Dostupni linkovi

Vikiliks: Srbija 2008. znala gde se krije Mladić


Posteri podrške Ratku Mladiću u Beogradu, maj 2006. godine
Posteri podrške Ratku Mladiću u Beogradu, maj 2006. godine
Vlada Srbije je 2008. godine tačno znala gde se nalazi haški optuženik za genocid Ratko Mladić, navodi se u američkoj diplomatskoj depeši iz te godine koju je objavio sajt Vikiliks, a Njujork tajms preneo u četvrtak.

Prema internoj prepisci jednog američkog diplomate i njegovog španskog kolege, koji je radio na Balkanu, Ramona Abaroa, Španac se požalio da "Srbija uopšte ne sarađuje sa Hagom, a da savršeno dobro zna gde se Mladić nalazi".

U dokumentima, dijelu 250.000 američkih diplomatskih depeša koje Wikiliks objavljuje već 11 dana, se pominje i nekadašnji šef BIA-e Rade Bulatović, za kog se tvrdi da je čak pola godine pre hapšenja Radovana Karadžića, znao gde se on nalazi.

Sudeći prema prepsici američkog i španskog diplomate, srpske vlasti su pre dve godine, dobro znale gde se Mladić nalazi, ali ta saznanja nisu rezultirala i hapšenjem.

Prema depešama, neke diplomate su prebacivale da su SAD odustale od lova na Mladića, dok su druge sumnjale da tom haškom beguncu pomažu Rusi.

Predsjednik Srbije Boris Tadić, juli 2010. godine
Povodom objavljenih dokumenata, srpski predsednik Boris Tadić, ponovio je da Vlada ne zna gde je Mladić i da bi, kada bi se znala njegova lokacija, on odmah bio uhapšen i izručen Hagu.

Što se tiče navoda o dešavanjima iz 2008. godine, Tadić je podsetio da je aktuelni premijer Mirko Cvetković, koji dolazi iz njegove Demokratske stranke, vlast preuzeo tek u drugoj polovini 2008.

“2008. godine smo imali dve vlade – imali smo jednu koju je vodio Vojislav Koštunica i imali smo drugu koju je vodio Mirko Cvetković. Ova druga, koju je vodio Mirko Cvetković, formirana je nakon izbora 2008. godine i to je vlada koje je preuzela dužnost od sredine 2008. godine. Mesec dana, čini mi se, nakon preuzimanja dužnosti, imenovan je direkotor BIA, a uhapšen je Radovan Karadžić”, rekao je predsednik Tadić.

U dokumentima su se našli i Karadžić i bivši šef BIA-e Rade Bulatović.

Bulatović je navodno znao gde se se Karadžić krije, čak pola godine pre hapšenja.

Dodaje se da ništa nije učinio zbog tadašnjeg premijera Vojislava Koštunice, za kog se ocenjuje da je ideološki blizak Karadžiću, ali i zbog izostanka međunarodnog pritiska.

Diplomate navode da je Bulatović promenio stav, kada je promenjena vlast. Tada je, navodno, informacije o Karadžiću pokušao da zameni za ambasadorsko mesto u Siriji.
XS
SM
MD
LG