Dostupni linkovi

Šef OSCE-a u BiH: Reforme proba za BiH na putu ka EU


Fletcher Burton
Fletcher Burton
Šef Misije Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH Fletcher Burton u razgovoru sa novinarima govorio je o preprekama koje stoje pred BiH na putu evroatlantskih integracija, problemima u sistemu obrazovanja, medijima, te o sigurnosti i saradnji.

Ambasador Burton kaže da misija koju predvodi prije svega podržava BiH na putu euroatlantskih integracija. Na pitanje kako prevazići postojeće brojne prepreke na tom putu ukazuje prije svega na trogodišnju blokadu primjene presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci.

„Mi pružamo podršku rješenju tog pitanja proisteklog iz presude u predmetu Sejdić i Finci protiv BiH jer se time rješavaju mnoga druga pitanja, naime otklanja se diskriminacija iz sistema koji trenutno postoji. BiH ostvarila je svojevrsni napredak i iz jednog postkonfliktnog društva prešla je u fazu u kojoj se sada nalazi. To je neka predintegracijska faza. A godina 2013. staviće na ispit ili svojevrsnu probu te aktivnosti u domeni integracije“, rekao je Burton.

Konkretnu odgovornost bh. političara za izostanak rješenja za slučaj Sjedić-Finci šef Misije OSCE-a ne želi pominjati. Smatra da se zastoj može prevazići time da svi trebaju da rade više.

„To će biti ključno pitanje u godini pred nama – da li je ova zemlja uspjela ispuniti svoje ključne obaveze kako bi se suočila sa izazovima na njenom putu prema integraciji? Po mom mišljenju, događaji će se odvijati na jedan povoljan način u godini pred nama. Sada ću vam objasniti i razloge svoga optimizma. Misija, dakle, podržava svojevrsne formativne trendove. Uočiću tri takva trenda: prvi je formiranje vlasti. Znamo da je došlo do velikog kašnjenja u formiranju Vijeća ministara, no u proljeće 2012. vidjeli smo da je došlo do formiranja Vijeća ministara, a potom nakon reorganizacije da je ono i konsolidovano. Misija pruža podršku trendu formiranja vlasti, i to kroz različite aktivnosti – kroz njegovanje saradnje i partnerstva, ne samo sa Vijećem ministara nego i sa drugim institucijama vlasti na različitim nivoima“, naveo je.

Ambasador Fletcher Burton iznosi po njemu jedan zanimljiv paradoks: da bi ova zemlja ostala ista, ona se mora mijenjati.

„Uzeću samo za primjer Hrvatsku. Hrvatska se u ovoj godini pridružuje EU u svom nastojanju da se prilagodi okruženju. To će nametnuti velike promjene Bosni i Hercegovini koje nismo imali priliku uočiti u 2012. godini“, ocijenio je Burton.

Sigurnosni izazovi

Za Misiju OSCE-a u BiH od svih reformi, reforma obrazovnog sistema je među prioritetima. Podjele tipa dvije škole pod jednim krovom su neshvatljive. O tome kako, pak, usvojiti evropske standarde u BiH i prevazići postojeće podjele u obrazovanju, kaže:

„Radi se o jednom veoma važnom pitanju na koje tek treba odgovoriti - jer je obrazovanje jedan veoma važan faktor koji ima velikog utjecaja na oblikovanje svih ostalih tokova u ovoj državi. Naš rad u toj domeni imao je za cilj prevazilaženje pojava kao što su podjela i segregacija“.

Situacija u oblasti slobode medija u regiji jugoistočne Evrope stagnira, jedan je od zaključaka posljednje konferencije OSCE-a posvećenoj toj temi. U kojoj mjeri su bh. mediji slobodni?

„Novinari sa jedne strane dužni su u svom radu primjenjivati najviše profesionalne standarde. Sa druge strane, dužnosnici kojima su građani povjerili tu vlast dužni su odgovorno obavljati svoj posao, a također i uzdržati se od vršenja neprimjerenog pritiska na medije.“

Misija OSCE-a u BiH u osnovi bavi se pitanjem sigurnosti i saradnje. Na pitanje koliko je BiH uspješna u tim naporima, šef Misije OSCE-a se prisjeća pregovora i potpisivanja prvog aneksa Dejtonskog sporazuma, aneksa o vojnoj stabilizaciji.

„Implementacija tog aneksa koji se sastoji od dva dijela, dijela A i B, predstavlja jedan veoma uspješan primjer realizacije Dejtonskog mirovnog sporazuma. Moram reći da je do ostvarenja toga cilja došlo zahvaljujući ostvarenju regionalne saradnje. Dakle, uz pomoć regionalne saradnje ostvarena je realizacija ovoga aneksa“, rekao je Burton.

Amabasdor Fletcher Burton ne želi reći da su savladani svi izazovi prisutni u oblasti sigurnosti. Naprotiv, dodaje, postoje brojni izazovi koje tek treba savladati:

„Jedan od tih izazova odnosi se na velike količine viškova oružja i municije koji su ostali nakon rata. Mi ostvarujemo saradnju sa našim brojnim partnerima, kako međunarodnim tako i lokalnim, kako bismo pospješili postupak uništenja tih viškova. Radimo to u interesu ostvarenja sigurnosti, sigurnosti kako za građane ove zemlje tako i za zemlju u cjelini. Ostvaren je izvjestan napredak, međutim, još uvijek postoje izazovi koje treba savladati – i koje ćemo savladati u partnerstvu sa drugim organizacijama i akterima.“
XS
SM
MD
LG