Srijeda, 01. april/travanj 2015, 18:34 CET

Kosovo

Priština očekuje sporazume o ukidanju paralelnih struktura

Mitrovica
Mitrovica
Vlasti u Prištini očekuju da će predstojeća runda dijaloga premijera Kosova i Srbije, koja će se održati 19. i 20. februara u Briselu, doneti konkretne sporazume o ukidanju bezbednosnih struktura Srbije na severu Kosova.

Lideri Srba sa severa, ispred paralelnih struktura, međutim navode da su njihove institucije jedine legitimne i legalne na severu Kosova i da bezbednosne strukture u tom delu ne postoje.

Premijer Hashim Thaçi je ispred svog kabineta u ponedeljak kazao da će pozicija kosovske strane biti jasna, a ona se tiče prostriranja vlasti na severu Kosova i ukidanja ilegalnih srbijanskih struktura. To su preduslovi za integraciju Srba sa severa u kosovske institucije i za normalizaciju odnosa sa Srbijom, kazao je Thaçi.

Govoreći više o predstojećoj rundi dijaloga dva premijera, Thaçijev zamenik Hajredin Kuçi izrazio je ubeđenje da će dve strane u Briselu postići konkretne sporazume.

Hajredin KuçiHajredin Kuçi
x
Hajredin Kuçi
Hajredin Kuçi
„Kosovo će otići spremno i poštovaće Ustav i Ahtisarijev plan i siguran sam da ćemo postići sporazum. Postoje signali da se paralelne strukture trebaju ukinuti, ali postoji ta odlučnost, ne samo kod nas, već i kod naših međunarodnih partnera, EU i SAD. Ove strukture su ilegalne ne samo po našem Ustavu, već i po Rezoluciji 1244 SB UN-a“, kazao je Kuçi.

Prethodno je visoka predstavnica EU Catherine Ashton, koja posreduje u dijalogu  Kosova i Srbije, ocenila da je predstojeća runda dva premijera najvažnija do sada.

U međuvremenu je predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio da će paralelne institucije na severu biti zamenjene novoformiranim kosovskim institucijama, koje bi vodili Srbi.

Radenko Nedeljković, ispred srpskih paralelnih institucija na severu, međutim u izjavi za RSE kaže da mu nije jasna takva izjava predsednika Srbije.

„Na severu KiM postoje jedne jedine institucije, institucije RS i te institucije ne mogu da zamene nijedne druge“, dodajući da su se Srbi na prošlogodišnjem referendumu u njihovoj organizaciji izjasnili da ne žele institucije Kosova.

Pored toga za Nedeljkovića su jedine legitimne institucije one srpske, on poriče postojanje bezbednosnih struktura na severu Kosova.

„Ona kategorija ljudi što je nekada radila u MUP Srbije koji su ostali da žive na ovim prostorima sa svojim porodicama, oni ne nose uniformu, nemaju službeno obrazovanje, nemaju službenu legitimaciju, ne primenjuju policijska ovlašćenja i ne mogu da pripadaju bezbednosnim strukturama. Znači reč je o ljudima koji su samo ostali da žive na svojim prostorima. Postoji taj deo, upravni poslovi, koji izdaju lična dokumenta i Srbima, i Albancima i ostalim nealbancima, i vrše registraciju vozila. To su obični činovnici tako da se ne mogu podvesti pod bezbednosne strukture“, kazao je Nedeljković.

Amra Zejneli

ZejneliA+bureaumail.rferl.org

Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u Sjedinjenim Državama. Novinarstvom počela da se bavi 2001. godine. Radila kao dopisnik Radio Televizije Kosova, program na bosanskom jeziku, a trenutno je urednik na RTK-Radiju. Radiju Slobodna Evropa pridružila se u maju 2010. godine.

Ovaj forum je zaključen
Sortiranje komentara
Komentari
     
Ime: vuk Grad: ch
18.02.2013 23:18
Ko je bre bacio srpsku zastavu na pod!?
Dizite to odmah ili cu vas poslati kod "Dalmatinca" na goli otok! :)
Odgovor

Ime: Prasnjava demokratija
19.02.2013 14:20
Suvise se mase ovom zastavom /pogotovo u susjednim zemljama/ i na kraju je zavrsila u prasini.
Odgovor

Ime: vuk Grad: ch
20.02.2013 21:31
Uh izvini ako ikako mozes, evo necemo vise, smotacemo je odmah... i uzivati gledajuci kako ti mases svojom.

Ime: Djoni
18.02.2013 22:34
Sever Kosova ( 3-tri varosice plus severni dio Mitrovice) mora da udje u Ustavne okvire Republike Kosova jer druge altrenative ne
postoje.Uzalud je Nedeljku Radenkovicu,Jaksicima,Ivanovicima....i sl da lelecu i prosipaju maglu oko sebe. U slucaju da ne uspe njihovo naricanje svi su oni vec odavno napravili svoje dvo-spratne kuce i kupili velike stanove u Kragujevcu,Nisu,Beogradu.Ovo da se vidi koliko "vole Kosovo". Uostalom oni su i sami svjesni da je ovdje rijec o podrucju Kosova a ne Srbije i da svi oni treba da postuju zakone Kosova.Slicno bi bilo kao kada bi Albanci sa juga Srbije /Presevska dolina/ rekli da mi zelimo da zivimo i radimo po Ustavu i zakonima Kosova a ne Srbije. Ludo-sigurno. Za veliko-Srbe ne - jer ludilo je njihovo normalno stanje.
Odgovor

Ime: Ramadan
19.02.2013 19:14
A kakvo je stanje za veliko-Albance? Verovatno ushićeno, jer sad imaju priliku da delaju....
Odgovor

Ime: Alo Grad: RS
19.02.2013 18:11
Sever Kosova ce uci okvire Kosova ali ce i Kosovo uci u okvire Ustava Srbije donosenjem ustavnog zakona kojim ce se priznate nadleznosti pokrajine Kosova u sastavu Srbije ...i tim ce se zavrsiti prica...Za Albance ce Kosovo biti nezavisna drzava za Srbe entiet u sastavu Srbije ..i jedino tako mozemo uci u EU ...drugacije nikako..
Odgovor

Ime: Begu-Grad:Bremen
20.02.2013 00:37
I pored 98 Derzava kojsu Priznali Kosovo kao nezavisnu Derzavu,
bice u nekakvi satav Serbije,
nikako nece moci nikada,
nisu Kosvski Albanci ginulu za Dabe u rat protiv vojske i policije i pramilitarca i i mestana serba,
i sfe da budemo ponovo pod okupacijom serbije i da igra igru kao 90g sa nama Kosovskim Albancima ,
to ni u snu nemoze dase desi nikad.
Novi serijal RSE
Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
"Perspektiva": Četvrta epizoda - Budvai
|| 0:00:00
...  
🔇
X
29.03.2015
RSE u saradnji sa NED (The National Endowment for Democracy) emituje jednogodišnji TV serijal o mladima i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. Ovo je četvrta i posljednja epizoda koja govori o mladima iz Budve. Voditelj i moderator je Edo Maajka. Producent je Mebius film iz Sarajeva.