Dostupni linkovi

Srbija: Nastavlja se borba sa nabujalim rekama


Kuršumlija, poplavljene kuće
Kuršumlija, poplavljene kuće
Borba sa poplavama u Srbiji i dalje traje a najkritičnije je u Kraljevu, Zaječaru, Kuršumliji, Lučanima, Arilju i Požegi. Ibar i Zapadna Morava probili su u noći između subote i nedelje nasipe kod Kraljeva i poplavili Žičko polje, a Beli Timok je probio nasip između Zaječara i Knjaževca. Bez pijaće vode su delovi Vrnjačke Banje, Svrljig i Prokuplje.

Do sada je iz ugroženih kuća na području Kraljeva evakuisano oko 400 ljudi među kojima je i pedesetoro dece. Svi timovi za odbranu od poplava u kriznim područjima su u pripravnosti.
Nabujala Morava, nadomak Kraljeva
Nabujala Morava, nadomak Kraljeva
Najkritičnije bilo u Kraljevu gde su Ibar i Zapadna Morava probili nasipe i poplavili Žičko polje u kome se nalaze bunari za snabdevanje grada pijaćom vodom. Prema informacijama iz Centra za vanredne situacije vodostaj Ibra i dalje raste ali za sada nije ugoženo vodosnabdevanje Kraljeva.

Radoica Kočović, načelnik Centra za vanredne situacije rekaom je da su nabujale reke poplavile na stotine hektara obradivih površina i nekoliko kuća u okolini Kraljeva.

“Noćas smo imali problem sa izlivanjem Ibra i Zapadne Morave. Neočekivano visok vodostaj Ibra je doprineo da poplavi Žičko polja gde se nalaze bunari za snabdevanje pijaćom vodom Kraljeva, ali nije ugrozio vodu u bunarima, iako smo ih mi preventivno bili privremeno isključili iz sistema. Međutim, Ibar je poplavio deo Žičkog polja sa nekoliko kuća. I u delu Siaćeg polja Ibar je takođe poplavio deo kuća i oranica, a Zapadna Morava je poplavila deo atara Grdice, koji inače plavi pri visokom vodostaju, zbog čega je dosta oranica pored Zapadne Morave pod vodom”, kaže Kočović.


Pored Ibra i Zapadne Morave, u Kraljevu su se izlile i sve njihove pritoke, koje su nanele velike štete domaćinstvima i infrastrukturi. Bujice su odnele delove puta i pojedine manje mostove na pravcima prema Goču, Jošaničkoj i Bogutovačkoj banji, pa je na tim putevima saobraćaj i dalje u prekidu.

Usled obilnih kiša na Ibarskoj magistrali učestali su odroni, naročito u Polumiru i Magliču, pa se vozačima savetuje izuzetno oprezna vožnja na tim deonicama.

Ništa manje dramatično nije bilo ni u istočnoj Srbiji gde se Beli Timok izlio na više mesta između Knjaževca i Zaječara i poplavio oranice, dok se nivo Grliškog jezera, odakle se Zaječar snabdeva vodom, reguliše se ispuštanjem viška vode kroz ustavu.

Saša Rančić, iz Centra za vanredne situacije u Zaječaru kaže izjavio je za RSE da je situacija u tom gradu nešto povoljnija nego protekle noći, ali da su mere vanredne odbrane od poplava i dalje na snazi i ljudstvo spremno da ponovo interveniše.

“Situacija je mnogo bolja, jer je Beli Timok opao za 10 centimetara, tako da se situacija poboljšava. Iako Beli Timok opada, broj ljudstva, pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, lokalne samouprave, Policijske uprave u Zaječaru je isti i spreman da u slučaju potrebe odmah interveniše, kaže Rančić.

U Zapadnoj Srbiji, na teritoriji opštine Lučani izlila se reka Bjelica i poplavila 12 kuća, a voda je prodrla i u hale i u upravnu zgradu vojne industrije Milan Blagojević u Lučanima. Poplavljeno je područje od nekoliko kvadratnih kilometara, a pod vodom je oko 300 hektara obradivog zemljišta.

Zbog naglog topljenja snega u ariljskoj opštini nabujali su Rzav i Moravica i ugrozili četrdesetak kuća. U Arilju je Štab za vanredne situacije u stalnom zasedanju, obilazeći ugrožena područja, a trenutno je najkritičnije u naselju Gruda.


A u nezapamćenoj poplavi koja je pogodila Kuršumliju, veliki broj kuća je polavljen iz kojih su u subotu evakuisani ugroženi stanovnici. Pa je tako u romskom naselju nedaleko od Kuršumlije vodena stihija srušila šest kuća, a više desetina Roma je proteklu noć provelo van svojih domova.
Romske porodice zbog poplava van svojih kuća
Romske porodice zbog poplava van svojih kuća
“Mnogo je bila kritična situacija. Bilo je negde oko 10 sati. Bili smo pored Toplice gde smo videli veliku vodu. Samo što smo ušli u sobu, ona je naišla od tunela nagla voda I sve živo je poplavila. Srušeno je već 6 kuća. Nismo mogli ni stvari ni dokumenta da uzmemo.




Celu noć provodimo tu oko vatre jer nemamo gde da spavamo. Strah nas je od vode, a ovde iam I male dece I bolesnih.

Neamo gde da uđemo u kuću, tu je sve poplavljeno. Do pola kuće je voda. Ništa od stvari nismo uspeli da iznesemo, samo nešto od dokumenata. Sada nemamo ništa, ni odeću, ni obuću, ni leba ni sleba. Nemamo ništa, govore Romi iz ovog naselja čije su kuće poplavljene.”
, rekli su nam članovi romskih porodica koji su noć proveli van svojih domova.

U međuvremenu, kako su nam u nedelju ujutru potvrdili u opštinskom Štabu za vanredne situacije u Kuršumliji, nivo reka je počeo da opada pa se očekuje da će se smanjiti poplavni talas. Istovremeno, i u susednoj opštini Prokuplje na desetine kuća je poplavljeno a nadošle bujice su ugrozile i vodsnabdevanje grada. Nastala šteta usled poplave još uvek nije procenjena, i jedina sreća je da nije bilo stradalih i povređenih u dosada nezapaćenoj poplavi u ovom kraju.
  • Slika 16x9

    Miloš Ivanović

    Kao dopisnik Radija Slobodna Evropa radi od 1999. godine. Izveštava sa prostora juga Srbije, uz administrativnu granicu Srbije i Kosova. Ranije radio za više dnevnih novina, te nekoliko godina i za novinsku agenciju AFP. Živi u Kuršumliji.

XS
SM
MD
LG