Dostupni linkovi

Vraćen avion sa Nikolićem, alarmantno stanje u vazduhoplovstvu


Bojan Dimitrijević
Bojan Dimitrijević

Kvar na motoru aviona Vlade Srbije odložio je današnji zvaničnu posetu predsednika Tomislava Nikolića sa papom Franjom u Vatikanu. Kako nam je potvrđeno, motor na avionu, prestao je da radi iznad Jadranskog mora. Ovo je tek jedan u nizu incidenata sa zvaničnim letilicama kojima putuju državnici iz Srbije, a jedan od glavnih uzroka je to što su avioni stari oko tri decenije.

Mihajlović: Inspekcija civilnog vazduhoplovstva odgovorna za kontrolu letova

Mihajlović: Inspekcija civilnog vazduhoplovstva odgovorna za kontrolu letova

Vlada Srbije nije razmatrala nabavku novog aviona, izjavila je ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, nakon što je poseta predsednika države Tomislava Nikolića Vatikanu otkazana zbog kvara na vladinom avionu. Ona je navela da je adresa kojoj se treba obratiti u vezi sa incidentom, inspekcija.

“Inspekcija postoji, to je inspekcija Direktorata civilnog vazduhoplovstva koja je dužna da vrši inspekciju i vazduhoplova i svih mogućih dozvola koje oni moraju imati da bi se uopšte uputili na let”, istakla je Zorana Mihajlović.

Letilica, u kojoj su osim Nikolića bili i njegovi savetnici Ivan Mrkić, Oliver Antić i Stanislava Pak, se nalazila na visini od 10.000 metara propadala je jedno vreme oko dva kilometra, ali je iskusan pilot Petar Romčević, povratio kontrolu nad avionom i vratio se u Beograd.

Savetnica predsednika Srbije Stanislava Pak potvrdila je da je poseta "otkazana do daljnjeg, dok se ne utvrde termini za novu posetu". Takođe je izjavila "Što se tiče nas iz Predsedništva, ubuduće ćemo koristiti samo redovne linije".

Ovo je tek jedan u nizu kvarova koji su odložili ili usporili zvanična putovanja srpskih zvaničnika kojima su na raspolaganju dva aviona: "falkon", proizveden 1981. godine, i "lir džet", iz 1991.

Vojni analitičar Bojan Dimitrijević kaže da poslednji incident ima i simboličku dimenziju.

“Ovo pokazuje da postoji nebriga ne samo u ovoj, nego i u ranijim vladama o resursima i to ne samo o tehničkom obezbeđenju putovanja zvaničnika ove države. Ovo ima i simbolički značaj. Prosto, ako vam avion Vlade otkaže u jednoj važnoj diplomatskoj poseti, onda to govori i o tehničkom i o simboličkom nemaru prema ovoj problematici”, kaže Dimitrijević.

On podseća da su avioni koje koriste državnici stari oko trideset godina i nasleđeni od ranijih saveznih i republičkih aero servisa.

“Ovo samo pokazuje da je stanje u civilno-državnom vazduhoplovstvu veoma alarmantno i da bi država morala da se pozabavi ovim problemom veoma ozbiljno”, zaključuje naš sagovornik.

Inače, pomenuti pilot Petar Romčević i ranije je iskusnim upravljanjem uspeo da prizemlji neispravne avione.

Zbog kvara na "falkonu", nekadašnjem vojnom avionu koji je ustupljen aero servisu, u decembru 2012. godine tadašnji premijer Ivica Dačić nije na vreme poleteo sa aerodroma "Nikola Tesla" na Kipar. Iste godine problem s “falkonom” imao je i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić koji je bio u poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, odakle se zbog kvara državnog aviona vratio letilicom šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana.

XS
SM
MD
LG