Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 08:53 CET

  Srbija

  Preokret u Briselu: Male šanse da Srbija dobije datum za početak pregovora

  Zastava EU u Briselu, arhivska fotografija
  Zastava EU u Briselu, arhivska fotografija
  Srbija čeka odluku Saveta ministara EU –iz Brisela stižu procene posmatrača da su sve manje šanse da će biti određen datum, jun sledeće godine, za početak pregovora o članstvu u Evropskoj uniji. Da će ta odluka biti odložena za mart mesec naredne godine.
  Odluka će se znati verovatno oko osam - devet uveče, procenjuje naš dopisnik iz Brisela Rikard Jozwiak koji javlja da se u diskusiji od juče do danas dogodila velika promena.

  „Velika promena se dogodila. Juče se u diskusiji pominjao juni iduće godine kao mogući datum kada bi šefovi država i vlada EU mogli odlučiti da Srbiji dodele datum početka pristupnih pregovora sa EU. U ovom trenutku, međutim, referenca zvana jun mesec nestala je iz diskusije, ili je, u najmanju ruku, dovedena u pitanje, posebno od strane Nemačke i Velike Britanije. Te države ne žele pomen bilo kakvog datuma kad je reč o Srbiji i Kosovu.“

  Naš dopisinik kaže da države koje se protive pominjanju datuma nisu u većini ali da su to veoma uticajne članice EU.

  Jozwiak: Ne, one nisu u većini, ali to su velike i veoma uticajne zemlje i to igra značajnu ulogu. Kad bi se radilo o manjim državama-članicama EU koje bi bile protiv pominjanja datuma, bilo bi sve mnogo lakše, našao bi se način da se na njih izvrši uticaj, ali kad imate Nemačku, kad imate Britaniju, a moguće čak i Holandiju, koje su vrlo uticajne članice Evropskog saveta, veoma je teško uticati na takve tri zemlje da promene mišljenje.

  Nemački državni sekretar Mihael Link izjavio je da iskustvo iz prošlosti pokazuje da nije dobro eksplicitno pominjanje datuma i da taj stav nije specifičan samo za Srbiju.
  “Što se tiče konretne odluke o Srbiji, ja bih da sačekam diskusiju koja seldi. Mi imamo različite predloge , to ćemo razmotriti i naći način da ponovo adekvatnije formulišemo šta su konkretno  srpska Vlada i Parlament učinili. Pre te diskusije  ne želimo ništa konkrektno da kažemo.”

  Nemački državni sekretar se uoči odluke o Srbiji još jednom pozvao na iskustvo iz prošlosti sa kandidatima za članstvo u EU:

  “Veoma je važno da svaka država kandidat ili potnecijalni kandidat za članstvo u EU krene na vreme sa promenama, da ne čeka poslednji trenutak.”

  Jelko KacinJelko Kacin
  x
  Jelko Kacin
  Jelko Kacin
  Ministarka spoljnih poslova Kipra Erato Kozakou Markulis, koja predsedava danassnjem sastanku uoči početka sastanka izjavila je da je optmista da će još jednom potvrditi privrženost procesu proširenja: „Ostala su za usaglašavanje još dva paragrafa o Srbiji i Kosovu. Dakle, sigurna sam da ćemo pornaći rešene, kao i obično“, kazala je predsedavajuća ministarskog sastanka u Briselu.

  Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, sa kim smo razgovarali tokom dana kaže da ne želi da spekuliše o ishodu, ali kaže da iz Beograda stižu pozitivne poruke, a njih vidi u primeni sporazuma o zajedničkim prelazima “za sada dva, do kraja godine još dva a do marta ukupno šest.  Pozitivne poruke su i tri susreta dva premijera Srbije i Kosova  a očekujem do kraja godine i da se dva predsednika sretnu i rukuju”, rekao je Kacin. 

