Dostupni linkovi

Svjedok odbacio teze Mladićeve obrane o podmetnutim eksplozijama


Ekrem Suljević svjedoči na suđenju Ratku Mladciću, 12. veljače 2013.
Ekrem Suljević svjedoči na suđenju Ratku Mladciću, 12. veljače 2013.
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Ekrema Suljevića, inženjera strojarstva koji je u jedinici za protudiverzijsku zaštitu sarajevske policije obavio između 50 i 60 uviđaja granatiranja i ostalih artiljerijskih napada.

Nakon što je tužiteljstvu opisao udare na Sarajevo avio-bombama te minobacačkim granatama napravljenim u Srbiji – Mladićeva obrana je pokušala prikazati kako su istrage sarajevske policije napravljene pristrano, a da su smrtonosne eksplozije podmetnute.

Prema Mladićevoj obrani eksplozije avio bombi od nekoliko stotina kilograma su podmetnute kako bi se svalila odgovornost na Vojsku Republike Srpske. Budući da je Suljević opisao uviđaj na zgradi RTV doma nakon napada jednom od takvih improviziranih naprava, branitelj Branko Lukić je konstatirao da je svjedokov izvještaj namješten.

„Bomba ove mase, s ovom brzinom, prilikom udara rikošetira u zid. Tamo ne eksplodira i mijenja ponovno putanju. Je li biste Vi, sa svojim znanjem strojarstva (mehanike), mogli potvrditi ovaj nalaz ili biste rekli da je to nemoguće?“, izjavio je i upitao branitelj.

Skica pada avio bombe na zgradu RTV doma prikazana na suđenju Mladiću, 12. veljače 2013.
Skica pada avio bombe na zgradu RTV doma prikazana na suđenju Mladiću, 12. veljače 2013.
Policijski istražitelj je odbacio špekulacije obrane, potvrđujući istinitost svojeg izvještaja o putanji avio bombe za koju su neki vojni promatrači Ujedinjenih naroda u Sarajevu, potvrdili da je ispaljena 28. lipnja 1995. godine s Ilidže, područja pod kontrolom VRS-a. Suljević je obrani dao objašnjenje – zašto bi se projektil mogao odbiti od zida te tek nakon toga eksplodirati.

„Ne znamo je li bomba bila podešena na trenutno djelovanje ili je bila namještena na tempirano dejstvo – na odloženu eksploziju. To ništa ne znamo, niti možemo utvrditi na bilo koji način“, naveo je svjedok pojašnjavajući zašto se eksplozija mogla dogoditi i pri udaru, ali i nakon prvog udara.

Osim konspiracija oko eksplozija avio bombi, branitelj Lukić je pokušao prikazati kako je namješteno i niz minobacačkih napada na Sarajevo. Pri tom je pokazao fotografije automobila tvrdeći da su eksplodirali od podmetnutog eksploziva u haubi, a ne pogotka minobacačkih granata. Uz to Lukić je pokazao i fotografije pronađenih neeksplodiranih minobacačkih granata, a koje prema njegovoj teoriji nisu niti ispaljene.

„Naš je prijedlog da je ovo podmetnuta granata koju je netko držao u podrumu. I stavljena je tu da bi se okrivile srpske snage. Biste li prihvatili takav prijedlog?“, upitao je Lukić, a svjedok ponovno negirao.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:13:03 0:00
Direktan link

Kao idući svjedok optužbe iskaz će dati doktor Bakir Nakaš, bivši ravnatelj Državne bolnice u Sarajevu, u kojoj su tijekom rata primljene brojne žrtve snajperskih i artiljerijskih napada za koje se tereti Mladić.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG