Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 02:28 CET

  Bosna i Hercegovina

  Vlada RS podnijela ostavku, Željka Cvijanović mandatar

  Imenovanje mandatara nove Vlade RSi
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  27.02.2013
  Presjednik Republike Srpske predložio je Željku Cvijanović mandatarom za sastav nove vlade ovog bh. entiteta. Dosadašnji premijer RS Aleksandar Džombić i njegova vlada ranije tokom dana su podnijeli ostavku koju je prihvatila i Narodna skupština RS,
  VIDEO: Imenovanje mandatara nove Vlade RS
  Dosadašnja ministrica za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Željka Cvijanović mandatarka je za sastav nove entitetske Vlade, potvrdio je u srijedu uveče predsjednik RS Milorad Dodik. Vlada Republike Srpske prethodno je na Dodikov zahtjev jednoglasno podnijela ostavku, koju je prihvatila i Narodna skupština RS.

  I zaista - u Republici Srpskoj ima više nego dovoljno razloga za tim činom. Urušena privreda, izostanak investicija, veliki broj nezaposlenih - samo su dio problema adresiranih na izvršnu vlast. Ali opozicija i jedan broj analitičara ne vjeruju u iskrene motive predsjednika RS za efikasnijom vladom: smatraju da je riječ o kozmetičkim promjenama koje će zabaviti javnost, ali neće dovesti do rješenja za nagomilane probleme u RS.
   
  Mandatarka za sastav nove Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović najavila je da će u najkraćem roku predložiti sastav i program nove Vlade, ističući da se već znaju imena novih ministara.

  "Svesna sam i svih složenih procesa kojima smo izloženi, svih teških ekonomskih prilika u kojima se nalazimo. Svesna sam da i vrijeme krize u kojem živimo zahtjeva i pojačan nivo inicijative i da određena strateška planiranja moraju da budu kombinirana s određenim mjerama koje će imati ciljane efekte", kazala je Cvijanović.
  Vladi Republike Srpske potreban je novi impuls – govorio je ovih dana predsjednik tog entiteta Milorad Dodik, objašnjavajući predstojeću smjenu izvršne vlasti. Umorne ljude treba zamijeniti poletnijim – takođe je jedna od njegovih izjava koja je trebalo da pruži objašnjenje o razlozima za te smjene. Već danima je javnosti Republike Srpske jasno da je suštinski riječ o smjeni entitetskog predsjednika Vlade i nekoliko ministara, iako je cijela priča završila podnošenjem kolektivne ostavke. Ali na zahtjev vladara.

  “Ne ulazeći u obrazloženje samog zahtjeva za podnošenje kolektivne ostavke Vlade, koje nije previše sadržajno i nema novih detalja osim onih koje vi već znate, to su novi impulsi. Želim da vam ukažem na činjenicu da sam prije dvije godine dobio podršku Saveza nezavisnih socijaldemokrata, predsjednika Dodika i koalicionih partnera da formiram vladu kojom sam rukovodio dvije godine. Smatram da je danas, kada je ta podrška od strane SNSD-a i predsjednika Dodika uskraćena, da je moralno i politički odgovorno da podnesem ostavku“, rekao je predsjednik Vlade RS u ostavci Aleksandar Džombić.
  Odlazeća Vlada RS, 27. februar 2013.Odlazeća Vlada RS, 27. februar 2013.
  x
  Odlazeća Vlada RS, 27. februar 2013.
  Odlazeća Vlada RS, 27. februar 2013.

  Pogledavši ekonomsku i socijalnu situaciju u RS malo ko bi zažalio i za entitetskim premijerom i njegovim ministrima. Saldo u 2013. godini glasi: više od 150.000 nezaposlenih, ogromna zaduženja entiteta, izostanak investicija i siromašni građani. I predsjedniku RS Miloradu Dodiku postalo je jasno da se krivac za to mora identifikovati. Ali opozicija podsjeća na ključni problem u RS: autokratiju u kojoj se predsjednik entiteta direktno miješao u rad izvršnih vlasti i zbog koje se, tvrde, ništa bitno neće promijeniti.

  „Suštinski, problemi će biti mnogo veći nego s ovom vladom Aleksandra Džombića, jer sada nijedna vlada poslije provalije koju su oni napravili, u kratkom vremenu ovu provaliju ne može zatrpati. Pogotovo ne njihova. Ja mislim da će upravo suprotno, zbog njegovog direktnog involviranja u donošenje izvršnih odluka od strane izvršne vlade ta provalija biti još dublja“, ocjenjuje predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić.

  Ni predsjednik SDS-a Mladen Bosić ne vjeruje da je neefikasnost pojedinih ministara motiv za iznuđenu ostavku Vlade. U tom slučaju bi, pojašnjava, došlo do značajnijih promjena u izvršnoj vlasti, a ne tek nekolicine ministara.

  „Koliko čujem, ostaće sve stari ministri u ključnim resorima, počevši od finansija, poljoprivrede i svim onim koji su vezani za ekonomiju. Prema tome, ostaje i dalje isti problem Vlade koji je imala i do sada: bezidejnost i nemanje rješenja za sve težu situaciju u Republici Srpskoj“, zaključuje Bosić.

