac se nasmejao i rekao : Hvala na velokom posetu Ali samo jedna osoba desifrirala moju umetnost.
  Ja kazem za sebe da VB, VOJVODJANIN, BAR, BEGU, Miodrag iz Peci BeogradSvi su moji Fanci ali najbolje od svih njih Ti si razumela i desifrirala moju operu.
  Jos jednom ti zahvalim sto si em pratio dusevno.
  Eh kad ima malo vecih broj da ovako vriste kao Ova gospodja Anonimna Tad bi se ja osecao pravi Glumac.
  Do tada ostaje mi da se postaram da privlacim sto vise gospodje i Gospodjice da ne zaboravim i Djentelmene.

  Ime: Anonimni posjetilac
  14.11.2011 14:35
  Akabe
  Ti si licnos bolesna rijeci iz vase poromecene svijesti normalnim ljudima
  stvara mrak pred ocima citajuci vau perverziju svijesti Da imalo svijesti imate prvo bi priznali svoje zlocine tada sa pravom bi mogli traziti i od drugih da to isto ucine nego vi pokusavate dase sakrijetu iza navodnih tudjih zlocina i da nastavite da zivite kao zlocinac ubijedjen da za vas pravde nema Varate se grdno i vi cete kad tad doci na red dase ispovijedite i priznate zlocine pocinjene u ime narada kome pripadate

  Ime: Akabe
  14.11.2011 04:12
  Ne znam zasto nekome smetam...sigurno nekome diram savest.
  Kad bi mi BOG omogucio da pitam ratka mladica kako se osecao kod groba svoje cerke... I da li u tom trenutku mislio za sve Ljude koji su izgubili svoju decu...za nista ?
  No takvu mogucnost nemam ( i bolje sto ga nemam )
  Meni je isto toliko vazno da ovo citaju omi koji misle da je ovaj manjak Heroj.
  E pa vrem je pokazalo a ima jos da pokaze da svi vi koji branite heroje koji ubijaju da ste u pogresnom stranu.
  Otreznite se nebeski narode...pa zar vam nije vazno da i srba ima u redovima zrtve..
  Sta reci nekom roditelju koji nema ni grob svog detetu ?
  Tresnes se ratko tresnes nikad od BOGA nisi se plasio...nego si se sakrio od ljude...
  Ziveo si kao u zooloskom vrtu u svoju Srbiju kojoj si poklonio grad osvetivsi se Turske...a zaboravio da si zluzio i to casno i posteno 600 godine. Ubiti civile nisi doneo slobodu svome Narodu vec samo zlo koja ce decenijama vratiti tom Narodu kao bumerang..Na zalost Vecina tog Naroda ne zasluzuje to.
  Verujem da si citao da Srbija nije veca ni sa teritorom ni sa stanovnishtvom vec manja a bice jos manja .
  Valjda ce tvoji istomislioci ce da shvate da sve sto mislis komsiji pre podne..nadjes u svoju kucu posle podne.
  Vidim da si ugojio...Zapadnjaci te drze bolje nego Srbija i Srpski narod...Pa daju ti argumente da se pokajes sta ste radili u hrvatsku i u B i H.
  Pred grob svoje cerke kad ste plakali trebali ste reci nekoliko reci.
  Cerko moja...Naneo sam bol drugima i BOG me kaznio.
  Od ovog mesta trazim od svih ljude u Ex. Yugu da mi oproste i da nikad niko ne cini ono sto sam Ja cinio.
  To ne bi vratio u zivot 200.000 duse ali bi pomagao narodima da se pomiru i gledaju u Buducnost i da nikad vise ne bude ludilo koju ste vi i vasa generacija uradili.
  Zelim ti dug zivot...Ponekad najveca kazna je zivjeti i vidjeti svoja dela.

  Ime: Sovereign Grad: Podgorica
  13.11.2011 18:51
  Re: Sokrat...Признајем, неписмен сам кад видим како врцаш од знања и елоквентности. Што се тиче Шешеља у Хагу, то је политички пројекат рахметли Ђинћић др Зорана у спрези са извјесном не могу је назвати Дамом црногорског презимена... Што се тиче пљувања по Републици Српској и Србима уопште, то је континуитет којем смо неколико пута ломили зубе: Балкански ратови, 1св рат и дакако у случају БЈРБиХ 1991-1995 године_ када вам је НАТО помагао као и дио Срба са чувеним ембаргом на Дрини. Или..."пучина" си ти што би Његош рекао. Опрости ми што сам и оволико времена изгубио на теби

  Ime: VB Grad: Beograd
  13.11.2011 17:50
  Nista novo i nista dobro medju nesrecnim gradjanima Srbije!
  Mene uopste ne interesuje zdravstveno stanje marodera Mladica.Ukoliko su mu-mimo nase volje-vratili pare i kamate na novce koji stoje na stolu,ukoliko su mu dali penziju(zbog neprikosnovenog prava...)onda ima i para i mogucnosti koju vecina brace i sestara Srba nema,da se o svom zdravlju sam stara.Da ne pominjemo zrtve naseg ogavnog osvetnika srpstva o cijem zdravlju se niko nije starao,pa ni o posmrtnim ostacima o cemu i danas ne govorimo.Ako brinemo o ubici,mogli bi da obestetimo i njegove zrtve,ako mislimo na buducnost nase dece i postojanje jasnih moralnih uzusa....
  Ukoliko je Nemacka slala lekare kao ispomoc Mengeleu i ostalom drustvu u bekstvu,onda mozemo i mi.Ali ako to nemacka drzava nije smela,a mi se smejemo u lice zrtvama i svim ponizenim gradjanima Srbije koji se stide svega sto je uradjeno u njihovo ime i javno manifestujemo samilost prema onome ko milosti prema bilo kome nije imao?...

