Dostupni linkovi

Samit o borbi protiv terorizma u znaku neslaganja SAD i Rusije


Predsednik SAD Barak Obama najavio je da će obezbediti sva potrebna sredstva - vojna, obaveštajna i ekonomska - da bi se naneo poraz takozvanoj Islamskoj državi, ali je upozorio da je ta ekstremistička grupa već uhvatila koren u Siriji i Iraku i da nastavlja da širi svoje teritorije. Na samitu svetskih lidera o borbi protiv terorizma, na marginama zasedanja Generalne skupštine UN, Obama je rekao da će borba protiv "Islamske države" potrajati, ali da je "u konačnici optimista" da će ta grupa biti poražena.

“Neće biti dovoljno poraziti ISIL na ratištu. Moramo sprečiti njegovu radikalizaciju, sprečiti ih da regrutuju i inspirišu druge na nasilje. A to znači da porazimo njihovu ideologiju. Ideologija se ne pobeđuje oružjem. Ona se poražava boljim idejama, i atraktivnijom i ubedljivijom vizijom."

Kao odraz neslaganja Moskve i Vašingtona o sukobu u Siriji i pre svega o ulozi predsednika Bašara el Asada, kojeg Rusija podržava, Moskva je na samit poslala delegaciju nižeg ranga, predvođenu zamenikom ambasadora u UN, a u sredu će, u svojstvu ovomesečnog predsedavajućeg Saveta bezbednosti, i sama u UN biti domaćin skupa o borbi protiv ekstremizma. Suprotno stavu ruskog predsednika Vladimira Putina, koji smatra da je Asadov režim najbolja odbrana od takozvane Islamske države, Obama je ponovio da pobeda nad tom grupom zahteva novog lidera.

“U Siriji, pobeda nad ISIL-om zahteva novog lidera i inkluzivnu vladu koja će ujediniti sirijski narod u borbi protiv terorističkih grupa. Ovo će biti kompleksan proces, i kao što sam ranije rekao, mi smo spremni da radimo sa svim zemljama, uključujući Rusiju i Iran, da se pronađe politički mehanizam u kojem će biti moguće započeti proces tranzicije.”

Ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin kritikovao je samit, navodeći da on "ozbiljno narušava napore Ujedinjenih nacija, koje imaju sopstvenu strategiju u borbi protiv terorizma”. Istovremeno, požalio se na prisustvo predstavnika Kosova na skupu, rekavši da je zgrada UN "pod komandom" predsednika SAD Baraka Obame. "Oni (kosovski zvaničnici) sede u sali zajedno s predstavnicima članica UN. To, naravno, nije u redu. Održati takav sastanak prema premisama UN, znači da oni ne poštuju Ujedinjene nacije. To je protiv pravila UN", poručio je Čurkin.

Učesnici samita ponovili su potrebu hvatanja u koštac sa ekstremizmom, koji jordanski kralj Abdulah Drugi nazvao "najvećom kolektivnom pretnjom našeg vremena". Generalni sekretar UN Ban Ki Mun rekao je da najnoviji podaci svetske organizacije govore o sedamdesetpostotnom porastu broja stranih boraca iz više od 100 zemalja u zonama sukoba. New York Times objavio je da američke bezbednosne službe procenjuju da se oko 30 hiljada stranaca bori na strani Islamske držve u Siriji i Iraku. Ban ki Mun je naglasio da su bezbednosne i kontraterorističke mere ključne, ali da je potrebno i više od toga, uključujući i napor da se dopre do ljudi.

“Moramo biti vođeni moralnim kompasom naših zajedničkih vrednosti. Poštovanje međunarodnog prava i ljudskih prava nije podložno raspravi. Bez toga smo izgubljeni.”

Podsećamo, ruski i američki predsednik sastali su se u ponedeljak na marginama Generalne skupštine UN kada su razgovarali o zaustavljanju rata u Siriji, no imali su različite stavove o Bašaru al Asadu. Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je da Rusija mora da shvati da ne može biti mira u Siriji bez odlaska s vlasti predsednika Bašara Asada.

“Postoji dogovor da Sirija treba da bude jedinstvena zemlja, da mora da bude sekularna, da ISIL treba da bude poražen i da treba da dođe do tranzicije. Ali postoji razlika, očigledno, u tome šta to znači i koji ishod može ili ne može biti."

Ministar odbrane SAD Ešton Karter zatražio je da se otvori kanal za komunikaciju između američke i ruske vojske radi izbegavanja mogućeg konflikta u Siriji. "Detalji ove saradnje i njeno tačno vreme biće izrađeni u bliskoj budućnosti“, rekao je sekretar za medije Pentagona Piter Kuk.

"Kao što je rečeno na sastanku predsednika u Njujorku, SAD i Rusija imaju zajedničke interese u borbi sa ID u Siriji. Cilj ovih diskusija za izbegavanje konflikta - da se obezbedi da operacije koalicije u vazduhu ne budu prekinute nekim budućim vojnim akcijama Rusije, kako bi se osigurala bezbednost letova koalicije i izbegavanje pogrešnih procena i proračuna“, saopštio je predstavnik Pentagona.

Bela kuća saopštila je da pozdravlja stavove ruskog predsednika "o potrebi neke vrste političke tranzicije u Siriji".

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Moskvu da preuzme konstruktivnu ulogu u uspostavljanju mira u Siriji. Pozdravio je planove Rusije da se bori protiv “Islamske države” u Siriji, ali je podvukao da podrška Asadu "nije konstruktivan doprinos pronalaženju političkog rešenja".

XS
SM
MD
LG