Dostupni linkovi

Brennskag: Modificirane avio bombe su ubijale civile


Ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 1. novembar 2010.
Ratni lider bosanskih Srba Radovan Karadžić na suđenju u Hagu, 1. novembar 2010.
Na Haškom sudu, bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić, nastavio je unakrsno ispitivati svjedoka tužiteljstva, Antona Pera Brennskag koji je 1995. godine bio promatrač UN-a u Sarajevu.

Nakon što je tužiteljstvu ispričao kako je osobno vidio ispaljivanje avio bombi s položaja Vojske Republike Srpske te kako je po gradu padalo do 150 granata dnevno, bez obzira radi li se o civilnim ili vojnim područjima, umirovljenog norveškog časnika, Karadžić je pokušao uvjeriti kako su njegovi zaključci pristrani i nepotpuni.
Entoni Pjer Brennskag, penzionisani potpukovnik norveške vojske, svjedok tužilaštva, Haški tribunal na suđenju bivšem ratnom lideru bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, 01. novembar 2010.

Optuženi je izjavio kako je UN-ov promatrač krivo zaključio da su projektili s položaja Vojske Republike Srpske ispaljivane po civilnim područjima Sarajeva, nego da se radilo o odgovoru na ofenzivu Armije BiH pokrenutu polovicom 1995.godine. Budući da mu je svjedok nekoliko puta ponovio kako ne zna ništa o ofanzivi Armije BiH te kako je i jedna i druga strana ograničavala kretanje pripadnika UNPROFOR-a, Karadžić je zaključio da su oni tamo tretirani kao neprijateljka vojska.

„Pobrinuli su se da ništa ne vidite i ništa ne znate. I pri tom oni počinju veliku ofanzivu, skrivaju svoja artiljerijska oruđa, a kada mi odgovorimo onda smo optuženi da pucamo po civilnoj zoni. Da li ste vi bili u stanju da izvjestite, da li je Vaša služba bila u stanju da da punu sliku onoga što se tamo zbivalo? To ste već rekli da niste. Da li možete onda da dajete ocjene da su Srbi pucali po civilima“, zapitao je Kradžić.

Iako je svjedok tužiteljstva optuženom potvrdio kako UN-ovi promatrači nisu mogli vidjeti baš sve, zbog ograničavanja kretanja od strane zaraćenih snaga, podsjetio je na ono što je osobno vidio.

„Po onome što znam sada, odnosno po istragama koje su vodili, i ono što sam vidio kada sam promatrao upotrebu improviziranih avio bombi, gdje sam ja vršio istragu ja sam vidio da su modificirane avio bombe padale i ubijale civile“, izjavio je Brennskag.

Kako bi prikazao da su jedinice Vojske Republike Srpske odgovarale na vatru, a ne napadale civilna područja, Karadžić se služio dokumentima Armije BiH kako bi svjedoku pokazao niz njeznih položaja u Sarajevu o kojima bivši promatrač UN-a nije imao saznanja.

„Stvari koje je služba vojnih promatrača morala znati, a nije znala, diskvalificira cijelu tu službu u krivično-pravnom smislu“, zaključio je optuženi upitan od strane predsjedavajućeg suca – zašto ne prijeđe na drugu temu ispitivanja.



Optuženi: i meni se žuri kući

Suđenje Karadžiću i dalje traje od 9 sati ujutro, svjedočenjem svjedoka tužiteljstva preko video linka. Zbog cjelodnevnog suđenja, od čak 10 sati, što je različito od uobičajene prakse Haškog suda, optuženi se požalio sucima i zatražio veće pauze između izvođenja svjedoka
kako bi se mogao kvalitetnije pripremiti za njihovo ispitivanje, budući da se brani sam.

„Naravno i meni se žuri da što prije idem kući. Meni odgovara da proces završi što prije"
, rekao je on.

"Ali zaista, prvo neće biti kvalitetna obrana, a drugo ugroziti ću svoje zdravlje, da potpuno zanemarimo moje potrebe za sportom ili obranom, ali suštinski ne mogu biti spreman. Pri ovom ritmu, ja nemam – ni sveca ni petka“, objasnio je optuženi.

Nakon dovršetka iskaza video-linkom iz Sarajeva, doktora Youssefa Hajira, kirurga ratne bolnice u Dobrinji te Fahre Mujanović, teško ranjene 1992. godine minobacačkom granatom u Vogošći, optuženi Karadžić će dobiti kraću pauzu kako bi se pripremio za sljedećeg svjedoka tužiteljstva čije se izvođenje, još uvijek, planira za srijedu.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG