Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 14:32 CET

  Bosna i Hercegovina

  Vježba kod Mostara: Gorske službe spašavanja iz regije u zajedničkoj akciji

  Vježba spašavanja, foto: Mirsad Behram
  Vježba spašavanja, foto: Mirsad Behram
  Avion "UTVA 75" srušio se na obroncima planine Prenj. Poziv za pomoć uputio je jedan od preživjelih članova posade, s kojim je potom izgubljen svaki trag. Avion se nalazio u misiji obilaska opožarenih područja, kada se dogodila nesreća, nakon koje je Centar za uzbunjivanje Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zaprimio telefonski poziv od jednog od članova posade.

  Odmah je na teren upućeno 25 ekipa Gorske službe spašavanja (GSS) iz cijele BiH, te zemalja regiona – Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a u akciji spašavanja učestvuju pripadnici specijalne policije, te mostarski kajakaši, ronioci, planinari i Hitna služba.

  Scenario je to zajedničke vježbe gorske i drugih služba za potragu i spašavanje koji se odvija u subotu na lokalitetu pored izvora Ošljak, na izletištu Rujište, u podnožju planine Prenj, 28 kilometara sjeveroistočno od Mostara.

  Uprkos lošem vremenu, jakoj kiši i oštrom, hladnom planinskom zraku, spasioci zemalja regiona rade koordinirano kako bi vježbu uspješno priveli kraju i pokazali vještine kojima raspolažu.

  U ime organizatora vježbe – Gorske službe spašavanja BiH, koja je u osnivanju - plan su predstavili Zdenko Marić, iz Hercegovačke Gorske službe spašavanja (HGSS) Mostar, te Esad Humo iz mostarske Interventne službe spašavanja (ISS).

  Svi učesnici vježbe slažu se da je riječ o izuzetno važnom projektu, koji ima veliki značaj "uigravanja" zajedničkog rada, u slučaju potrebe za zajedničkim djelovanjem i ispomoći jednih drugima.

  (FOTOGALERIJA: Vježba spašavanja, fotografije Mirsad Behram)

  • Bosnia-Herzegovina - Actions of mountain rescue services from Bosnia, Serbia and Croatia, Mostar 1Dec2012.
  • Bosnia-Herzegovina - Actions of mountain rescue services from Bosnia, Serbia and Croatia, Mostar 1Dec2012.
  • Bosnia-Herzegovina - Actions of mountain rescue services from Bosnia, Serbia and Croatia, Mostar 1Dec2012.

  "Mi se u regionu trudimo napraviti što bolju saradnju sa svim mogućim službama, koje se bave spašavanjem, tako da smo došli razmijeniti iskustva i podržati jedan ovakav spasilački skup na teritoriji Mostara. Ovo je simulacija jedne relativno male vježbe, potraga za dvije do četiri osobe, ustvari u pitanju je pad aviona i simulacija niz strmi teren evakuacije povrijeđenog, ali u svakom slučaju za neke veće potrebe, neophodna je službi iz regiona, praktično svih pograničnih zemalja", rekao je Ivan Pešić, član Načelništva GSS-a Srbije.

  Zdenko Marić, foto: Mirsad BehramZdenko Marić, foto: Mirsad Behram
  x
  Zdenko Marić, foto: Mirsad Behram
  Zdenko Marić, foto: Mirsad Behram
  "Vjerovatno se može desiti da se dogodi katastrofa većih razmjera, gdje mi svi zajedno moramo djelovati i onda to djelovanje treba biti usklađeno. Ova vježba je jedna prilika da usklađujemo sve ono što radimo", izjavio je ovom prilikom Zdenko Marić, iz HGSS-a Mostar.

  "Svima nama je važno da smo u jednom regionalnom području uvezani, da radimo na isti način, po istim tehnikama, po istim principima, tako da možemo skočiti jedan drugome u pomoć kada je to potrebno", rekao je Hrvoje Dujmić iz Gorske službe spašavanja Hrvatske.

  Vježba je ocijenjena značajnom i sa aspekta uvezivanja GSS-ova različitih nivoa vlasti u BiH.

  "Ovdje je praktično čitava BiH!", naglasio je Esad Humo iz ISS-a Mostar.

  "Obaveza BiH na putu ka EU i NATO je i da se ne oslanja samo na međunarodnu pomoć, nego mora razmišljati i o tome da bude kvalitetan partner i pruža pomoć i drugima. Ja sam ubijeđen da ćemo jednog dana napraviti sistem, u kojem će ovakve jedinice pružati pomoć vani u ime BiH", rekao je za Radio Slobodna Evropa Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje.

  Inače, vježba "Prenj 2012." po prvi put u BiH demonstrirala je i neke do sada nepoznate tehnike potrage i spašavanja.

  Mirsad Behram

  Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Zvrkletalo Grad: Radusa
  02.12.2012 14:48
  Kako ovaj BA-teren postade neprohodan odkada se pojavise ove ggssii i ostala slova iz bukvara i citanki. Nikada vise sefova. Bice valjda da EU-fondovi bacaju gvozdene ko na svadbi nekada. U normalnim zemljama ove poslove obavljaja vatrogasna sluzba sto su cak iz jednog komada i nisu joj suplja crijeva kad suma gori. Nadam se da nisu ovo neki novi buducu HVO-vi,..... ili pokusaj stvaranja neke nove JNA. Mnogi se izgleda nesjecaju mobilizacije JNA 1991 u BIH kada su htjeli CZ pretvoriti u TO , a TO jedinice poslati na ratista u RH. "UTVA 75" se skrhala jos 1991.

  facebook.com/plugins/likebox.php?connections=200&height=450&id=430540457005199
  facebook.com/plugins/likebox.php?connections=200&height=450&id=251664764936425
  Gledam vas i kazem: "Ima se para, imas se cim"

  Vaskrsno nam Branko i Hamdija
  img206.imageshack.us/img206/4231/ndvd042cq9.jpg
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.