Dostupni linkovi

Zakon "kriv" što nema isplate kredita i socijalnih davanja


Skupština Crne Gore, ilustrativna fotografija
Skupština Crne Gore, ilustrativna fotografija
U Crnoj Gori su obustavljena mnoga socijalna davanja, a izvršna vlast se pravda novim Zakonom o finansiranju političkih partija koji uoči i neposredno nakon izbora ograničava razne isplate i ad hoc zapošljavanja u državnim službama i javnim preduzećima.

S druge strane, opozicija uzvraća da nikakvih ograničenja nema za redovna davanja i regularno zapošljavanje, a da vlast samo želi da zakon iskompromituje da bi se vratila na staro i državnim sredstvima "kupovala" biračko tijelo.

Krajem februara, u Crnoj Gori je stupio na snagu Zakon o finansiranju partija kojim su opozicija i manja članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija željeli da spriječe dalje zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe. Medjutim, sada na račun vladajuće Demokratske partije socijalista pljušte optužbe da je kroz izvršnu vlast u kojoj dominira sprovela svojevrsnu opstrukciju zakona zloupotrebljavajući odredbe koje zabranjuju jednokratna socijalna davanja i "partijsko zapošljavanje" radi uticaja na biračko tijelo.

Ukupna javnost sada bruji zbog neisplaćivanja socijalnih davanja kao što su porodiljske naknade i studentski kredit što vlast obrazlaže kao posljedicu zakona za koji su glasali opozicija i SDP, dok sa druge strane kažu da DPS namjerno karikira zakon i širi paniku da bi pred predstojeće lokalne izbore na opoziciju navukli nezadovoljstvo gradjana, iako za tim nema nikakvog razloga.

Mladen Bojanić
Mladen Bojanić
"Ovaj zakon je posljedica dugogodišnje zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe, a njegova namjera je da to ubuduće spriječi", rekao je tokom današnje sjednice Odbora za ekonomiju, funkcioner Pozitivne Crne Gore, Mladen Bojanić.

“Dajte, nađite neku mjeru ako već karikirate da ne budemo baš do kraja ovako smiješni. Ovo je nevjerovatan odgovor Ministarstva prosvjete koje je brže bolje istumačilo da krediti ne mogu da se isplaćuju jer je to navodno u suprotnosti sa zakonom. Samo što nijesu napisali- dragi studenti za ovo je kriva opozicija i nemojte njih da glasate već glasajte nas a mi ćemo i dalje da vam dajemo kredite. To je jedna sramna odluka i ovo je pokazatelj o čemu se ovdje radi. Jednostavno namjera je da se iskarikira zakon i da se dalje nastavi praksa kakvu smo imali do sada.”

Zakon o finansiranju partija je usvojen kao dio seta izbornih zakona koji su proizašli kao posljedica afere "snimak" koja je nastala nakon objavljivanja audio snimaka sa sjednica organa vladajuće Demokratske partije socijalista na kojima je otvoreno govoreno o korišćenju državnih resursa u stranačke svrhe, odnosno, zapošljavanju i dodjeli kredita radi pridobijanja glasača.

Nakon izbijanja skandala, predstavnici medjunarodne zajednice su snažno sugerisali da se cio slučaj mora do kraja rasvijetliti.

Tužilaštvo, kao i obično, nije našlo osnova za gonjenje, a ni parlamentarna istraga, tokom koje su saslušani najviši funkcioneri DPS-a, uključujući i njenog šefa, Mila Djukanovića, nije dala konkretne rezultate jer je zbog jednakog broja glasova vlasti i opozicije u Odboru usvojen samo tehnički izvještaj.

U medjuvremenu je usvojen čitav set izbornih zakona, ali povjerenje u izborni proces, očigledno, nije vraćeno jer u opoziciji smatraju da vladajući DPS uporno krši zakon.

“Da li je neko smiješan ili ne? Mi smo ovdje poptuno ozbiljni i ukazujemo na stvari koje se dešavaju u praksi. To smo i onda govorili da će biti još nekih situacija koje sada ne možemo da predvidimo. Ja ću vam reći da imamo slijedeći problem da ne možete zamijeniti doktorku koja je pošla na trudničko bolovanje i sada trpe pacijenti. Imamo slučaj sa profesorom u jednoj školi koji mora na bolovanje. Ne može niko da ga zamijeni i onda trpe djeca. Dolaze građani kod nas, treba im pomoći da riješimo te probleme. Nemojte da nam barijera bude ovaj zakon koji je poptuno anahron, zakon koji zbunjuje korisnike”, poručuje funkcioner DPS-a, Zoran Jelić.

"To je zloupotreba da bi se opozicija optužila da želi da blokira život u Crnoj Gori", rekao je funkcioner Demokratskog fronta, Milutin Đukanović.

“Ovih dana smo svjedoci kako se tumači ovaj zakon i tačno se prepoznaje želja kod predstavnika vlasti da optuže opoziciju i još neke stranke koje su glasale za ovaj zakon da su blokirale život u Crnoj Gori. Ovaj odbor ima obavezu da jasno saopšti da nije blokirana isplata studentskih kredita, isplata, odnosno refundacija za porodiljska bolovanja, da nijesu blokirane nikakve redovne isplate plata i drugih zarada. Radi se jednostavno o jednoj vrsti nevjerovatne zloupotrebe da se opozicija optuži da želi da blokira život u Crnoj Gori. Jendostavno to nije tačno. Sve ono što je predviđeno zakonom i sve redovne isplate to može normalno da se odvija”, kategoričan je Đukanović.
XS
SM
MD
LG