Dostupni linkovi

Tadić: Akcija Kosova pretnja po mirovni proces


Tadić o dešavanjima na Kosovu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:40 0:00
Direktan link
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u utorak u Pragu, gde mu je uručena nagrada za promociju slobode i demokratije Polak, da akciju kosovske policije na prelazima Brnjak i Jarinje smatra upotrebom sile koja može da ugrozi dijalog Beograda i Prištine.

"To je pretnja da se mirovni proces dovede do kraja pre nego što je dao vidiljive i konkretne rezultate", rekao je Tadić novinarima.

Tadić je rekao da je o situaciji na severu Kosova pre podne razgovarao s visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i da joj je preneo da je za Srbiju akcija kosovske policije neprihvatljiva.

On je istakao da je od predstavnice EU Ketrin Ešton dobio uveravanja da će Brisel "pristupati u skladu sa svim prethodnim standardima, statusno neutralno".

On očekuje i od vlade SAD da na isti takav način postupak u vezi sa pitanjem Kosova.

"Verujem da u centralnim institucijama SAD nema dileme oko toga, ali je vrlo moguće da neki ljudi iz administracije ohrabruju Prištinu u ovakvim potezima", rekao je Tadić.

Srbija neće voditi rat

"Apelujem na sve da zadrže prisebnost i da niko ne reaguje na bilo kakvu provokaciju. Apelujem na građane i srpske, i albanske nacionalnosti da zadrže mir, i na Prištinu da ne preduzima ovakve akcije, a na predstavnike međunarodne zajednice da na bilo koji način ne ohrabruju Prištinu u tome", dodao je predsednik Srbije.
Predsednik Srbije Boris Tadić u Pragu, 26. jul 2011. FOTO: DRAGAN ŠTAVLJANIN

Na pitanje izveštača Radija Slobodna Evropa šta je u pozadini ovih tenzija, Tadić je rekao da se "iza ove akcije krije namera da se ovlada čitavim prostorom severnog Kosova".

Na naš sledeći upit da li će se Srbija zadržati samo na diplomatskim koracima u slučaju produbljivanja krize, Tadić je odgovorio:

"Srbija neće voditi rat, ali upozoravamo sve druge da upotreba nasilja podrazumeva strahovite rizike. I u Srbiji ima političkih stranaka i pojedinaca koji smatraju da sada treba ulaziti u konflikte, otvarati nove ratove i nova nasilja. Duboko sam uveren da većina građana Srbije ne podržava takvu politiku. Ne smemo ponovo upasti u zamku u koju je naša država upadala tokom 1990-ih godina”.

Tadić je naglasio da je Srbija, uprkos zbivanjima na severu Kosova, i dalje spremna za dijalog s prištinskim vlastima.
XS
SM
MD
LG