Dostupni linkovi

"Savanova" - od promotivnog štanda "Beograda na vodi" do fensi kafane


Savanova
Savanova

Više stotina građana koji se protive projektu "Beograd na vodi" protestovalo je u četvrtak uveče kod restorana "Savanova", koji nadležni nazivaju promotivnim štandom ovog, za deo javnosti kontroverznog, projekta. Jednogodišnja dozvola koju je ovaj objekat imao istekla je u četvrtak, pa su okupljeni tražili njegovo zatvaranje i uklanjanje. Istog dana gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio je da je predata sva dokumentacija za produženje dozvole za rad "promotivnog štanda 'Savanova'".

Kordon policije zadržao je demonstrante, koji su se okupili u organizaciji Inicijative građana "Ne da(vi)mo Beograd" noseći zastave sa naslikanom žutom patkom i transparent na kom piše "Nelegalno", na oko 100 metara od restorana.

„Mi smo pitali ko je platio izgradnju ovog objekta i nismo dobili odgovor. Mi smo pitali ko upravlja ovim objektom i ko zapravo ubire prihod – nismo dobili odgovor. Ono što smo dobili kao izjavu od gradonačelnika Siniše Malog je da je to ustvari štand i da ima sve potrebne dozvole. Mi kažemo da gradonačelnik, kao i nebrojano puta do sada, laže i obmanjuje javnost. Ovo nije štand, ovo je privatna fensi kafana“, rekao je pred okupljenima aktivista Dobrica Veselinović.

Jedan od učesnika protesta Radomir Lazović objašnjava za RSE da se na ovom primeru vidi da je javni interes podređen privatnom kapitalu.

„Druga bitna stvar je da je taj restoran u privatnom vlasništvu nekog od poznanika ili pajtosa ove vlasti koji su na volšeban način postali vlasnici tog restorana koji je izgrađen za naš novac. Mi smo preko Zakona o dostupnosti informacija tragali za podatkom koliko je koštao restoran, ko ga je platio i pod kojim uslovima, ali nismo uspeli da dobijemo te informacije zato što ih kriju. Očekujemo da ovaj restoran bude zatvoren i da nadležni budu procesuirani“, ističe Lazović.

Zatvorena biciklistička staza zbog "Ogledne promenade"
Zatvorena biciklistička staza zbog "Ogledne promenade"

Kako je ranije saopštila Inicijativa građana "Ne da(vi)mo Beograd", kategorija štanda kao privremenog objekta nije poznata domaćem zakonodavstvu, ali su se inicijatori projekta pozvali na "nacionalni interes" radi njegove izgradnje. Prethodno je obližnje priobalje raščišćeno od konkurencije, uklanjanjem jednog ugostiteljskog splava i ostalih manje popularnih kafana i restorana sa tog područja.

Aktivisti „Ne da(vi)mo Beograd“ i građani koji se protive projektu „Beograd na vodi“ – za koji vlast tvrdi da je od kapitalnog značaja za Srbiju – i ranije su protestima i javnim debatama ukazivali na pogubne urbanističke i ekonomske posledice ovog projekta.

Podsetimo, grupa građana je polovinom jula pokušala da blokira radove na "Oglednoj Promenadi" - prvom objektu u okviru plana "Beograd na vodi", zbog čega je, radi rušenja, zatvoreno 300 metara javne gradske pešačko-biciklističke staze, izgrađene i zvanično otvorene pre tri godine.

U inicijativi „Ne da(vi)mo Beograd“ kažu da će nastaviti sa protestima i građanskim pritiscima na svaki naredni korak vlasti u realizaciji „beograda na vodi“.

„Očekujemo da ljudi počnu da se bore za svoj grad i da ne dozvolimo ovim bahatim ljudima da rade sa njim šta god hoće“, zaključuje Lazović.

XS
SM
MD
LG