Dostupni linkovi

Busovača: Zatvor Kaonik čeka opremanje


Zatvor Kaonik u Busovači
Zatvor Kaonik u Busovači

Kada bi Država BiH izdvojila samo 150 tisuća KM u kazneno popravnom zavodu Kaonik kod Busovače moglo bi se smjestiti još 70 osuđenika i uposliti 15 čuvara. Zatvoru koji je prošle godine navršio dvadeset godina od osnivanja samo treba opremiti zgradu za smještaj osuđenika koja je već izgrađena, tvrdi upravitelj zatvora Marko Krišto te dodaje kako i u ostalim zatvorima poput Orašja, Sarajeva, Bihaća postoje izgrađeni kapaciteti za još dvije stotine zatvorenika ali oni nisu opremljeni. Je li se mogla izbjeći izgradnje državnog zatvora ulaganjem u postojeće zatvorske kapacitete?

Pilot-projekt kućnog pritvora nije bez razloga ponuđen Kazneno-popravnom zavodu u Busovači. Više od pedeset zatvorenika nosilo je elektronski uređaj za praćenje na nozi i kaznu služilo u kućnom pritvoru. Ovaj zatvor može se svrstati u red europskih po uvjetima koje pruža osuđenicima. Prošle godine obilježio je 20 godina svoga postojanja, a sve je počelo iz vojnog skladišta JNA. U zatvoru je kratko kaznu služio i poznati terorist Ahmed Zuhair Handala kojega su vojni policajci HVO-a uhitili u Novoj Biloj kada su mu pronašli u prtljažniku automobila naoružanje i vojnu opremu. Kasnije ga je zenički sud osudio na deset godina zatvora, a nakon bijega podmetnuo je autobombu u Mostaru. Danas je to suvremeni zatvor u kome se provodi radna terapija, dobro vladanje nagrađuje a neposluh kažnjava. Zatvorenici imaju knjižnicu, internet-klub, košarkaško igralište, medicinsku skrb, zubnu ambulantu, redovite liječničke preglede, prostore za vjerske obrede i molitvu.Slikari također mogu razvijati svoj talent u što smo se i uvjerili kada smo nedavno posjetili ovu ustanovu. Tu su i sprave za atletsku gimnastiku. Na zakupljenom zemljištu proizvode krumpir, luk, salatu i drugo povrće za svoju kuhinju. Još puno toga pozitivnog moglo bi se nabrojati u ovom zatvoru gdje kaznu služe i osuđenici za ratni zločin kao i kradljivci šume.

"Imamo zasigurno dobre uvjete za sve zatvorenike i trudimo se da zaista održimo europske standarde u zatvoru", govori nam Marko Krišto upravitelj zatvora i dodaje.

Ima mjesta, nema novca

"Više puta aplicirali smo za sredstva Vlade FBiH u iznosu od oko 150 tisuća KM kako bi mogli opremiti još jednu novoizgrađenu zgradu za smještaj zatvorenika. Međutim zbog poznate financijske situacije u društvu nismo novac dobili, a mogli bi otvoriti još 70 mjesta za zatvorenike i 15 radnih mjesta za čuvare. Moram naglasiti da je ovaj zatvor konstantno u punom kapacitetu. Novca treba i za završetak prostorije za posjet osuđenicima.Međutim kao što vidimo gradi se novi državni zatvor što naravno podržavam, ali da je vlast iskoristila samo postojeće kapacitete u Orašju, Sarajevu i Bihaću zajedno s nama na Kaoniku kod Busovače mogli bi primiti još 200 osuđenika.To je informacija iz "prve ruke", dakle od mojih kolega koji ujpravljaju tim zatvorima. To nije veliki novac. On je mali u odnosu na onaj koji se izdvaja za izgradnju Državnog zatvora koji će primiti 350 osuđenika i pritvorenika" govori nam Marko Krišto.U proračunu za ovu godinu također ni jedna marka nije izdvojena za opremanje zgrade na Kaoniku za 70 novih mjesta za osuđenike.

Pitali smo ravnatelja ima li u zatvoru nereda i tučnjave na nacionalnoj osnovi kao što je to slučaj u drugim zatvorima BiH? - Ni govora. Ovdje zaista nemamo ni nacionalističkih ispada, a kamoli maltretiranja ili premlaćivanja zatvorenika od drugih samo zato što su druge vjere ili nacionalnosti. Bude ponekad nekih problema sa zatvorenicima, ali tvrdim da nacionalističkih ispada i tučnjave po toj osnovi nema. Dobro nagrađujemo one koji poštuju red i zakon, a za one druge, postoje sankcije", tvrdi Marko. Kako vlast u BiH funkcionira najbolje se vidi i na ovom primjeru. Iako ima najmanje 200 "rezervnih" mjesta po zatvorima u BiH gradi se zatvor za 350 mjesta čija cijena prelazi 35 milijuna eura. Za sada.

  • Slika 16x9

    Srećko Stipović

    Diplomirao žurnalistiku na FPN "Veljko Vlahović" u Sarajevu 1987. godine. Novinarstvom se bavi od 1981. godine, a surađivao u mnogobrojnim časopisima diljem bivše Jugoslavije. Sa RSE počeo suradnju 2003. godine.

XS
SM
MD
LG