Nedjelja, 01. maj/svibanj 2016, 08:08 CET

  Bosna i Hercegovina

  Socijaldemokratija na Dodikov način

  Milorad Dodik
  Milorad Dodik
  Predsjednik RS-a i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je za izdanje jednog beogradskog sedmičnika od četvrtka da Republika Srpska vjeruje da BiH nije dobro mjesto za nju i najavio da će u narednom periodu dominantno pitanje dnevnog političkog života biti kako se mirno razići. Ovo Dodiku nije prva izjava ove vrste, a ponavlja je u posljednje vrijeme sve češće.

  Ovo su samo dijelovi izjava koje je Dodik davao različitim medijima u posljednje vrijeme:

  „Moja država je Republika Srpska i više volim i doživljavam Srbiju kao svoju državu nego Bosnu i Hercegovinu. Bosna i Hercegovina je za mene teret.“

  „U Srebrenici se nesumnjivo desio nepotreban zločin.“

  „Danas Sarajevo nije glavni grad. Nama je Sarajevo moranje da ponekad odem. Najteži  mi je dan u životu kad moram da idem nešto u Sarajevo.“

  „Neuporediva je naša ljubav koja je usmjerena ka Srbiji – daleko veća nego prema Bosni i Hercegovini. Oni koji u Beogradu vole Bosnu i Hercegovinu nek' se presele u Sarajevo. Nek' nas ostave na miru ovdje.“


  Upravo ovakva Dodikova retorika dovela je do toga da stranka čiji je predsjednik bude isključena iz Socijalističke internacionale na prošlosedmičnom kongresu. Kako se navodi u obrazloženju Internacionale, razlog je što su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu te političke partije.

  Inače, na kongresu u Cape Townu niko od SNSD-ovih predstavnika nije učestvovao, iako su znali da će na dnevnom redu biti odluka Vijeća Socijalističke internacionale o isključenju.

  Nekoliko dana kasnije krivca vide u Socijaldemokratskoj partiji BiH, odnosno njenom lobiranju. Na naše pitanje da li to znači da nacionalizam i ekstremizam nisu prisutni u stranci, Lazar Prodanović, član Glavnog odbora odgovara:

  Lazar ProdanovićLazar Prodanović
  x
  Lazar Prodanović
  Lazar Prodanović
  „Ne mogu se složiti sa vašom konstatacijom o nacionalističkoj retorici predsjednika Dodika. Moram reći da je on samo odgovarao shodno ambijentu i stanju na kojem je sve vrijeme od strane nekih političkih predstavnika u Bosni i Hercegovini ignorisan njen ustavni poredak i pozicija Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim ustavom.“

  U SDP-u ne kriju da su još 2006. pred etičkim komitetom Internacionale pokrenuli pitanje isključenja SNSD-a iz ove organizacije. Razlog je bio što je tokom predizborne kampanje 2006. i kasnije, ta stranka radikalizovala retoriku.

  Kako navodi Saša Magazinović, član SDP-ovog Predsjedništva i učesnik na posljednjem kongresu Internacionale, to je bilo udaljavanje od socijaldemokratije i socijaldemokratskih vrijednosti.

  „Većina ljudi u etičkom komitetu, u kojem SDP ne učestvuje, bila je saglasna da ova priča sa čekanjem SNSD-a da promijeni svoju politiku i retoriku predugo traje i da se to na određen način treba završiti“, kaže Magazinović.

  Liči li Lagumdžija na Dodika

  Isključenje SNSD-a, bh. analitičare ne iznenađuje. Tim prije, jer je ta stranka i do sada upozorovana u Internacionali da će zbog nacionalističke retorike, prvenstveno Milorada Dodika, biti izbačena. Na kongresu u Južnoafričkoj Republici je podvučeno da se niti jedna stranka u regiji i svijetu nije usprotivila da SNSD bude isključen.