  Građanima radna mjesta, a ne impulsi

  Profesor na banjalučkom Filozofskom fakultetu Miodrag Živanović ostavku Vlade ocjenjuje paradoksom, ali u režiji predsjednika RS Milorada Dodika i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
  Miodrag ŽivanovićMiodrag Živanović
  x
  Miodrag Živanović
  Miodrag Živanović

  „Radi se doista o tome da oni ne znaju kuda treba ići, jer, ako se radi o ostavci Vlade, kompletno, treba birati kompletno novu vladu, a ne ovo da neko ostaje, neko ne ostaje. Ja, kao običan čovjek, mogu samo pretpostaviti da se radi o novoj političkoj igri koja će opet zamazati oči običnim ljudima, a neće doprinijeti ništa tom ukupnom ambijentu“, rekao je Živanović.

  Među skupštinskim klupama, na dan podnošenja ostavke Vlade RS, prvi put iz redova opozicije mogle su se čuti riječi podrške Aleksandru Džombiću – ne toliko zbog rada Vlade, koliko zbog pretpostavke šta nova kadrovska rješenja nose. Opozicija je prozrela priču o „novom impulsu“ u vladi RS.

  „Građani neće nove impulse! Građani Republike Srpske hoće nova radna mjesta, hoće bolju privredu! Koji 'novi impulsi'!“ kaže poslanik Partije demokratskog progresa Zoran Đerić.

  U redovima opozicije takođe podsjećaju da je SNSD pretrpio žestoki gubitak na prošlogodišnjim lokalnim izborima. Svijest o padu kredibiliteta stranke, ali i njenog prvog čovjeka – diktirala je sve ove poteze koji su epilog imali u ostavci Vlade - smatraju u SDS-u. Predsjednik Demokratske partije Dragan Čavić sličnog je mišljenja kada je riječ o promjeni izvršne vlasti.

  „Otprilike tako i dođe – da je morao žrtvovati nekoga ili nešto, neke je trebao i skloniti – koji su mu bliski, da ne prizove probleme zbog golemih javnih napisa o njihovim mutnim radnjama. Ovo je kombinacija spajanja ugodnog i korisnog. Očigledno da mu Džombić nije slijepo slušao sve naredbe, tako da on u ovom trenutku želi samo jednu stvar – da dobije sto posto pouzdanu vladu koja će ga apsolutno slušati i neće se ograđivati od njega, nego će ga, i tamo gdje treba i gdje ne treba, braniti.“

  Provalija u kojoj se Republika Srpska nalazi, preduboka je, tvrde, da bi je popunile tek kozmetičke kadrovske promjene.

  Maja Bjelajac

  U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Ime: micika Grad: beograd
  28.02.2013 18:28
  Idemo Zeljka, u nove radne pobede..
  Odgovor

  Ime: slavisa Grad: VG-Drinska Regija Srpske
  04.03.2013 07:59
  SNSD je doveo nas narod srpski kao sve ostale narode u propast...bez reformi sve cemo izgubiti i djeca ce nam biti sve gladnija...zato svi moramo krenuti napred i traziti pivremene izbore i glasati za one sto su uz narod
  Odgovor

  Ime: Anonimni posjetilac
  03.03.2013 09:09
  sad ce da pocne da Hapse sve samo odgovorne iz suparne političke opcije. "Mi smo pijanci a oni su alkoholičari. Mi kraduckamo a oni su lopovi. Mi trujemo narod a oni su izdajnici"
  Odgovor

  Ime: Franjo HDZovac
  03.03.2013 06:47
  sestorka i petorka ce sve da poprave ne sikirajte se
  Odgovor

  Ime: saki Grad: BiH
  02.03.2013 23:41
  Sad mi kao treba da vjerujemo u ovu budalastinu.RS vec godinama propada isto kao i cjelokupna BiH(i ako Dodik tvrdi da je RS bolji dio BiH).Stvarno treba biti budala pa povjerovati u ovako nesto.U RS ima oko 155000 nezaposlenih(zvanicna brojka zavoda za zaposljavanje a nezvanicno ko zna koliko)i mislim da to sve samo po sebi govori
  Odgovor

  Ime: djuro
  04.03.2013 08:04
  samo 155000 pa gdje to nadje ...ja kad idem u grad i skim god pricam svi su nezposleni ...ili kazu cepaju drva za 20 maraka od 7 ujutro do 7 navece ili kose travu po rancevima i dvoristu od 20 hektara ovima sto su ko traktoras i njegovi tajkuni...zato svi mi iz istocne RS treba da kazemo banja luci ....zbogom i da napravimo svoj entitet ili kanton sa novim glavnim gradom....bijeljina, visegrad, zvornik ili trebinje.....dosta nam je SNSD i banja luke sto ih nije briga za nama

  Ime: Sus Scropha
  28.02.2013 14:44
  Čitam komentare i ne vjerujem da može biti toliko mržnje među ljudima. Bože Vas dragi sačuvaj!
  Odgovor

  Ime: Djeronimo
  28.02.2013 17:08
  Suskolino
  Da nije mozda u BiH iz ljubavi stvorena monstrum tvorevina pod nazivom "republika srpska". Kada nje nestane (njenim tvorcima se vec sudi u Hagu) i komentari ce vjerovatno biti po tvojoj zelji.

