Petak, 29. april/travanj 2016, 21:46 CET

  Bosna i Hercegovina

  Šef OSCE-a u BiH: Reforme proba za BiH na putu ka EU

  Fletcher Burton
  Fletcher Burton
  Šef Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH Fletcher Burton u razgovoru sa novinarima govorio je o preprekama koje stoje pred BiH na putu evroatlantskih integracija, problemima u sistemu obrazovanja, medijima, te o sigurnosti i saradnji.

  Ambasador Burton kaže da misija koju predvodi prije svega podržava BiH na putu euroatlantskih integracija. Na pitanje kako prevazići postojeće brojne prepreke na tom putu ukazuje prije svega na trogodišnju blokadu primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

  „Mi pružamo podršku rješenju tog pitanja proisteklog iz presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH jer se time rješavaju mnoga druga pitanja, naime otklanja se diskriminacija iz sistema koji trenutno postoji. BiH ostvarila je svojevrsni napredak i iz jednog postkonfliktnog društva prešla je u fazu u kojoj se sada nalazi. To je neka predintegracijska faza. A godina 2013. staviće na ispit ili svojevrsnu probu te aktivnosti u domeni integracije“, rekao je Burton.

  Konkretnu odgovornost bh. političara za izostanak rješenja za slučaj Sjedić-Finci šef Misije OSCE-a ne želi pominjati. Smatra da se zastoj može prevazići time da svi trebaju da rade više.

  „To će biti ključno pitanje u godini pred nama – da li je ova zemlja uspjela ispuniti svoje ključne obaveze kako bi se suočila sa izazovima na njenom putu prema integraciji? Po mom mišljenju, događaji će se odvijati na jedan povoljan način u godini pred nama. Sada ću vam objasniti i razloge svoga optimizma. Misija, dakle, podržava svojevrsne formativne trendove. Uočiću tri takva trenda: prvi je formiranje vlasti. Znamo da je došlo do velikog kašnjenja u formiranju Vijeća ministara, no u proljeće 2012. vidjeli smo da je došlo do formiranja Vijeća ministara, a potom nakon reorganizacije da je ono i konsolidovano. Misija pruža podršku trendu formiranja vlasti, i to kroz različite aktivnosti – kroz njegovanje saradnje i partnerstva, ne samo sa Vijećem ministara nego i sa drugim institucijama vlasti na različitim nivoima“, naveo je.

  Ambasador Fletcher Burton iznosi po njemu jedan zanimljiv paradoks: da bi ova zemlja ostala ista, ona se mora mijenjati.

  „Uzeću samo za primjer Hrvatsku. Hrvatska se u ovoj godini pridružuje EU u svom nastojanju da se prilagodi okruženju. To će nametnuti velike promjene Bosni i Hercegovini koje nismo imali priliku uočiti u 2012. godini“, ocijenio je Burton.

  Sigurnosni izazovi

  Za Misiju OSCE-a u BiH od svih reformi, reforma obrazovnog sistema je među prioritetima. Podjele tipa dvije škole pod jednim krovom su neshvatljive. O tome kako, pak, usvojiti evropske standarde u BiH i prevazići postojeće podjele u obrazovanju, kaže:

  „Radi se o jednom veoma važnom pitanju na koje tek treba odgovoriti - jer je obrazovanje jedan veoma važan faktor koji ima velikog utjecaja na oblikovanje svih ostalih tokova u ovoj državi. Naš rad u toj domeni imao je za cilj prevazilaženje pojava kao što su podjela i segregacija“.

  Situacija u oblasti slobode medija u regiji jugoistočne Evrope stagnira, jedan je od zaključaka posljednje konferencije OSCE-a posvećenoj toj temi. U kojoj mjeri su bh. mediji slobodni?

   „Novinari sa jedne strane dužni su u svom radu primjenjivati najviše profesionalne standarde. Sa druge strane, dužnosnici kojima su građani povjerili tu vlast dužni su odgovorno obavljati svoj posao, a također i uzdržati se od vršenja neprimjerenog pritiska na medije.“

  Misija OSCE-a u BiH u osnovi bavi se pitanjem sigurnosti i saradnje. Na pitanje koliko je BiH uspješna u tim naporima, šef Misije OSCE-a se prisjeća pregovora i potpisivanja prvog aneksa Dejtonskog sporazuma, aneksa o vojnoj stabilizaciji.