  Politički analitičar Slavo Kukić to ovako objašnjava:

  „Ako protiv te odluke ne glasaju Demokratska stranka Borisa Tadića, s kojim se gospodin Dodik godinama grlio i ljubio, onda je taj detalj sam za sebe jasan – koliko je gospodin Dodik odstupio od ideje i koliko je u potpuno drugom filmu. Ako niti jedna politička partija socijaldemokratske provenijencije iz regije ne stane na tvoju stranu – onda je signal jasan: ti ne pripadaš više tom društvu, moraš tražiti drugo društvo. Možda mu je dobro društvo, recimo, predsjednik Venecuele.“

  Nakon što je SNSD isključen iz Socijalističke internacionale, SDP je ostala jedina stranka iz Bosne i Hercegovine kao njena članica.

  No, upitno je koliko je i ona, posebno nakon što je postala vladajuća prije dvije godine, zadržala od socijaldemokratskih vrijednosti. Tim prije što su njeni istaknuti članovi, a posebno lider Zlatko Lagumdžija, tokom dvogodišnjeg mandata pokazali koliko su neosjetljivi na probleme građana koji su ih izabrali, da im je stalo jedino do fotelja, te da su takvim ponašanjem ideju socijaldemokratije ugrozili.

  „Mislim da će, vjerovatno, u skorije vrijeme, Internacionala također imati posla i sa problemom Socijaldemokratske partije BiH. Imaćemo sada situaciju da su u Bosni i Hercegovini pobijedile socijaldemokratske partije formalno tako nazvane, ali nema socijaldemokratije“, ocjenjuje Miodrag Živanović, profesor na Banjalučkom univerzitetu.

  „SDP BiH lagano klizi u snsdeizaciju, pri čemu Zlatko Lagumdžija sve više podsjeća na Milorada Dodika. Vrijeme bi bilo da ovdašnja politika počne zastupati zaista demokratske vrijednosti, a ne da igra na kartu nacionalizma kako bi maskirala njime ostvarenje vlastitih gramzivih ciljeva“, smatra Enver Kazaz, profesor na Sarajevskom univerzitetu.

  Socijaldemokratija u kojoj se brani isključivo interes jednog naroda u jednom entitetu s jedne, i pokušaj da se vlast zadrži po svaku cijenu ne mareći za probleme građana, s druge strane, su lice i naličje bosanskohercegovačkog poimanja tog pojma.

  Ono na šta je zaboravio i SNSD i SDP jeste da se socijaldemokrati zalažu za zakonodavstvo kojem je cilj da putem porezne i socijalne politike, što je moguće više, smanje nejednakost među građanima.

  Socijaldemokrati su ti koji se zalažu za individualne slobode, slobodu od diskriminacije, jednakost i socijalnu pravdu. Takvih socijaldemokrata, nažalost, u Bosni i Hercegovini nema.

  Dženana Karabegović

  Diplomirani žurnalista. Od 1999. prelazi iz Tuzle u Sarajevo, gdje u bh. dopisništvu RSE počinje raditi kao novinarka. Obrađuje političke teme, uređuje i vodi radijske emisije i urednica je magazina TV Liberty.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Miroslav Đukić Grad: Južna Afrika
  07.09.2012 11:28
  Meni je sva ta priča sa "socijalističkom internacionalom" anahrona. Prisećam se: bila je nekad (Marks/Engels su je osnovali) I internacionala, pa II intern. koja je "izdala" socijalističku ideju (Rekao Lenjin), onda Druga i po, pa III (Staljiinova), pa IV (Trockistička) Internacionala...koja li je od njih ova sada? Ako se III zvala skraćeno Kominterna, onda je ova Socinterna? Izgleda da je Dodik izdao Marksa, Lenjina, Staljina, ili Trockog, kojeg god. Meni, po ovim citatima, izgleda da je samo rekao da mu puca prsluk za sarajevskom čaršijom i drugom Zlatkom, a to što Dodik više voli banjalučke od sarajevskih ćevapa, nema nikakve veze sa socijalizmom, ili sam ja neobavešten, pa ne znam se čitava socijalistička ideja smestila u "deset u pola s lukom"? . Šta će se sada desiti, poslaće ga u Gulag!? Neće mu dati da više nosi crvenu petokraku? Evo, i ja više volim beogradske restorane od ćevapdžinica na Šaš-Čaršiji, neće li i mene odnekud isključiti ti "crveni" Južnoafrički socijalisti? Na kraju ove šarade, očekujem samo da se odnekud pojavi neka nova Aleksandra Kolontaj i počne da propagira "slobodnu ljubav"!:-) Anahrono, blesavo, smešno ...

  Primećujem da vama u RSE mnogo smeta što niko iz Banja Luke nije pošao u Južnu Afriku da mu tamo vuku uši. Otkud to, znate li vi koliko košta putovanje i boravak tamo, pa vi se brinete za budžet Srpske, smeta vam i cent potrošen na lobiranje, a kamo li ovo?
  Odgovor

  Ime: Marko
  09.09.2012 21:00
  Đukiću,
  Odlican i sazet presjek kroz "Internacionale".
  Slazem se sa Lenjinovom konstatacijom - da je 2 internacionala izdaja radnika.
  Drugim rijecima tzv "socijaldemokratija" je obicno kapitalisticko smece, napravljeno da razoruza i podjarmi radnika.
  Dakle:
  1. sve tzv "socijalisticke" internacionale (nakon 1.) - jesu obicna kapitalisticka farsa, a tzv "socijaldemokrati" nikad (a ni tada!) nece uciniti nista za RADNIKA.
  2. Dodik i SNSD definitivno NISU (!) na strani radnika, ali americka RFE je to jos po najmanje! Trudi se svim silama da svojom propagandom zadrzi narod Balkana neinformisanim ili jos tacnije - lazno "informisanim".
  Jednostavno - bez obzira slagao se neko ili ne sa Dodikom i njegovim stavovima, jasno je da je cijeli ovaj "uradak" americke RFE - napravljen iskljucivo u propagandne svrhe.
  Razumljivo vise nego predvidiv - kao i "standardni gosti" na ovom portalu.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  10.09.2012 13:31
  Bravo Marko,lijepo si to osmislio i na papir(svasta taj jadni papir trpi)stavio.Po tvome,ispade Dodik Americki glasnogovornik?Sve one uvrede,omalovazavanja i negiranja drzave u kojoj zivi,to je po tvome u"reziji"RFE-a?Kazes,propaganda?Ne znam,ne mogu se oteti utisku da je to sve,"podvala svjetske Socijalisticke Internacionale"?!Bice da vas mrze nacionalno.Nije to za podcijenjivanje,dapace, to je za zabrinutost.Tolike zemlje koje bastine u svojim zamljama socijaldemokratiju,a uzele na zub takvu"gromadu od socijaldemokrate",kakav je Dodik?Da,bice da sam u pravu.Mrze ga nacionalno,a ponajvise Amerikanci...
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  09.09.2012 23:18
  Tako je @Marko! JA mislim da bi u PC isto tako trebali raspisati i referendum od odvajanje PC od Radnicke Klase, i da se jasno podvuku granice gdje prestaju radnici i socijalna politika, tu pocinje PC!!!
  Vec je poznato svim slobodarskim zemljama od sjeverne koreje do bjelorusije da socijal demokratija je druga rijec za "zelenu transverzalu" i bjelosvetski kapitalisticki sljam...koju je pRecjednik na vrijeme uocio!!
  U PC su svi ionako gospoda i molim lijepo socijal demokratija je visak...samo jos da pRecednik nadje modalitete da ukine MMF kao zadnji udarac trulom kapitalizmu, predpostavljam kad mu se sin vrati sa studija iz Italije mozda bude imao ideju.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  07.09.2012 18:25
  Djukic - Mislim da znam sta zelis da nam kazes.Zelis da umanjis znacaj Socijalisticke Internacionale.Hoces da nam je predstavis kao neku beznacajnu organizaciju,za kojom Duduk nece zaplakati.Ocito,niste jos shvatili sta ta eliminacija znaci.Kazes,mozda si neobavjesten,a ja ti kazem da si ti vrlo dobro obavjesten i da znas o cemu se tu radi.Omalovazavas taj sastanak socijaldemokratije na svjetskom nivou,jer je tvoj vozd izbacen odatle kao najveci nacionalista.Nisu njega Djukicu iskljucili nikakvi Juznoafricki socijalisti,nego SVJETSKA SOCIJALISTICKA INTERNACIONALA,a ti izvodi karafeke i dalje.To je bruka i sramota za cijeli region,a ne samo za BiH.I,vi hocete da budete drzava,a ne znate se ponasati civilizacijski.Nista manje nisi zaostao od svoga vozda Duduka,cim ti mjesas cevape i socijaldemokratiju.Ili je to mozda od muke,Djukicu?Ostade ti rs bez socijaldemokratije. PS.Takvi kao ti i nisu za Bascarsije...Koji ces nam handrak,da nam trujes socijaldemokratiju u gradu?Drzi se ti svoga atara i svoga vozda,civilizovane gradove zaobilazi.
  Odgovor

  Ime: pbc
  07.09.2012 13:56
  Ma da Djukicu, SNSD je izbacen iz internacionale radi cevapa i Bascarsije. Zato se ne putuje u Juznu Afriku na povlacenje usiju vec u Rusiju na tapsanje ledja i ispijanje vodke pa opet nazad svome narodu na prodavanje magle o velikoj vaznosti "drzave" na internacionalnom planu bez tamo neke socijalisticke internacionale cije ime, etiketu i predznak "socijal" usput nosi vladajuca partija. Nije ovdje rijec o kasabanskim carsijskim cevapima nego o internacionalnoj coca coli. To ti dodje ko kad ti neko uz cevape prodaje barustinu pod etiketom coca cola na konzervi pa se pravi lud kriveci cevape za los okus, da bi nakon provaljene podvale omalovazavao coca cola licencu a nikako svoju barustinu koju je pod tim imenom podvaljivao u svoje konzerve. Vidis i internacionala kao i coca cola stiti svoje ime i licencu a ako standard i kvaliteta zakaze sto je i ovdje slucaj onda gubi se njeno clanstvo, a o tome koliko je nebitna ta organizacija govori i sama cinjenica da je SNSD u prvom redu aplicirao za njeno clanstvo.
  Odgovor

  Ime: Miroslav Đukić Grad: Južna pruga
  10.09.2012 12:01
  Kao što sam i podozrevao, ovde je reč bila o ćevapima, neko je za "banjalučke", a neko za "sarajevske". Socinterna je propisala da se ćevapi isključivo moraju jesti sa coca-colom (pivo, kvas ili sok od drenjina, borovnice ili ribizle strogo su zabranjeni). Neka se ne brine drug Jašar, neću da mu umanjim značaj socijalističke internacionale, jer, ako ćemo pravo, nema prostora da se to više umanji. Dajte, ljudi, budite pametni, ta internacionala je odavno moralno bankrotirala, uoči I svetskog rata, a povodom tzv. "ratnih kredita". Znamo ko je 1914. bio vlasnik sve fabrika oružja, ko je liferovao oružje za rat, SVIM zaraćenim stranama... Kakav je onda bio trošak platiti grupice "radničkih" poslanika po parlamentima Antante i centralnih sila da glasaju za kredite= profit. Jedino liferanti nisu tada uspeli da kupe njih par poslanika u Nemačkom parlamentu, a u Parlamentu Srbije nisu ni pokušali, verovatno im to nije trebalo....Naslednici tih notorno korumpiranih "socijalista" danas tek nemaju nikakve veze sa radničkim pravima, koliko ni ja s botanikom!
  Odgovor