  Ime: Donato
  28.02.2013 13:52
  Ko zeli da unisti Srbe treba ih pustiti da sami upravljaju svojim jednonacionalnim torom. Tu ne pomaze ni Zeljko (ili Zeljka) Cvijanovic /zena muskog izgleda/. Uzalud im je sve jer su odavno prosla vremena kada su drugi radili a oni primitivno komandovali. Zato je zapazanje Mozarta (komentar ispod) potpuno ispravan.

  Ime: Anonimni posjetilac
  28.02.2013 13:40
  Promojenu Vlade treba gledati sa cinjenicnog stanovista - SNSD nije sposoban vladati i ovo je samo jos jedan u nizu neuspijeha. Da je Vlada bila uspjesna ne bi je se mijenjalo.
  SNSD, ignorirajuci zakone BiH obecaje referendum o nezavisnosti RS vec godinama i to obecanje ne ispunjava. Ne moze cak organizirati ni bilo kakav referendum.
  SNSD obecaje investicije, cak je i sam odlazeci premijer Dzombic rekao, valjda udaren suncanicom ljetos da pred RS stoji 4-5 milijardi maraka investicija. Gdje su te investicije?
  SNSD trosi ogromne novce da lobira negiranje sudski utvrdjenih cinjenica o ratu u BiH, sto je chorav posao jer se radi o obicnom marketingu koji ne mijenja cinjenicno stanje - institucije RS su pocinile genocid, a veliki broj njenih vojnih i politickih vodja su i individualno proglaseni ratnim zlocincima. Mogu li se ti novci upotrijebiti za nesto drugo?
  SNSD trosi ogromne novce za nekakve interne prijevode Daytonskog sporazuma i kvazipravne interpretacije Ustava BiH. Isto chorav posao, jer Ustav BiH moze tumaciti samo OHR i Ustavni sud BiH, ma koliko ga SNSD retoricki ne priznavao. Da, BiH je drzava a ne drzava zajednica, da u Ustavu BiH stoji da vaze svi zakoni iz RBiH, pa i Zakon o praznicima, tako da RS krsi zakon ne slaveci 1. mart, da, drzavna imovina je vlasnistvo drzave tj. BiH, da, RS nece moci davati nikakve koncesije bez saglasnosti drzave BiH a strani investitori koji si dozvole avanture sa RS riskiraju nacionalizaciju. Sve je to tako, usprkos uzaludnim visegodisnjim naporima SNSD-a da pokaze suprotno.
  SNSD vec drugi mandat u drzavni Parlament salje karikature od ljudi. Pa valjda RS ima nekoga ko barem ljepse izgleda ako vec nije nacitaniji i pametniji od Slavka Jovicica, Dusanke Majkic i Nikole Kalabica da je predstavlja?
  Do kada ce biraci u RS davati povjerenje stranci koja im godinama zamazuje oci praznim obecanjima a ne daje nikakve rezultate ostaje da se vidi.

  Ime: husinorda
  28.02.2013 02:52
  kako moze pasti vlada,kad je nije ni bilo.

  Ime: Mozart
  28.02.2013 00:43
  Srpskom entitetu nije potrebna nikakva vlada i njen nazovi predsednik entiteta. Ovu vladu treba ugasiti (kosta puno) i nepotrebna je BiH drzavi. Predsednika entiteta poslati na zasluzni odmor iza resetaka. Nadleznost entitetske vlade iz Banja Luke prebaciti na vladu Bosne i Hercegovine i problemi na nivou drzave bi se mogli lakse resavati.

  Ime: rack Grad: usa
  28.02.2013 00:31
  otvorile se oci ljudima, za istinu samo krivci ce opet na soja mjesta

  Ime: viza za pakao
  27.02.2013 22:44
  pa ovo je smijesno, i zalosno! ima li taj entitet parlament ili je to neka privatna zajebancija neke bande na 49% BiH!!

  Ime: . Grad: Alemaniya
  27.02.2013 22:34
  -Koga Dodo misli da je zadovoljio sa smjenom premijera ,misli da ucvrsi vladu oko sebe
  -a nezadovoljan narod ceka proljece i sa strankom (SDS)
  -pokusace Dodu da prisili na vece reforme ,po mogucnosti
  -smjenu vlasti..!

  Ime: radmila
  27.02.2013 20:02
  velika steta ....ja mislim da bi nama ovde bilo najbolje da nemamo ni vladu ni predsednika jer tek onda cemo poceti zivjeti bolje a pare nece nestajati ko sto sad nestaju za bogati zivot politicara
  Komentari stranica of 2
      Naredni 
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.