Dostupni linkovi

Nakon Salopekovog smaknuća: ISIS mijenja fokus?


ID audio snimak o Salopeku, u Hrvatskoj nevjerica
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:54 0:00

Dan nakon prve informacije u kojoj su militanti takozvane Islamske države objavili da je hrvatski državljanin Tomislav Salopek smaknut, svjetski mediji i dalje analiziraju zašto je izabran mladi čovjek iz Hrvatske, i kakvu poruku militanti šalju Zapadu.

Militanti Islamske države u četvrtak su ponovili da je njihov ogranak na Sinaju smaknuo Tomislava Salopeka. Egipatsko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da “ne mogu potvrditi informaciju”.

Agecija Reuters takodjer ne može potvrditi autentičnost fotografije na kojoj je navodno obezglavljeni državljanin Hrvatske. Svjetski mediji analiziraju posljednji u nizu stravičnih postupaka islamista.

New York Times ističe da je ubojstvo Tomislava Salopeka znak da su militanti promijenili fokus. Dosad su napade usmjeravali na egipatske snage sigurnosti, no ovo smaknuće pokazuje da su u Egiptu stranci u sve većoj opasnosti.

Salopekova otmica i smrt tempirani su tako da se našteti predsjedniku Egipta Abdelu Fatahu al-Sisiju, budući da je objavljena upravno nakon što je uz ogromnu medijsku pompu otvoren Sueski kanal.

Wall Street Journal piše kako je pogubljenje hrvatskog državljanina znak da su militanti u Egiptu postali odvažniji, a s tom se konstatacijom slažu i ostali relevantni mediji.

Daily Mail piše kako se Tomislav u vrijeme otmice trebao vratiti kući u Vrpolje, no zatočili su ga fanatični islamisti. Također navode kako su Salopeka vjerojatno zamijenili s nekim francuskim državljaninom.

Osude i izrazi žaljenja stižu sa svih strana.

Ministrica spoljnih poslova Hrvatske Vesna Pusić na konferenciji za medije je kazala da su u priči oko otmice sudjelovale dvije skupine.

"Jedna koja je otela Salopeka i druga koja je objavila video. Nakon objave snimke bili smo u kontaktu s egipatskim vlastima, razgovarali s egipatskim ministrom vanjskih poslova i u roku od 24 sata od objave bili smo u Kairu zajedno sa suprugom i sestrom Tomislava Salopeka."

Navoela je da su između ostalih, Islamska zajednica u Hrvatskoj i muftija Hasanović bili uključeni u pokušaje i napore oko spašavanja Tomislava Salopeka.

"Važno je naglasiti kako Islamska država nema domovinu, nema ni religiju, nego se koristi terorizmom za svoje ciljeve", istakla je Pusić.

Na pitanje je li moguće utvrditi da se uistinu radilo o Tomislavu Salopeku, Pusić je odgovorila: "Na tome rade službe i vrlo specifični stručnjaci s vrlo specifičnim tehnologijama. Istina je da u ovom trenutku još nije potvrđeno i da možda nikad neće biti moguće u potpunosti potvrditi."

Reagovao je i glasnogovornik State Departmenta, Mark Toner: “Osudjujemo ovaj strašni zločin i brutalnost kojom se služi ISIS u regiji. SAD stoji rame uz rame sa Hrvatskom, Egiptom i svim našim partnerima i saveznicima u borbi protiv terorizma.”

Stručnjak za terorizam Pavle Kalinić ističe da će tragični dogadjaj utjecati i na druge strance koji žive ili rade u Egiptu, kao i opće prilike u tom dijelu svijeta. Kaže da je teško nagadjati da li je Salopek slučajno ili namjerno izabran, ali upozorava da je Hrvatska već duže meta teroristima.

“Hrvatska je u Afganistanu u mirovnoj misiji već 15 godina, njeni vojnici su u mirovnim misijama širom svijeta. Hrvatska je članica NATO saveza i EU, a i Tomislav Salopek je radio za francusku firmu koju militanti na tom području ne vide kao dobrodošlu. Veća je vjerojatnoća da on nije slučajno izabran, ali glavni element koji je presudio da bude otet je to što nije imao nikakvu zaštitu. To je propust francuske kompanije. No, ja se nadam da će ubuduće hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova dati jasne i precizne upute kako se naši građani trebaju ponašati kada idu raditi ili kao turisti u taj dio svijeta kako ne bi postali žrtve militanata.”

Kalinić ocjenjuje da su zahtjevi militanata bili nerealni, jer vrijeme u kojom su se tražile razmjene žrtava za zatvorenike pripada posljednjoj trećini 20 stoljeća. I zato kaže da za ovakve stvari treba imati obavještajnu zajednicu u tom dijelu svijeta, što Hrvatska nema, ali imaju saveznici.

“No u ovom slučaju Hrvatska se našla potpuno nepripremljena. Isto kao što je ministrica Vesna Pusić otputovala u Kairo, mogla je otpuvati na Aljasku. Rezultat bi, nažalost, bio isti. Trebalo se dogovoriti sa saveznicima da se locira mjesto na kojem se drži talac, i da se krene u njegovo oslobadjanje. Druga varijante nije bilo”, ocjenjuje stručnjak za terorizam.

XS
SM
MD
LG