  Na domaćem terenu ovih dana je vladao optimizam. Takođe zasnovan na susretima dva premijera, Tačija i Dačića čiji je ishod vidljiv, primena sporazuma na prelazima sa Kosovom. Premijer Vlade Srbije se odlučio na politički rizičan korak s obzirom na raspoloženje domaće javnosti prema kosovskom premijeru. Njegova ministarka Suzana Grubješić otišla je i korak dalje saopštivši da godinama neuspešno eksploatisana  formula i Kosovo i EU više ne igra.

  Premijer Dačić ovih dana je davao optimističke ali oprezne izjave. Prvo da Srbija nije bila nikada bliža dobijanju datuma za početak pregovora, a zatim da će ipak tek u martu biti saopšten junski datum za početak pregovora .

  U danu kada zasedaju evropski ministri, domaći političari su zaćutali.

  Branka Trivić

  trivicb+yahoo.com

  Diplomirala na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, na Odseku za međunarodne odnose. Radila kao novinar i urednik u Informativnom i Kulturnom programu Radio-televizije Beograd od 1983. do 1992. Za RSE radi od decembra 1993. godine.


  Branka Mihajlović

  mihajlovicb+rferl.org

  Novinarstvom se bavi od 1972. godine. Od 1995. do 2006. radi u Radiju Slobodna Evropa u Pragu kao novinar, od 2006. je dopisnik RSE u beogradskom birou.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Betoven
  11.12.2012 19:13
  Ako Srbija propusti datum.....ostaje joj rezervna varijanta da udje u ruski, trans-sibirski voz koji ide do Vladivostoka. U ruskom vozu mogu neomatano i bez problema pevusiti svoju omiljenu pesmu: "Nas i Rusa.....200 miliona". Oni ambiciozniji mogu preci u kineski (ili indijski) voz i na sav glas recitovati: "Nas i Kineza (ili Indusa) 1 milijarda i 307 miliona. Ova zadnja sedmica se odnosi na Srbiju. Posle toga ce svima biti lakse i standard ce naglo porasti.

  Ime: Slobodan Grad: YU
  11.12.2012 18:29
  Sve clanice evropske unije ce biti spremne da dadu datum ili da prime Srbiju za clana kada im to ameri narede.Nemacka ce tada podviti rep i reci da nije antisrpko raspolozena.Ameri su ti koji odlucuju sta ta EU mora da radi a EU je tu da izvrsava njihova naredjenja.Zaomi je za nemce koji zele da se osecaju mocno ali ispred amera manji su od makovog zrana.
  Jedino me zabrinjavaju ovi nasi politicari sto su spremni da prihvate sve ucene od strane amera i njihovih sluga samo da bi se ulizivali ovim despotima.Ne samo da ce se odreci kosova vec i grobova svojih predaka.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  13.12.2012 23:32
  Slobodan@
  Eh,kako bi vam sad odgovarao"drug Staljin,"jelda"druze Slobodane"? Ma,bili bi u stanju za njega dati i dva Putina,i jos pride,Medvedeva!? Ha,sta kazete"druze Slobodane"? Samo da imate druga"brku,"gdje bi vam bio kraj?
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.12.2012 21:22
  Žali Bože slova, kad ih svaki arči!
  Odgovor

  Ime: Struja
  14.12.2012 02:01
  Gospodine Milivoje, niste ni svjesni koliku ste istinu izrekli.
  Odgovor

  Ime: Jasar Grad: Svedska
  14.12.2012 14:00
  Struja@
  Naravno,rekao je golu istinu,koju ti na sarkastican nacin "potvrdjujes"!
  Sta je trebalo da napise?Da je za ulazak Srbije u EU,a da je isto tako za sklapanje tajnog vojnog saveza sa Rusijom!!?
  To jednostavno receno,ne ide jedno s drugim.Nije EU mjesna zajednica"Budimlic Japra"pa da se s njom Srbija na takav nacin segaci! Kada su saznali za taj savez sto ga je Vucic (valjda)potpisao,receno im je da od zakazivanja datuma nema nista!Nemojte poslije da krivite EU,nego vaseg ministra odbrane krivite za neuspijeh.

  Ime: david Grad: novi sad
  11.12.2012 17:39
  Od bilo kakvog pristupa EU ili bilo kakvoj drugoj uniji ili savezu, mnogo je značajnije izgraditi društvo u kojem sudstvo ne zavisi od izbora i sastava parlamenta. Gde privreda funkcioniše po zakonu i pravilima. Država u kojoj se sankcioniše delo a ne govor. Sloboda govora treba da štiti i govor mržnje, ma koliko to apsurdno zvuči. Bitan je princip da svako može da iznese svoje ideje, ali ako traži fizički obračun sa pojedincem, grupom ili državom onda je država dužna da se brani, A društvo kao celina to treba da prezre i osudi. Sloboda govora se ne brani zabranama nego obrazovanjem. Ovde se samo razmenjuju fraze i ništa drugo.

  Ime: Monti
  11.12.2012 15:12
  To se jednostavno kaze: "Ne lipsi magarce do zelene trave". Diplomate se sluze boljim izrazima - ali na isto mu dodje.
  Odgovor

  Ime: fred Grad: usa
  11.12.2012 19:48
  Monti, "magarac" na kojeg vi aludurate, a ja bih dodao i drugi "magarci", koji zelite uci u Evropu i postati jednakopravan clan te velike i mocne zajednice, a pri tome cinite sve sto je u vasoj moci i odugovlacite sa unutrasnjom spremnoscu da to istinski i uradite. Da ste demokratski organizovani na principima koje zahtijeva evropska unija, da je vase zakonodavsto uskladjeno sa zakonima evropske unije bili bi primljeni za nekoliko mjeseci. Ne odugovlaci Evropa sa prijemom, vec vi kasnite sa vasom spremnoscu. Ni vase zelje nisu izrazene u takvom obliku da zaista i bez rezerve, zelite postati to sto hocete da budete. Igrate se politike, jer za politiku ste primitivno neobrazovani. Dosljednost u gluposti nije vrlina koja treba Evropi.
  Politika seoske mlade, koja uobrazava da se moze bolje udati, ne prolazi na ozbiljnim provjerama. Igru imedju "Istoka i Zapada" znaju i drugi, i budite uvjereni da znaju bolje nego vi. Gedzina pamet je dobra za palanacke viceve i dostatna je samo u jeftinim vicevima na stetu drugacijih.
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  11.12.2012 21:01
  Ah, hvala, o premudri Frede iz USofA! Je l' tako da se postane pametniji kada se ode u USA, nego kada si na Balkanu?

  A ovo "Gedža", to treba da bude uvreda?

  Inače, Gedža nije ništa gori od Hansa, on samo radi šta mu se kaže. Gedža samo ne zna da uzme motku i da potera političare, nego više voli da govori "ćuti, dobro je". To je Gedžina glavna boljka.

  Najbolje bi bilo da mi uspemo sami da se promenimo, a onda bi i EU sama došla.
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  14.12.2012 00:12
  Nikola, stvarno nije u redu da niste upućeni u biografske pojedinosti nacionalnih veličina kakav je Voltaire iz Velike Drenove!
  Jedan je drug Gedža - politički komesar Rasinskog partizanskog odreda i urednik "Mladog Borca"!

  A, što se tiče Vaše opaske o nama, promenama i EU - tu se nema šta dodati niti oduzeti!

  Pozdrav!
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  11.12.2012 16:58
  Ili, da citiramo velikana srbske političke misli, druga Radeta Bulatovića - "Nisu se stekle društvene okolnosti."

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Jeftiniji roming u EU

  U poplavi loših vijesti, za Evropljane konačno i jedna dobra - od početka ovog mjeseca telefoniranje van matične zemlje, ali još uvijek u okviru Unije, postalo je značajno jeftinije

  Cirkuski slonovi u zasluženoj penziji

  Slonovi slavnog američkog cirkusa Ringling Brothers and Barnum and Bailey poslednji put su nastupali u predstavi poznatoj pod nazivom „Najbolji šou na planeti“

  Havana: Uplovio prvi američki kruzer

  Brod „Adonia“ sa oko 700 putnika juče je isplovio iz Majamija a danas stigao do Havane, gde su se stotine ljudi okupile da prisustvuju uplovljavanju američkog broda u luku.