  „Implementacija tog aneksa koji se sastoji od dva dijela, dijela A i B, predstavlja jedan veoma uspješan primjer realizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Moram reći da je do ostvarenja toga cilja došlo zahvaljujući ostvarenju regionalne saradnje. Dakle, uz pomoć regionalne saradnje ostvarena je realizacija ovoga aneksa“, rekao je Burton.

  Amabasdor Fletcher Burton ne želi reći da su savladani svi izazovi prisutni u oblasti sigurnosti. Naprotiv, dodaje, postoje brojni izazovi koje tek treba savladati:

  „Jedan od tih izazova odnosi se na velike količine viškova oružja i municije koji su ostali nakon rata. Mi ostvarujemo saradnju sa našim brojnim partnerima, kako međunarodnim tako i lokalnim, kako bismo pospješili postupak uništenja tih viškova. Radimo to u interesu ostvarenja sigurnosti, sigurnosti kako za građane ove zemlje tako i za zemlju u cjelini. Ostvaren je izvjestan napredak, međutim, još uvijek postoje izazovi koje treba savladati – i koje ćemo savladati u partnerstvu sa drugim organizacijama i akterima.“

  Milad Obradović

  obradovicm+rferl.org

  Prvih petnaest godina novinar Radio Sarajeva/Radio BiH, a posljednjih petnaest u sarajevskom dopisništvu RSE. Diplomu stekao na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, odsjek žurnalistika.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: mihajlo cvijetic Grad: beograd
  10.01.2013 20:52
  Obrazovanje i razoruzanje = moc i ne moc!
  Organizovana Evropa zna sta nam treba odnosno, kako narod kaze, zna gdje smo najtanji. Pjesmica "Srbin Hrvat i Musliman stanovnici su njeni; nekada rascjepani a danas zagrljeni; Bratska ih ruka veze.... dijete srbina recituje: Dva snopa zita od zlata s grbom u sredini znak je zemlje Hrvata; dijete hrvata recituje: I ovaj kamen zemlje Srbije; dijete Muslimana recituje: sta bombona nisu oni za te stvari slanina nam zdravlje cuva bombon samo zube kvari ". Sada su ta djeca profesori naucni radnici i tvorci nekih novih rijeci i rijecnika i sto je najteze u svemu i potpisnici "narucenih" naucnih istina. "Narucene istine" nikada ne mogu dobiti univerzalnost i tako je cjelokupni obrazovni sistem BiH zarobljen u prizvoljnost i potpunu iskljucivost dogadjaja i cinjenica. Boim se da se obistinila ona ona misao nasega Nobelovca Ive Andrica "Ni manjeg prostora ni vece ....." pitam se je li to nasa vjecna sudbina. Zagreb mi rece da sam "Mali glupi Bosanac" a Beograd da sam "Glupi Bosanac" Sarajevo prek Vrhovnog Suda BiH napisa predudu, koju su potpisali ljudi koji nisu rodjeni u BiH, da sam "Super glupi Bosanac". Nepismenos se lijeci pismenoscu /edukovanjem/, a primitivizam kulturom.
  Koja snaga i da li je uopste ima u BiH da moze staviti naoruzanje i municiju pod drzavnu kontrolu odnosno da je "razoruza" mozada je sve u stilu one narodne " Njih dvojica ja i babo sami" pa neka se nadje zlu ne trebalo.

  Ime: Anonimni posjetilac
  10.01.2013 16:28
  Kljucno je da vi ustanovite ko i zasto, ili barem ko, ako vec ne mozete shvatiti zasto, koci usvajanje ustavnih reformi po preporukama Vijeca Europe. Da se pita nas, uveo bi se cetvrti clan Predsjednistva koji se bira sa cijele teritorije BiH direktno i ne pripada nijednom konstituitivnom narodu, ili bi se Predsjednistvo organiziralo slicno kao prije rata po principu 2 za konstituitivne narode plus jedan za ostale, s tim da se taj jedan bira sa podrucja cijele BiH. Tako bi svako, bez obzira na etnicko porijeklo imao pravo da bude biran. Treca varijanta, najnormalnija, jedan jedini Predsjednik, isto direktno biran sa podrucja cijele BiH po sistemu jedan covjek - jedan glas. Ko to nece i zasto nece, te kako ga za to kazniti vas je problem jer ste preuzeli obaveze prema BiH. Ako vas to ne zanima, idite odavde jedno 5 godina i pustite nas da to lijepo rijesimo na nas nacin.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.