Četvrtak, 05. mart/ožujak 2015, 07:31 CET

Suđenje Ratku Mladiću

Suđenje Mladiću: Vojni promatrač o napadima avio bombama na Sarajevo

Ratko Mladić i branitelj Miodrag Stojanović u sudniciRatko Mladić i branitelj Miodrag Stojanović u sudnici
x
Ratko Mladić i branitelj Miodrag Stojanović u sudnici
Ratko Mladić i branitelj Miodrag Stojanović u sudnici
Suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom Antona Pera Brennskaga, umirovljenog potpukovnika norveške vojske. On je 1995. godine bio vojni promatrač UN-a u Sarajevu, a sudu je opisao neselektivne napade teškom artiljerijom na grad, između ostalog i improviziranim avio bombama čije je ispaljivanje s položaja vojske bosanskih Srba – osobno vidio.

Brenskag je na više haških suđenja već opisao napade na Sarajevo sa stotinama projektila dnevno koji su padali na cijelo područje grada, što je bilježio zajedno s kolegama iz UNMO-a u tablice. One su uvrštene na suđenju Mladiću kao dokaz, a svjedok je opisao kako su sastavljene.

„Mi smo obično radili po dvojica promatrača na promatračkom mjestu. Ukoliko se ne bismo mogli usuglasiti odakle je točno došlo do ispaljenja, naveli bismo i – nepoznato. Ali bismo se recimo usuglasili da je projektil ispaljen s područja pod kontrolom bosanskih Srba“, izjavio je Brennskag.

Svjedok Anton Per BrennskagSvjedok Anton Per Brennskag
x
Svjedok Anton Per Brennskag
Svjedok Anton Per Brennskag
S promatračkog mjesta u Pofalićima, Brennskag je 28.lipnja 1995.godine vidio ispaljivanje avio bombe, improviziranog projektila velike razorne moći. Tada je spomenuta bomba od nekoliko stotina kilograma pogodila zgradu TV Sarajeva, a ispaljena je s Ilidže, područja pod kontrolom VRS-a.

Bivši UN-ov vojni promatrač sudjelovao je i u dvije istrage eksplozija modificiranih avio bombi na Alipašinom polju. Sucima je opisao kako je smjer ispaljenja avio bombi bilo najlakše utvrditi prema tragu koje su ostavljale iza sebe.

„Dok gori raketa na modificiranoj avio bombi vidite projektorij, zavisno od kote. A što se tiče minobacačkih granata i artiljerijskih projektila – ne možete vidjeti putanju“, pojasnio je svjedok.

Obrana je tijekom unakrsnog ispitivanja Brenskaga pokušala prikazati da je Armija Bosne i Hercegovine često otvarala vatru iz civilnih područja Sarajeva, kako bi izazvala odgovor srpskih snaga.

Branitelj Miodrag Stojanović je također želio poljuljati nalaze UN-ovih promatrača o ispaljivanju avio bombi sa srpskih položaja, pokušavajući prikazati kako su eksplozije namještene.

Branitelj Stojanović pokušava osporiti izjave Brennskaga
Branitelj Stojanović pokušava osporiti izjave Brennskagai
|| 0:00:00
...    
🔇
X


Iza umirovljenog norveškog časnik, koji će iskaz dovršiti u četvrtak, tužiteljstvo će izvesti 77-og svjedoka po redu -  u vezi optužbi za dvostruki genocid, teror nad Sarajlijama i uzimanje međunarodnih promatrača za taoce.

Goran Jungvirth

Novinarstvom sam se počeo baviti još tijekom gimnazije, no ozbiljno tek nakon završetka Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu 1999., kao diplomirani politolog. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Mostari
|| 0:00:00
...  
🔇
X
01.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Mostara. Voditelj i moderator je Marchelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva