Dostupni linkovi

Sankcije, Rusija i Makedonija: Mala proizvodnja za veliko tržište


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Poljoprivrednici u Makedoniji se neće mnogo ovajditi od ruskog embarga za proizvode iz zemalja EU i SAD. Rusko tržište je ogromno, kažu upućeni, ali Makedonija nema veliku proizvodnju da bi izvozila tamo. Kire Shoshev, čija firma ima dugogodišnje iskustvo sa izvozom poljoprivrednih proizvoda u Rusiju i Ukrajinu, kaže da su i do sada čitavu proizvodnju, kolika i da je, prodavali u Rusiju.

“Da imate neku veću proizvodnju, možete prodavati na tom tržištu, ali radi se o veoma kratkom periodu, embargo je od pre 10-15 dana. Šta možemo mi zasaditi sada da bi mogli više iskoristiti? I onako sve što smo proizvodili - breskve, grožđe, šljive, kupus, sve je išlo u Rusiju, imamo neki kontinuitet u tome.”

On dodaje da se embargo ne zloupotrebljava da bi se povećale cene proizvoda, jer se radi o dugogodišnjim partnerima sa kojima imaju dobru saradnju. U Savezu poljoprivrednika kažu da će sačekati zvanični stav vlade, da bi komentarisali da li će poljoprivrednici moći profitirati iz novonastale situacije. I Arben Halili, direktor Privredne komore Severozapadne Makedonije ističe da je makedonsko tržište veoma malo i da jedva proizvodi za sebe.

“Ne možemo reći da nam je Rusija neki veliki trgovinski partner, osim ako pokušavamo sa vinom i nekim poljoprivrednim proizvodima. Mi ne nastupamo sa nekom većom količinom bilo kog proizvoda na ruskom tržištu, a to je zbog jedne realne činjenice, mi kao zemlja smo mnogo mali, ali i kao kompanije ne proizvodimo dovoljno da bi pristupili na velika tržišta.”

Pre nekoliko dana predstavnici makedonsko - ruske privredne komore i ruski ambasador u zemlji su se susreli sa ministrom poljoprivrede, kada su razgledali aktuelna pitanja oko ruskih sankcija, kao i mogućnost hitnog intenziviranja aktivnosti makedonskih proizvodjača u odnosu na isporuku u Ruskoj Federaciji. Ali, u ministarstvu poljoprivrede kažu da oni nemaju ingerenciju za podršku kompanija oko izvoza proizvoda i da tu može pomoći ministarstvo spoljnih poslova, gde saopštavaju da se još uvek prave planovi. Stvar se dodatno komplikuje činjenicom da Makedonija trenutno nema ambasadora u Moskvi.

Makedonija nema potpisan dogovor o slobodnoj trgovini sa Rusijom i već nekoliko godina pregovara o bescarinskom izvozu određenih proizvoda, ali zasada bez vidljivog napretka. Makedonija godišnje izvozi 200 do 300 hiljada tona poljoprivrednih proizvoda na rusko tržište. Trgovinska razmena između dve zemlje u prvih šest meseci ove godine je oko 75 miliona dolara, od čega je makedonski izvoz samo oko 14 miliona.

XS
SM
MD
LG