Dostupni linkovi

BiH preuzela predsjedavanje Vijećem Evrope


Igor Crnadak na sastanku petorke u Briselu
Igor Crnadak na sastanku petorke u Briselu

BiH je u utorak poslije podne, od Belgije preuzela šestomjesečno predsjedavanje Vijećem Evrope. Ministar vanjskih poslova Igor Crnadak je u govoru na sastanku Komiteta ministara 47 zemalja članica, predstavio prioritete Bh predsjedavanja. Takođe je izjavio kako je ovo velika šansa za BiH, u njenom međunarodnom političkom predstavljanju u pozitivnijem svjetlu, ali i u promociji na ekonomskom, kulturnom, obrazovnom i turističkom planu.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak je u svom govoru prilikom preuzimanja predsjedavanja od Belgije, predstavio prioritete bh. čelništva, među kojim su politika susjedstva, primjena Konvencije o sprečavanju nasilja u porodici i nad ženama, oblast kulture i problematika mladih. Crnadak je tokom više susreta u Briselu govorio o značaju uloge koju će BiH imati u narednih šest mjeseci:

„Mislim da se radi o jednom događaju koji će imati više pozitivnih efekata. Jedna stvar koja je dobra jeste što će nas pozicioniratikao ozbiljne igrače na međunarodnoj političkoj sceni, jer ćemo pokazati da možemo uraditi posao koji preuzmemo. S druge strane, ja se nadam da ćemo ovih šest mjeseci takođe iskoristiti da evropsku ideju približimo ljudima koji žive u Bosni i Hercegovini. Generalno, ovih šest mjeseci treba da budu šest mjeseci evropskog duha i evropskog ambijenta u BiH, a nadam se da će sve to biti praćeno i dobrim stvarima. Što manje problema, što više reformi i uspješnih stvari u zemlji“, poručio je Crnadak

Ta pomijenjena slika u međunarodnoj javsnosti, može pomoći Bosni i Hercegovini i na njenom putu približavanja u EU. Međutim, u procesu integrisanja jedino će se cijeniti konkretni rezultati, odnosno reforme, ističe predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

„Nama može pomoći samo dio posla koji sami uradimo unutar zemlje a to znači reforme koje treba da obavimo i da ispunimo obaveze koje nam predstoje, dakle da napravimo prvi krug reformi, utvrdimo mehanizam koordinacije, riješimo problem 'Sejdić-Finci' i onda ćemo dobiti status kandidata. Samo predsjedavanje Savjetom Evrope neće u tome pomoći, ali može pomoći da se slika o Bosni i Hercegovini učini boljom, da budemo shvaćeni ozbiljnije ako taj posao budemo dobro radili“, naglašava Ivanić

BiH je prešla put od prijeteće opasnosti za isključivanje iz Vijeća Evrope, zbog neprovođenja presude Sejdić Finci, do uloge predsjedavajućeg ovom najstarijom evropskom institucijom. Taj uslov ostaje, iako su sada prioriteti ekonomske i socijalne reforme, podsjeća član stalne delegacije BiH u Vijeću Evrope Saša Magazinović, uz poruku :

“Trebalo bi da ovaj period iskoristimo kako bi naše političke probleme i našu političku svakodnevnicu približili evropskim partnerima i od njih dobili pomoć za, prije svega, savladavanje uslova nap utu ostvarivanja kandidatskog statusa za EU. Mnogi kažu da je Vijeće Evrope 'predsoblje' za EU, i ako ozbiljno shvatimo ulogu predsjedavajućeg, moći ćemo poboljšati ugled BiH u svijetu”, smatra Magazinović

Za bh. amabasadora pri Vijeću Evrope Almira Šahovića nema dileme da se radi o istorijskom ili generacijskom poduhvatu:

"Mislim da je najbolji izraz, generacijski poduhvat, to je prvi put u istoriji da BiH predsjedava Vijećem Evrope. Naredna šansa bi mogla biti za 24 – 25 godina. Predsjedavanje je odlična prilika da se BiH nametne u evropskim i svjetskim odnosima kao subjekt a ne kao objekt međunarodne politike i međunarodnih donosa.

Osim političke afirmacije ovo je prilika da se BiH promoviše u različitim oblastima – u kulturi, turizmu, sportu da predstavi svoje vrijednosti , tradiciju i običaje”, kaže ambasador Šahović.

Vijest da je BiH preuzela predsjedavanje Vijećem Evrope komentarisao je amabasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson:

„To je veoma važna uloga koju je preuzela Bosna i Hercegovina. Meni je zaista zadovoljstvo što će imati jednu tako visoku i počasnu ulogu koja pokazuje da se put ka Evropi tiče, koliko svih reformi toliko i ostvarivanja univerzalnih vrijednosti. Ja Bosni i Hercegovini želim sve najbolje na tom putu i u toj funkciji“, poručio je Ferguson

Ambasador Slovenije u BiH Iztok Grmek je izjavio :

„Iako je jasno kakva je unutrašnjo - politička situacija, naročito u Federaciji BiH, ja bih rekao da je u BiH ostvaren veliki pozitivni korak. Pred vama je par lijepih datuma, između ostalog 1. juna stupa na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Ima puno novih elemenata koji potvrđuju da je Bosna i Hercegovina na dobrom putu. Unutrašnjo-politička situacija jeste takva kakva jeste, to je rezultat administrativne kompliciranosti vlasti BiH. Ja sam ubijeđen da će političari, izabrani na oktobarskim izborima prošle godine, imati toliko mudrosti da prevaziđu stranačke interese u dobrobit strateškog pomjeranja i razvoja Bosne i Hercegovine, prije svega u procesu integrisanja“, kaže ambasador Grmek

Prije preuzimanja čelništva od Kraljevine Belgije, ministar vanjskih poslova Bosne i Hecegovine Igor Crnadak je učestvovao u Briselu, na sastanku tzv. "Petorke" – bh. ministar u ime zemlje koja preuzima predsjedavanje, ministar vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didier Reynders u svojstvu dosadašnjeg predsjedavajućeg, ministar vanjskih poslova Republike Srbije Ivica Dačić kao predsjedavajući OSCE-a, te generalni sekretari Vijeća Evrope i OSCE-a Thorbjørn Jagland i Lamberto Zannier.

Sastanak „Petorke“ bio je prilika da se izrazi podrška budućem predsjedavanju Bosne i Hercegovine i aktuelnom predsjedavanju Republike Srbije Organizacijom za sigurnost i saradnju (OSCE), te istaknu najznačajni izazovi sa kojim će se dvije organizacije susretati u narednim mjesecima.

Pomenuti su i najznačajniji zajednički projekti, poput borbe protiv terorizma, suzbijanja i prevencije trgovine ljudima, te aktuelni političko-sigurnosni izazovi u Ukrajini i Makedoniji.

XS
SM
MD
LG