Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 05:06 CET

  Kosovo

  Tači: U nastavku dijaloga rokovi za ukidanje ilegalnih struktura na Kosovu

  Transparent Hašimovo Kosovo ispred govornice u Skupštini.
  Transparent Hašimovo Kosovo ispred govornice u Skupštini.
  Premijer Kosova Hašim Tači (Hashim Thaçi) izjavio je u četvrtak da ideje o autonomiji ili specijalnom statusu za sever Kosova postoje samo u nekim glavama u Beogradu, te najavio utvrđivanje rokova za rasformiranje ilegalnih struktura.

  On je u četvrtak trebao da informiše poslanike Skupštine Kosova o petoj rundi dijaloga sa premijerom Srbije, Ivicom Dačićem, međutim, u tome ga je sprečio pokret Samoopredeljenje Albina Kurtija, koji se inače protivi procesu dijaloga sa Srbijom.

  Nakon što je premijer stao za skupštinsku govornicu, poslanici iz ovog pokreta su ispred govornice izneli transparent sa kartom Kosova na kojoj je severni dio pod crvenom bojom, uz natpis "Hashimovo Kosovo".

  Thaçi je potom odbio da govori i rekao da će se sednica nastaviti kada se steknu uslovi za rad.

  Međutim, sat vremena kasnije on je govor namenjen poslanicima u Skupštini izneo na konferenciji za medije, na kojoj govorio ne samo o poslednjem sastanku sa premijerom Srbije, već i o celom procesu političkog dijaloga.

  Što se poslednje runde tiče, premijer Kosova je kazao da je glavna tema sastanka bila rasformiranje svih paralelnih ilegalnih struktura bezbednosti na severu zemlje i prekid finansiranja tih struktura od strane Srbije.

  „Sa velikom odgovornošću vam mogu reći da se Srbija na poslednjem sastanku u Birselu složila, barem usmeno, da će odustati od podrške, organizacije i finansiranja ilegalnih struktura na severu zemlje. Premijer Dačić je obećao da će ispuniti jednu takvu obavezu bez obzira da li će biti postignut jedan sveobuhvatan dogovor na kraju procesa normalizacije odnosa sa Srbijom“, kazao je on.

  Premijer Kosova je dodao da je na poslednjem sastanku bilo reči i o predlogu o osnivanju asocijacije opština sa srpskom većinom na severu Kosova. On je istakao da je formiranje takve asocijacije u potpunosti u skladu sa Ustavom Kosova i Zakonom o lokalnoj samoupravi.

  „Asocijacija koja će se osnovati neće imati niti izvršnu niti zakonodavnu ulogu. To je veoma jasno. Dakle, neće biti zamena za skupštinu opštine, a odgovornosti opština se ne mogu preneti na ovaj mehanizam“, istakao je Thaçi.

  On  je naglasio da se ni pod kojim uslovima neće dopustiti formiranje trećeg nivoa vlasti na Kosovu, te da su autonomija ili specijalni status samo neostvareni snovi Srbije.

  „Ja ne mogu da zaustavim Srbiju da sanja o tome. Srbija je sanjala i podelu Kosova, i formiranje autonomije, i specijalni status, i Republiku Srpsku, ali to su sve neostvareni snovi Srbije na teritoriji Kosova. Tako nešto je samo u buđavim „Miloševićevskim“ glavama. Ti snovi su jednom zauvek ugašeni za Srbiju 25. jula 2011. kada smo stavili pod kontrolu granične prelaze Republike Kosova“, kazao je Thaçi .

  Thaçi je dodao da se na sledećem sastanku, u ponedeljak, 4. marta, očekuje određivanje vremenskih rokova za rasformiranje ilegalnih struktura, a naročito onih u oblasti bezbednosti i pravosuđa.

  Thaći je ponovio da postoji apsolutna saglasnost svih strana o održavanju izbora u četiri opština na severu, u organizaciji OEBS-a, ali pod kosovskim zakonodavstvom.

  Amra Zejneli

  Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radila kao dopisnik Radiotelevizije Kosovo. Radiju Slobodna Evropa se pridružila u maju 2010. godine.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Veljko
  02.03.2013 13:39
  "On je naglasio da se ni pod kojim uslovima neće dopustiti formiranje trećeg nivoa vlasti na Kosovu, te da su autonomija ili specijalni status samo neostvareni snovi Srbije"

  Albanci su stvarno cudan narod, ceo zivot kukaju kako im je Srbija oduzela autonomiju i sva prava a sad oni ne zele da je daju Srbma.
  Napisali su u ustavu da Srbi imaju sva prava a za stvarno stanje na terenu nikog nije briga sto nemaju slobodu kretanja, pravo na zaposljavanje, pravo na sloboda0n zivot, pravo na zdravstvenu zastitu, na skolovanje itd.
  Odgovor

  Ime: martin Grad: Leposavic
  03.03.2013 10:22
  ja sam Srbin sa Kosova rodjen u Pristini,gde zivim pise.nikad niko u Srbiji nije saznao niti zeli da zna pravu istinu o Kosovu tokom 90/tih a i ranije.bitno je da su se gledale vesti na tv Bastilji one u 19;30h i tu se sva "istina" o onome sta se desava na Kosovu,o postenim i nepostenim Albancima,servirala narodu i u glavama vecine Srba je i dan danas,cak i posle teskog poraza i gubitka teritorije.ja ne znam,ko je nas Srbe ubedio da smo mi NEBESKI NAROD,da smo kulturoloski,intelektualno i genetski iznad svih drugih naroda,posebno Albanskog,cije su intelektualnce,uzgred budi receno maltretirali polupismeni policajci sa sestomesecnim kursom.ja sam to gledao svojim ocima,tako da ne mogu da se slozim sa onim sto sam gledao na dnevniku u 19;30h,jer to vredja sve Hriscanske vrline o kojima sam ucen,a to je da su svi ljudi pred Bogom isti.to sto je radila nasa policija uz blagoslov svih,na Kosovu,to se zove Bogohulstvo i Svetogdje,pa nam se zato desavaju sve ove stvari,koje nam bas nisu po volji.u civilizovanom Svetu,porazen covek trpi sve posledice svog poraza i prihvata ih kao realnost,samo u Srbiji su porazi prikazani kao pobede.poslo se od parole KOSOVO JE SRCE SRBIJE,stiglo se do ideje podele Kosova,koju nam niko nije ni nudio,po principu daj sta das,da ce na kraju Arhtisarijev plan da zvuci,kao trijumf.i dalje se na nasim vestima,posebno RTS/u plasiraju skoro iste price kao 90/tih,tako da niko nema ni pribliznu sliku sta se ovde zaista i desava.ja to u ovom jednom tekstu ma koliko dugacak bio ne mogu to da docaram,da mi Srbi posebno na severu nismo ni u kakvom problemu,sa bilo kim,osim sa sami sobom.jednostavno medijske kuce u Srbiji su obezvredile sve,tako da nema potrebe da ja pokusavam ikome da objasnim,bilo sta,jer bi licio na DON KIHOTA.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.