  Ime: pbc
  11.09.2012 20:04
  "Naslednici tih notorno korumpiranih "socijalista" danas tek nemaju nikakve veze sa radničkim pravima, koliko ni ja s botanikom!"
  S obzirom da je u rs Dodik jedini primjer "socijaldemokratije" razumijem vas stav koji bazirate na licnom iskustvu.
  S obzirom na nivo i standard te lokalne socijaldemokracije ostaje vam sok od drenjina a ako se ovako nastavi i cevapi ce ostati pusta zelja.

  Ime: kebara Grad: onogost
  06.09.2012 12:42
  kada je vec donesena takva odluka, predlazem snsd-ovcima da ne tuguju i da uclane svoju partiju u nacional-socijalističku internacionanlu. oni su po duh vec tamo, jos samo da formalno pristupe.

  Ime: Köln Grad: €.....
  06.09.2012 09:15
  srbi i sa one strane Drine su uvjer imali ....svoj slogan

  mi bi u €uropu ali pod nasim uvjetima.

  Ime: Vojvodjanin Grad: Novi Sad
  06.09.2012 00:56
  Onako kako razmislja Dodik razmisljaju i oni u Vojvodini i Sandzaku.
  Onima u Vojvodini je milija i draza Madzarska odn Sandzaklijama Bosna i Hercegovina,nego i jednima i drugima Srbija. Ali se treba pomiriti sa situacijom i pokusati postovati svoje okruzenje da ne bi covek u prvom redu sebi a i drugima pravio probleme.
  Odgovor

  Ime: AP
  06.09.2012 11:54
  @Vojvodina (Sandzaaklija). Ti se vec godinam uzaludno radujes "osamoltaljivanju" Vojvodine. Ne znam koji je taj biracki potencijal koji bi na referendumu odvoio Vojvodinu od Srbije i "pripoio Madjarskoj". Vojvdina ima apsolutnu srpsku vecinu koja nikad ne bi to trazila. Da Vojvodina kao ekonomski najrazvijenia regija vise trazi ekonomske samostalnosti, to je normalno i ja ih u tome podrzavam. Ti ocigledno vec godinama ne mozes nista da napises, a da ne pominjes kekakvo odcjepljenje. To se samo moze objasniti onom narodnom, ludom radovanje. Raduj se i dalje i budi to sto jesi.
  Odgovor

  Ime: djole Grad: ns
  08.09.2012 23:38
  Tako je AP. i ja zivim u Vojvodini i ne zanima me nikakvo otcepljenje. Ima li neko odgovro na to sta rade institucije u Vojvodini, silni sekretarijati, sekretari pomocnici...? Mlate praznu slamu i jedu nam pare. koje su to diletantske budalastine

  Ime: Petar Antunovic
  05.09.2012 20:35
  Socijaldemokratija u Bosni to je kao Majbah u Sudanu. Socijaldemokratija je nesto najvise sto je ljudski um za sada uspio da osmisli i podrazumjeva drustvo u kojem su elementarne potrebe kao hrana, voda, struja, skola, protupozarna oprema - odavno postignuti i predstavljaju dobra koja dijele svi ljudi.

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  05.09.2012 18:57
  Opet lazi i podmetanja!!
  Internacionala nije iskljucila SNSD, vec je dOdik iskljucio Internacionalu iz SNSDa...ionako su tamo sve dziHatlije i zulumcari koji ne prepoznaju potencijal srBske.
  Odgovor

