Dostupni linkovi

Normalizacija u institucije Kosova se mora vratiti


Skupština Kosova, arhivska fotografija
Skupština Kosova, arhivska fotografija

U Prištini se vode razgovori između stranih diplomata i kosovskih rukovodilaca u vezi političkoj zastoja u zemlji i izbora predsednika Kosova. Ovaj susret dolazi uoči 17. februara, osme godišnjice nezavisnosti Kosova, na dan kada će, kako je najavljeno, Bezbednosne snage Kosova održati paradu u centru Prištine, dok će istog dana opozicija protestvovati i tražiti ostavku Vlade Kosova i prevremene parlamentarne izbore, zbog kršenja Ustava i potpisivanja "štetnih sporazuma".

Ambasadori SAD-a, Velike Britanije, Norveške i ostalih država, nakon sastanka sa predsednikom Skupštine Kosova, Kadri Veseljijem, naveli su da je Kosovo odgovorno za ono što se u zemlji dešava, te poručili da se normalizacija u institucije Kosova mora vratiti. Zahtev za prevremene izbore trebaju da razmotre sami lideri, dodaju ambasadori.

Da je dijalog bitan, poručio je i austrijski ministar spoljnih poslova Sebastian Kurz tokom posete Prištini, pozivajući opoziciju da odustane od nasilja i da na demokratski način sarađuje sa Vladom Kosova.

Pored toga što Skupština Kosova još uvek nije održala nijednu sednicu prolećnog zasedanja, najpre zbog toga što dogovora sa opozicijom nema i što opozicija najavljuje novu blokadu Skupštine suzavcem, Skupština do 7. marta mora da izabere novog predsednika države, zato što aktuelnoj predsednici, Atifeti Jahjagi, mandat ističe u aprilu.

Prvi zamenik premijera i predsednik Demokratske partije Kosova, Hašim Tači, kandidat je za predsednika na osnovu koalicionog sporazuma dveju najvećih partija u zemlji.

Kadri Veselji je na konferenciji za novinare u petak izjavio da će se ovaj proces obaviti u skladu sa Ustavom i zakonima, te da će se novi predsednik birati tokom februara.

"Pre izbora predsednika održaćemo konferenciju za medije gde ćemo javno saopštiti ceo proces izbora novog predsednika Republike Kosova. Biće to ustavni proces, transparentan i biće sveobuhvatljiv. Pristup tome će imati mediji, NVO, stručnjaci, a kako bi izbor predsednika priličio jednoj demokratskoj državi", kazao je Veselji.

Opozicija se, međutim, protivi izboru predsednika u Skupštini. Predlog opozicije je da predsednika izaberu građani, iako je Ustavom i dalje predviđeno da predsednika biraju poslanici Skupštine.

Ramuš Haradinaj
Ramuš Haradinaj

Lider opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj, smatra da bi iniciranje procedura za izbor predsednika pod ovakvim političkim okolnostima bila greška koalicionih partnera.

On je u petak na debati pokreta "Fol" izjavio da politički lideri treba da postignu dogovor o novim parlamentarnim izborima, te da se i predsednik zemlje treba izabrati glasom naroda.

"Ovo nije trenutak da se Tači izabere za predsednika. Radi se o osobi koja je uvek prouzrokovala krize i polarizacije u društvu. Mnogo je manje važno šta će biti sa njim od toga šta će se desiti sa zemljom. Ali, izbor predsednika u jednoj alternativnoj sali, jer će u onoj glavnoj da se primene iste metode kao do sada, to će onda još više produbiti krizu", poručio je Haradinaj.

Tri opozicine partije 17. februara će održati još jedan protest i, kako je Haradinaj rekao, taj dan će biti dan suočavanja.

"Tražićemo polaganje računa", poručio je Ramuš Haradinaj.

XS
SM
MD
LG