Dostupni linkovi

Putin u Beču, u Ukrajini prekid vatre do 27. juna


Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsednik Vladimir Putin dolazi u utorak u jednodnevnu posetu Beču, gde će se sastati sa predsedavajućim OEBS-a Didijeom Burkhaleterom, kao i sa austrijskim zvaničnicima. Očekuje se da će Putin sa domaćinima razgovarati o ekonomskim i energetskim pitanjima.

Putinovu posetu Austriji oštro je kritikovao švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt, rekavši da Putin želi da zavadi članice EU.

“Znamo da Putin želi da podeli EU, uvek to pokušavaju kada su saterani u ćošak”, rekao je Bilt na sastanku ministara EU u Luksemburgu.

On je dodao da su kontakti sa Rusijom važni, ali da bi time trebalo da se bavi EU, a ne Austrija, prenose mediji.

Biltov austrijski kolega Sebastijan Kurc branio je odluku predsednika Hajnca Fišera da pozove Putina u Beč.

“Mislim da je legitimno razgovarati sa obema stranama. Ne skrećemo sa kursa”, rekao je Kurc za austrijske medije.

Bečki skup predstavlja najznačajniji događaj u okviru vojno-političke dimenzije OEBS-a i okuplja visoke predstavnike država učesnica organizacije. Bilt je izrazio skepsu po pitanju toga da će Rusija sarađivati u rešavanju ukrajinske krize, dodavši da je Kremlj “vodio snažan propagandni rat i da nema naznaka da će zatvoriti granice” i sprečiti da oružje i militanti ulaze u Ukrajinu.

U međuvremenu, proruski separatisti u istočnoj Ukrajini saopštili su da su se dogovorili da privremeno prekinu vatru do 27. juna kada se završava 10 nedelja borbi protiv ukrajinskih snaga. To je objavio lider samoproglašene Narodne republike Donjeck Aleksandr Borodaj nakon mirovnih pregovora sa predstavnicima Moskve, Kijeva i OEBS-a. Posrednik u razgovorima bio je bivši ukrajinski predsednik Leonid Kučma. Borodaj je najavio i da će se separatistički zvaničnici pridružiti nastavku pregovora o rešavanju ukrajinske krize.

Ova objava je očigledno uticala na stanje na terenu, a ukrajinski zvaničnici izveštavaju o naglom prekidu pobunjeničkih napada na istoku. Kučma je saopštio da, “ukoliko obe strane budu poštovale prekid vatre, normalni mirovni proces može da počne."

Iz Vašingtona, predsednik SAD Barak Obama poručio je ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da će se Moskva suočiti sa novim sankcijama ako ne obustavi dopremanje oružja u Ukrajinu i ne otkaže podršku proruskim separatistima na istoku. Portparol Bele kuće Džoš Irnest izjavio je da su dvojica lidera razgovarali telefonom.

"Predsednik je razgovarao sa predsednikom Putinom i još jednom ga pozvao da podrži mir umesto što dozvoljava dopremanje oružja preko granice, i nastavlja da podržava militante i separatiste koji dodatno destabilizuju situaciju u Ukrajini. Iako verujemo da je diplomatsko rešenje još uvek moguće, Rusija će se suočiti sa dodatnom cenom ako ne vidimo konkretne akcije za deeskalaciju situacije", rekao je portparol Bele kuće.

Kremlj saopštava da je Putin u razgovoru istakao značaj obostranog prekida vatre i direktnih pregovora između strana u konfliktu. Prethodno su evropski ministri spoljnih poslova u Luksemburgu ponovili pretnju sankcijama Rusiji ukoliko ne podrži mirovni plan ukrajinskog predsednika. Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg rekao je da će EU, ukoliko to bude potrebno, moći da se dogovori oko daljih mera na Samitu lidera 27. juna. U međuvremenu, Evropski Savet saopštava da su završene tehničke pripreme za potpisivanje Sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom.

"Radujemo se potpisivanju Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju između EU i Ukrajine u petak. Veoma je važna odgovornost na Rusiji da se pridruži primeni mirovnog plana koji je predstavio ukrajinski predsednik Petro Poroshenko", rekao je Hejg.

Situaciju u Ukrajini u utorak će razmatrati i ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO.
XS
SM
MD
LG