  Ime: greg Grad: chicago
  13.11.2011 16:27
  Kao prvo S.Milosevic je ziv i zdrav sa svojom porodicom u Rusiji a Mladic se mora uklonit jer (on nema jugoslavensko zlato da bi ostao ziv) po cjeloj politici koja se provodi za republiku srpsku, da bi opstala, mora se neko zrtvovati a to je sad ON. Pogledajte emisiju na BNu " NIJESMO MI OD JUCE" tu cete cuti pravu istinu, hunder procent.

  Ime: Dr Mans
  12.11.2011 19:48
  @Slobodan
  Seselj ce svojim dugim jezikom /nije Hag Beograd/ i ponasanjem kao i nedjelima iz Hrvatske,Bosne,Vojvodine, kasnije i Kosova...do penzije /a mozda i duze/ ostati iza brave.

  Ime: Sokrat
  12.11.2011 01:19
  Nemoj samo zlikovac i ratni zlocinac Mladic da umre dok mu se ne donese konacna presuda jer bi onda kod BiH pravoslavca (kao i nepismenih Srbijanaca) bio "heroj" o kome bi se romani pisali i godinama guslalo, Sa sudjenjem njemu i njegovom pajtasu Karadzicu trebalo bi otpoceti sa demontazom njihove krvave tvorevine zvane "republika srpska" zbog koje su i u Hagu.

  Ime: Slobodan Grad: YU
  12.11.2011 00:15
  Sigurno zapad sa olaksenjem prati Mladicevo zdravstveno stanje.Sto prije Mladic umre to ce manje kompromitovati zapadne politicare.
  Zapadu je problem Seselj koji je dosta dobrog zdravstvenog stanja pa da mu nebi sudili o glavnoj otuznici izmisljaju nove(nepostovanje indetiteta zasticenih svedoka).
  Ako tribunal postuje ta pravila kako u slucaju sudjenja albanskim optuzenicima zasticene svedoke pojede mrak ili (izvrse samoubistva ?)
  pitamse ko je otkrio njihov indetitet sigurno ne Seselj.
  Tribunalu je najvazniji zadatak da albanske optuzenike pute na slobodu zbog nedovoljnih dokaza.
  Tribunalu bi najbolje odgovaralo da Mladic kao Milosevic umre sto pre.

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Vučić, Savamala i predvorje Zlatnog doba

  Možda u nespretnom pokušaju kontrole štete, premijer je izgovorio nešto što ne može biti ništa drugo nego apoteoza bespravnog nasilja, urbane kaubojštine, mafijaškog siledžijstva u kojem neće sudovi i policija deliti pravdu, nego će ista biti u rukama onih koji imaju veći, recimo, bager
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva" u Cazinu i Velikoj Kladuši (1. dio)i
  X
  22.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima u Velikoj Kladuši. Voditelj je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Server: Snažna romansa Srbije sa Rusijom

  Američki analitičar i stručnjak za Balkan, Danijel Server nedavno se vratio iz posete Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, u toku koje se sastao sa zvaničnicima kao i predstavnicima nevladinog sektora. Kaže da je u regionu primetio pozitivne trendove, ali i nastavak nekih višegodišnjih problema. Jedna promena koju je uočio jeste veće prisustvo Rusije na Balkanu. Danijel Server naglašava da je posetio zemlje regiona u privatnom svojstvu i da nije prenosio poruke američke...

  Nikolić poverio mandat Vučiću

  Nakon razgovora prošle nedelje sa liderom SNS i nosiocem liste "Srbija pobeđuje" Aleksandrom Vučićem, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je danas obavio konsultacije o formiranju vlade i sa predstavnicima preostalih 11 lista koje su ušle u parlament. Nikolić je odlučio da mandat za sastav vlade poveri Vučiću. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da će poveriti mandat za sastav nove vlade lideru SNS-a i nosiocu liste “Srbija pobeđuje” Aleksandru Vučiću. U obraćanju...

  Oslobodjen policajac u slučaju Fredija Greja

  Policajac u Baltimoru optužen za ubistvo Afroamerikanca Fredija Greja pre godinu dana, koji je pretrpeo teške povrede leđa prilikom transporta policijskim kombijem do zatvora, danas je na sudu oslobođen krivice. Policajac Edvard Nero bio je optužen za fizički napad drugog stepena, neobavljanje dužnosti i nesmotreno ugrožavanje života Fredija Greja, zbog nelegalnog hapšenja i nepropisnog prevoza 25-godišnjeg Greja, 12. aprila prošle godine Danas su sve optužbe protiv policajca Edvarda...