Srijeda, 02. decembar/prosinac 2015, 04:19 CET

Bosna i Hercegovina

Vježba kod Mostara: Gorske službe spašavanja iz regije u zajedničkoj akciji

Vježba spašavanja, foto: Mirsad Behram
Vježba spašavanja, foto: Mirsad Behram
Avion "UTVA 75" srušio se na obroncima planine Prenj. Poziv za pomoć uputio je jedan od preživjelih članova posade, s kojim je potom izgubljen svaki trag. Avion se nalazio u misiji obilaska opožarenih područja, kada se dogodila nesreća, nakon koje je Centar za uzbunjivanje Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) zaprimio telefonski poziv od jednog od članova posade.

Odmah je na teren upućeno 25 ekipa Gorske službe spašavanja (GSS) iz cijele BiH, te zemalja regiona – Hrvatske, Crne Gore i Srbije, a u akciji spašavanja učestvuju pripadnici specijalne policije, te mostarski kajakaši, ronioci, planinari i Hitna služba.

Scenario je to zajedničke vježbe gorske i drugih služba za potragu i spašavanje koji se odvija u subotu na lokalitetu pored izvora Ošljak, na izletištu Rujište, u podnožju planine Prenj, 28 kilometara sjeveroistočno od Mostara.

Uprkos lošem vremenu, jakoj kiši i oštrom, hladnom planinskom zraku, spasioci zemalja regiona rade koordinirano kako bi vježbu uspješno priveli kraju i pokazali vještine kojima raspolažu.

U ime organizatora vježbe – Gorske službe spašavanja BiH, koja je u osnivanju - plan su predstavili Zdenko Marić, iz Hercegovačke Gorske službe spašavanja (HGSS) Mostar, te Esad Humo iz mostarske Interventne službe spašavanja (ISS).

Svi učesnici vježbe slažu se da je riječ o izuzetno važnom projektu, koji ima veliki značaj "uigravanja" zajedničkog rada, u slučaju potrebe za zajedničkim djelovanjem i ispomoći jednih drugima.

(FOTOGALERIJA: Vježba spašavanja, fotografije Mirsad Behram)

  • Bosnia-Herzegovina - Actions of mountain rescue services from Bosnia, Serbia and Croatia, Mostar 1Dec2012.
  • Bosnia-Herzegovina - Actions of mountain rescue services from Bosnia, Serbia and Croatia, Mostar 1Dec2012.
  • Bosnia-Herzegovina - Actions of mountain rescue services from Bosnia, Serbia and Croatia, Mostar 1Dec2012.

"Mi se u regionu trudimo napraviti što bolju saradnju sa svim mogućim službama, koje se bave spašavanjem, tako da smo došli razmijeniti iskustva i podržati jedan ovakav spasilački skup na teritoriji Mostara. Ovo je simulacija jedne relativno male vježbe, potraga za dvije do četiri osobe, ustvari u pitanju je pad aviona i simulacija niz strmi teren evakuacije povrijeđenog, ali u svakom slučaju za neke veće potrebe, neophodna je službi iz regiona, praktično svih pograničnih zemalja", rekao je Ivan Pešić, član Načelništva GSS-a Srbije.

Zdenko Marić, foto: Mirsad BehramZdenko Marić, foto: Mirsad Behram
x
Zdenko Marić, foto: Mirsad Behram
Zdenko Marić, foto: Mirsad Behram
"Vjerovatno se može desiti da se dogodi katastrofa većih razmjera, gdje mi svi zajedno moramo djelovati i onda to djelovanje treba biti usklađeno. Ova vježba je jedna prilika da usklađujemo sve ono što radimo", izjavio je ovom prilikom Zdenko Marić, iz HGSS-a Mostar.

"Svima nama je važno da smo u jednom regionalnom području uvezani, da radimo na isti način, po istim tehnikama, po istim principima, tako da možemo skočiti jedan drugome u pomoć kada je to potrebno", rekao je Hrvoje Dujmić iz Gorske službe spašavanja Hrvatske.

Vježba je ocijenjena značajnom i sa aspekta uvezivanja GSS-ova različitih nivoa vlasti u BiH.

"Ovdje je praktično čitava BiH!", naglasio je Esad Humo iz ISS-a Mostar.

"Obaveza BiH na putu ka EU i NATO je i da se ne oslanja samo na međunarodnu pomoć, nego mora razmišljati i o tome da bude kvalitetan partner i pruža pomoć i drugima. Ja sam ubijeđen da ćemo jednog dana napraviti sistem, u kojem će ovakve jedinice pružati pomoć vani u ime BiH", rekao je za Radio Slobodna Evropa Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje.

Inače, vježba "Prenj 2012." po prvi put u BiH demonstrirala je i neke do sada nepoznate tehnike potrage i spašavanja.

Mirsad Behram

Dopisnik je Radija Slobodna Evropa iz Mostara. U novinarstvu je od februara 1994. godine. Diplomirao na Fakultetu političkih nauka, studij žurnalistike u Sarajevu.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: Zvrkletalo Grad: Radusa
02.12.2012 14:48
Kako ovaj BA-teren postade neprohodan odkada se pojavise ove ggssii i ostala slova iz bukvara i citanki. Nikada vise sefova. Bice valjda da EU-fondovi bacaju gvozdene ko na svadbi nekada. U normalnim zemljama ove poslove obavljaja vatrogasna sluzba sto su cak iz jednog komada i nisu joj suplja crijeva kad suma gori. Nadam se da nisu ovo neki novi buducu HVO-vi,..... ili pokusaj stvaranja neke nove JNA. Mnogi se izgleda nesjecaju mobilizacije JNA 1991 u BIH kada su htjeli CZ pretvoriti u TO , a TO jedinice poslati na ratista u RH. "UTVA 75" se skrhala jos 1991.

facebook.com/plugins/likebox.php?connections=200&height=450&id=430540457005199
facebook.com/plugins/likebox.php?connections=200&height=450&id=251664764936425
Gledam vas i kazem: "Ima se para, imas se cim"

Vaskrsno nam Branko i Hamdija
img206.imageshack.us/img206/4231/ndvd042cq9.jpg
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Prva epizoda - Ulcinji
|| 0:00:00
...  
 
X
29.11.2015
RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je prva epizoda devetog ciklusa Serijala koja govori o mladima Ulcinja. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.