  Ime: JASMINKA Grad: BANJA LUKA
  06.09.2012 14:04
  A KO JE UOPSTE TAJ DODIK DA ON MOZE DA ISKLJUCI INTERNACIONALU. ON JE ZA NJIH ZRNO PIJESKA HA HA HA. BLAGO TEBI KAD SI TAKO PAMETAN UOPSTE TI NE ZAVIDIM.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  06.09.2012 15:46
  @Gosp.Jasminka
  Mislim da niste prepoznali moj sarkazam...samo sam se nasalio na lik i djelo najveceg pRecednika, covjeka bez kojeg nema porodicnog zivota u PC, covjeka koji ne zali ni para i truda da iz (vaseg) dzepa odvoji milione maraka da mu sin nebi nedao bog postao narkoman, covjek koji ima najsiri otkos i naj vecu belegiju u PC, covjek kojem nije cudno sto na "Ducicevim" susretima organizuju borbe bikova...Covjek koji ima bolji glas nego "Lepi Mica i Baja Mali Knindza zajedno"... Covjek koji trazi modalitete za mir na bliskom istoku...jednostavno... to je pRecednik...
  U internacionalu su se infiltrilali razni probisvjeti i dZiHatlije koji samo lazu i poturaju price o SNSD kao nacionalistickoj stranici.
  Ako ne vjerujete meni...pitajte Vasica.
  Odgovor

  Ime: AP
  06.09.2012 23:40
  Ti nemas Dodika "pRecednik" u Federaciji, a stanje ti je duplo gore nego kod Dodika, kako ekonomski tako i politicki. U RS je velika ekonomska kriza, a u Federaciji kriza na kvadrat. O politickoj krizi je suvisno i pricati, tamo se ne zna ni ko pije ni ko placa, ali se zna da je Dodik i njegova "tvorevina" za to kriva.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  07.09.2012 10:14
  I da znas da svako jutro uplakan se budim sto mi nemamo takvu gromadu od pRecednika, gdje bi nam kraj bio :-))...pa da imamo i mi samo krizu, a ne krizu na kvadrat.
  Jos kad tebi nebi bilo tesko da shvatis kako funkcionise vlast u federaciji i nivoe vlasti gdje bi nam kraj bio.
  Odgovor

  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  08.09.2012 14:27
  @AP
  Ma naravno, eee da je nama samo sedam dana da se namirimo na pRecednika i njegove pomocnike :-), pa i federaciji ima dosta nepokosenih njiva...a fali nam i ekonomskih pothvata :-))!!

  -Кандидат за Народну скупштину РС Никола Баштинац је рекао да СНСД на челу са Милорадом Додиком од Републике Српске прави "Лакташе"

  HAHAHA

  -M.Dodik: "Ja odem u Bileću i počnem pričati o reformi zdravstva, a oni moji seljaci bulje k’o telad. Onda ja viknem: ‘Mi nećemo dati Republiku Srpsku!’, a oni u delirij"

  HAHAHA
  Odgovor

  Ime: AP
  08.09.2012 01:12
  Kako vlast funkcionise u Federaciji to svaki dan, svako vidi.
  Naprijed, samo tako.
  Aferim
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  06.09.2012 14:40
  Jasminka,bojim se da nisi razumjela sta je Zlatko rekao.Naime,on je pokusao da kaze,da je Dodik svojim nacionalistickim istupima u Bosni,a posebno negiranjem genocida,sam iskljucio Internacionalu iz svoje stranke.Dakle,svojom ostrascenom politikom prema BiH,prema drugim narodima,prema MZ,definitivno iskljucio socijaldemokratiju iz svoje stranke,samim tim i Socijalisticku Internacionalu. PS.Znalo se to poodavno da ce ta harlovina biti iskljucena,samo je bilo pitanje vremena...
  Odgovor

  Ime: djole Grad: ns
  08.09.2012 23:41
  e, kad bi i ovakve kometare iskljucili, ovo bi na nesto i licilo (ne bi, preerujem, al ajde)
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  09.09.2012 12:00
  A,jos kada bi izbacili sa ove planete Bosnjake,Albance i Hrvate,gdje bi vama Srbima bio kraj?Srbija do Tokija,je li tako?
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.