Dostupni linkovi

Zaoštravanje odnosa na političkoj sceni?


Predstavnici opozicije su nedavno predali Vladi milion potpisa za vanredne izbore, 12. april 2010. Foto: Vesna Anđić
Predstavnici opozicije su nedavno predali Vladi milion potpisa za vanredne izbore, 12. april 2010. Foto: Vesna Anđić
Poruku predsednika Srbije opoziciji da će uložiti svu svoju energiju da ona ne dođe na vlast jer bi mogla da gurne Srbiju u sunovrat opozicione stranke shvatile su kao zaoštravanje odnosa na političkoj sceni i podsećaju na Miloševićeve poruke opoziciji.

U vladajućoj koaliciji pak odgovaraju da su oni koji se sada preporučuju za vođenje vlasti već viđeni. Analitičari ocenjuju da u Tadićevoj poruci nema pretnje i da je ona pre upućena sopstvenim biračima nego opoziciji.

U danu kada su u još jednoj od opština u Srbiji Aranđelovcu održavani vanredni lokalni izbori, gde su, pokazalo se par sati kasnije, pobedu odneli Nikolićevi naprednjaci, predsednik države Boris Tadić poručio je opoziciji da im neće dozvoliti da dođu na vlast.

Ovakav nastup je za lidera naprednjaka Tomislava Nikolića pretnja opoziciji:

"I mi ćemo naravno biti trpeljivi i razumni do mere do koje nas vlast ne bude fizički ugrozila ili ne ugrozi naša ljudska prava, naša politička prava, a onda ćemo odgovoriti predsedniku Srbije",
rekao je Nikolić i zamolio predsednika da se okrene ustavnim nadležnostima jer, kako kaže, ne treba predsednik Srbije da brine ko će da osovji parlamentarnu većinu.
Tomislav Nikolić

On je naveo i da ga je sramota da ima predsednika Srbije koji mu preti da, "iako se pošteno bavi politikom nikada neće doći na vlast i neće pobediti".

“Dan o kome on govori kada je, kaže, goreo Beograd, je dan u kome je on pobegao u Rumuniju i izmislio neku posetu, kada smo organizovali miting ispred Skupštine. Zaista je Boris Tadić izgubio kompas”, zaključio je Nikolić.

Najoštrije kritike iz Koštuničinog DSS-a

Rečima da je Beograd goreo kada su oni koji danas traže izbore bili poslednji put na vlasti Tadić je aludirao na paljenje američke ambasade nakon mitinga za odbranu Kosova zbog proglašenja nezavisnosti u Prištini. Iako nije bio na tom mitingu Tadić je njegovo održavanje prethodno podržao.

Nikolićev stranački kolega Aleksandar Vučić ide i korak dalje u podsećanju i kaže da su na sličnu izjavu Slobodana Miloševića 1991. godine svi opozicioni lideri reagovali rečima diktatura. “Ja to neću da kažem”, rekao je Vučić.

Najoštrije kritike Tadiću ipak stižu iz Koštuničinog DSS-a, čiji portparol Petar Petković izlaganje predsednika Srbije upoređuje sa govorom "komunističkih komesara":

"Tako se ni Slobodan Milošević nije ponašao devedesetih godina kako se sada ponaša demokratski predsednik Boris Tadić, govoreći da nikada neće dozvoliti opzoziciji da dođe na vlast", kazao je Petković.

Iako je Tadić polovinu polučasovnog govora na skupštini svog koalicionog partnera PUPS-a, posvetio uz prilično oštar ton, kritici opozicije koja je prikupila milion potpisa za vanredne izbore, u vladajućoj koaliciji ove Tadićeve reči ne vide kao zaoštravanje političkih odnosa.

“I hoću i ovo da vam kažem, pošto znam sve političke aktere u ovoj političkoj koaliciji ne postoji ta energija koju nisam spreman da dam ovoj zemlji kako bi sprečio dolazak na vlast takve političke koalicije,”
poručio je tada Tadić.

Podrška koalicionih partnera

Nada Kolundžija
, šefica poslaničkog kluba Tadićevih demokrata kaže da je njegova izjava da opozicione stranke ako dođu na vlast mogu da "gurnu Srbiju u sunovrat, nove sukobe i nesporazume" jasna poruka da oni koji se sada preporučuju da vode državu nisu novi na političkoj sceni i da su već viđeni njihovi rezultati rada:

"I to je samo prosto podsećanje ko su oni zapravo i šta bi za Srbiju značilo ako bi oni došli na vlast. Ja ne verujem u one koji zaspu u jednom stanju, a probude se u sasvim drugom stanju",
navela je Kolundžija.

Nada Kolundžija, Foto: Vesna Anđić
I koalicioni partneri demokrata imaju uglavnom slično viđenje Tadićevog nastupa. Vladimir Ilić, politički direktor G 17 plus:

“Oni pokušavaju da iskoriste ozbiljnu situaciju izazvanu svetskom ekonomskom krizom i na nezadovoljstvu naroda pokušavaju da naprave politiku, i mislim da je to revoltiralo donekle i predsednika pa se na takav način i obratio”.


Iako su i sami bili deo jedne prošlosti ni socijalisti nemaju problem sa Tadićevom izjavom. Šef poslanika SPS-a Branko Ružić:

"Jasno je da predsednik Tadić ulože svu svoju energiju kako bi svojim autoritetom i zajedno sa vladom učinio sve da se naš evropski put nastavi onom dinamikom koja će korenspondirati sa interesima građana i u tom smislu ja razumem njegovu izjavu da bi vraćanje u prošlost ili unazad u mnogome usporilo taj put", rekao je Ružić.

No, kako se zaista može shvatiti Tadićeva poruka pitamo Vladimira Vuletića, profesora sociologije na Filozofskom fakultetu.

Ta poruka čak nije ni upućena opoziciji, više je upućena pristalicama Borisa Tadića, da mi koji smo na vlasti nećemo popustiti pred pritiscima opozicije na način koji nije predviđen Ustavom.
Vuletić kaže da Tadićev govor doživljava kao odgovor na zaoštravanje koje dolazi od opozicije pre svega prikupljanjem potpisa za izbore:

“Nisam primetio čak nikavu vrstu pretnje u ovome što Tadić govori. Jednostavno on je rekao da će uložiti svu svoju energiju, što je sasvim očekivano, da ne dođe do raspisivanja prevremenih izbora. Ta poruka čak nije ni upućena opoziciji, više je upućena pristalicama Borisa Tadića, da mi koji smo na vlasti nećemo popustiti pred pritiscima opozicije na način koji nije predviđen Ustavom. Tako da ne mislim da je to na bilo koji način neka poruka koja bi bilo koga trebalo da uznemiri, a najmanje poruka koja bi trebalo da podseća na nekakva Miloševićeva vremena”,
zaključuje Vuletić.
XS
SM
MD
LG