Srijeda, 04. maj/svibanj 2016, 15:39 CET

  Suđenje Radovanu Karadžiću

  Suđenje Karadžiću: Svjedok o gađanju Sarajeva avio bombom

  Radovan Karadžić
  Radovan Karadžić
  Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nastavio je na Haškom sudu izvoditi bivše oficire Vojske Republike Srpske kako bi potvrdili teze obrane – da nije bilo namjernog gađanja sarajevskih civila.

  Stevan Veljović, bivši zapovjednik brigade Vojske Republike Srpske (VRS), to je kao svjedok već ispričao na suđenju svom nadređenom - Dragomiru Miloševiću, zapovjedniku Sarajevsko- romanijskog korpusa, formacije koja je držala Sarajevo u okruženju.

  No, da haški suci nisu povjerovali u njegovo, kao ni slična svjedočenja – govori činjenica o 29 godina zatvora za Miloševića, koju su mu (pravomoćno) dodijelili zbog terora nad Sarajlijama.

  Veljovića, kao još jednog svjedoka čiji iskaz govori u prilog Karadžićevoj tezi – da je skoro 12 tisuća ubijenih ljudi u Sarajevu – bilo kolateralna žrtva sukoba, a ne namjernog gađanja – tužiteljstvo je najviše ispitivalo o lancu izvještavanja unutar VRS-a.
  Time je tužiteljica Carolyne Edgerton željela prikazati kako je zapovjedni lanac u VRS-u dobro funkcionirao, odnosno da su svi u zapovjedništvu dobro znali – kako se gađa Sarajevo. Veljović je kao zapovjednik lake pješadijske brigade, unutar Sarajevsko-romanijskog korpusa, potvrdio - da su se izvještaji o borbenim aktivnostima svakodnevno slali i u Glavni štab VRS-a.

  „Da točno. Sve je moralo biti u izvješću. I o artiljeriji i otvaranju vatre. I od strane neprijatelja i naše. Sve što se radilo taj dan moralo je stajati u izvještaju.“, naveo je svjedok.

  Tužiteljica Caroline Egerton je zato svjedoku predočila dokument Glavnog štaba VRS-a u kojem se izvještava predsjednika Karadžića o korištenju avio bombi, oružja velike razorne moći, nedopuštenog za upotrebu na civilnim područjima. No, Veljović je osporavao da je do ispaljivanja avio bombe ikada došlo, što je tvrdio i na suđenju generalu Miloševiću.

  „Možda sam taj dan se nalazio u Rogatici pa nisam znao za tu bombu. Možda sam bio kući na odmoru. I zato sam tražio izvještaj UNPROFOR-a. Ako UNPROFOR potvrdio, onda je to tako. A ako UNPROFOR nije to potvrdio, nego da je bilo mirno – ja sam rekao da onda to (ispaljivanje avio-bombe) nije istina.“, objasnio je nekoliko puta svjedok, nakon čega je predsjedavajući sudac O Gon Kwon ustvrdio „kako nije isto reći – avio bomba nije lansirana, i reći – ne znam je li avio-bomba lansirana“.

  Tužiteljica i Veljovic različito o upotrebi avio-bombi.mp3
  Tužiteljica i Veljovic različito o upotrebi avio-bombi.mp3i
  || 0:00:00
  ...    
   
  X  Naime Veljović se branio logikom, da su promatrači UN-a morali čuti razornu eksploziju avio bombe, ukoliko bi bila lansirana.

  Podsjećamo kako je - upravo pripadnik UN-a Anton Per Brennskag opisao, kao svjedok tužiteljstva, kako je 1995.godine osobno vidio ispaljivanje avio bombe s položaja VRS-a, o čemu je radio i istragu nakon stradanja sarajevskih civila.

  Negiranje Markala

  Veljović, kao svjedok Karadžića, također je želio prebaciti odgovornost za zločin na tržnici Markale 28.kolovoza 1995.godine, kada je poginulo, prema optužnici 43 ljudi, a 75 je ranjeno – nakon što je jedna od pet granata pogodila ulicu neposredno kraj ulaza.
  Pri tom je opisao verziju eksplozije na Markalama, istovjetno na način kako ju zastupa i Karadžić, koji mora tijekom obrane pokušati dovesti u sumnju brojna svjedočenja žrtava, vojnih istražitelja i promatrača UN-a – čiji su suprotni iskazi već uvedeni u dokaze.

  Prema Veljoviću, na gradsku tržnicu Markale, nije mogla biti ispaljena granata s položaja VRS-a,  jer su minobacači od 120 milimetara prethodno odvezeni prema Trebeviću, za Trebinje.

  Oficir VRS-a o namjestenom incidentu na Markalama.mp3
  Oficir VRS-a o namjestenom incidentu na Markalama.mp3i
  || 0:00:00
  ...    
   
  X


  Kao još jedan oficir VRS-a koji je došao svjedočiti u obranu svog bivšeg predsjednika za sarajevske zločine – iskaz je dao Siniša Maksimović, bivši zapovjednik čete unutar Sarajevsko-romanijskog korpusa.

  Suđenje će se nastaviti idući tjedan, kada će Karadžić za svjedoke izvesti nekoliko bivših promatrača UN-a

  Goran Jungvirth

  Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

  Ovaj forum je zaključen
  Komentari
       
  Nema komentara u ovom forumu. Budite prvi i dodajte komentar.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.