Dostupni linkovi

Hrvatske vlasti još bez potvrde ili demantija pogubljenja Salopeka


Premijer Milanović o Salopeku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Premijer Milanović o Salopeku

Hrvatski premijer Zoran Milanović na izvanrednoj konferenciji za novinare u srijedu poslijepodne nije mogao da definitivno potvrdi, niti demantira vijest da su teroristi takozvane "Islamske države" ubili Tomislava Salopeka, kako tvrde iz ove militantne organizacije.

"Nažalost moramo prekinuti tišinu. Moja dužnost je da hrvatskoj javnosti kažem da ne možemo sa stopostotnom sigurnošću potvrditi da je to istina, no ono što vidimo izgleda grozno. Potvrdu možda nećemo imati ni idućih dana. Pozivam ljude da to ne dijele, pogotovo ne pred djecom", kazao je Milanović na konferenciji za novinare koja je trajala desetak minuta.

"Bojim se da se hrvatskom građaninu dogodilo ono što se događa drugim državljanima. Muž, otac, hranitelj obitelji, išao je zaraditi...", naveo je premijer.

"Mi moramo u Hrvatskoj nastaviti živjeti normalno. Ovo je pokušaj nekih ljudi da razbiju naš način života. Kada nas to preuzme, neće biti dobro" rekao je Milanović odgovarajući na pitanje hoće li Hrvatska podići stupanj sigurnosti.

Premijer Milanović je također rekao da "Hrvatska neće sudjelovati u borbenim akcijama protiv tzv. Islamske države".

Glasnogovornik egipatskog Ministarstva unutarnjih poslova rekao je u srijedu za Reuters kako se navodi o ubojstvu Salopeka još provjeravaju.

"Vidjeli smo ovu vijest online, ali upravo sami to provjeravamo. Ako potvrdimo da je to istina, informirat ćemo medije priopćenjem", naveo je glasnogovornik.

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović otkazala je sve najavljene aktivnosti do kraja dana zbog obavljanja drugih državničkih poslova, priopćeno je iz njezinog ureda.

Stanovnici Vrpolja u nadi da je Salopek živ
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

Podsjetimo, militanti su objavili 5. kolovoza snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene pripadnice Muslimanskog bratstva.

Naoružana skupina je 22. srpnja zaustavila automobil blizu Kaira u Egiptu, izvukla vozača i otela Tomislava Salopeka (31).

Rok je istekao, a otmičari se poslije toga nisu oglasili. Hrvatska i strana diplomacija pokušavali su sve kako bi teroristi oslobodili otetog hrvatskog državljanina, a egipatske snage sigurnosti pokrenule su za njim opsežnu potragu.

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić zbog toga je putovala u Egipat, a predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović telefonom je razgovarala s egipatskim predsjednikom. I premijer Zoran Milanović je rekao kako čine diskretno sve što mogu. Nažalost, teroristi nisu popustili u svojim zahtjevima.

Salopek je radio za francusku geofizičku kompaniju, a analitičari su rekli kako je zbog toga i postao žrtva jer odgovara profilu zarobljenika koje su i prije zarobljavali pripadnici tzv. Islamske države.

Ovo je prva otmica nekog hrvatskog državljanina u stranoj zemlji. Oteti je iz Brodsko-posavske županije, bio je voditelj seizmološkog tima za francusku multinacionalnu tvrtku koja pruža usluge naftnoj i plinskoj industriji te zapošljava 8500 ljudi. Naš je topograf radio na projektima i u Siriji, Libiji, Maroku, Iraku, Kurdistanu te Češkoj.

XS
SM
MD
LG