Ponedjeljak, 02. maj/svibanj 2016, 03:25 CET

  Srbija

  Srbija: Objavljen spisak serija mleka koja se povlače sa tržišta

  Ilustracija
  Ilustracija
  Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo je spisak serija mleka koja se povlače sa tržišta zbog povišenog nivoa aflatoksina M1. Nadležni, dok trpe kritike da nisu blagovremeno reagovali i da je prisustvo aflatoskina u mleku moglo da se spreči, ipak tvrde da nema razloga za paniku ni opasnosti po zdravlje ljudi.

  Dok ministar poljoprivrede Goran Knežević uverava građane Srbije da piju ispravnije mleko nego Barak Obama i Amerikanci jer je u SAD dozvoljeni nivo aflatoksina u mleku 10 puta veći nego u Srbiji, Goran Ješić, vojvođanski sekretar za poljoprivredu, koji je obelodanio rezultate analiza o prisustvu ovog otrova u mleku, pita republičke vlasti zašto onda povlače mleko ako je bezbedno.

  Ministarstvo poljoprivrede Srbije objavilo spisak uzoraka mleka šest najvećih mlekara u Srbiji u kojima je ustanovljeno prisustvo povišenog nivoa aflatoksina M1. Reč je o spisku uzoraka u kojima je trijažnom metodom postavljena sumnja na prisustvo aflatoksina M1, a na spisku se nalaze mlekare, naziv mleka i datum roka ispravnosti mleka.

  Iz prodaje su povučene samo pojedine serije određenog proizvođača, a ne svi proizvodi tog tipa mleka, objašnjavaju u nadležnom ministarstvu. Reč je o kompanijama: Mlekara Subotica, Megle iz Kragujevca, Niškoj mlekari, Mlekari Šabac, Mlekari Somboled iz Sombora i Imlek iz Beograda, prenose agencije.

  Prethodno je načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelabićanin rekla da je dat nalog za povlačenje 50 vrsta mleka.

  "Analiza ispravnosti mleka po nalogu Ministarstva poljoprivrede radjena je na Institu za higijenu i tehnologiju mesa, jedinoj referetnoj laboratoriji u Srbiji, i ona je pokazala da je 28 uzoraka od 37 sumnjivo, odnosno da ima povišen nivo aflatoksina. Dat je nalog mlekarama da povuku sve mleko koje ima više ili u granici od 0,05 aflatoksina po mikrogilogramu. Ministarstvo nije ćutalo, mi ne štitimo proizvodjače", rekla je Čelabićanin.

  Državni sekretar u ministarstvu poljoprivrede Dejan Krnjajić tvrdi da je aflatoksin ušao u ishranu u februaru i da je proizvodjačima mleka naloženo  obustavljanje dopremanja kontaminirane hrane za životinje.

  „I s druge strane primena asorbenasa, posebnih jedinjenja koja vrše smanjenje resorbcije tog toksina kod životinja. Već nakon uklanjanja takve hrane nakon tri dana praktično nemate aflatoksin u mleku životinja. Mlekare su same počele da šalju veliki broj uzoraka u labaratorije, nabavljaju se brze trakice za utvrđivanje aflatoksina i budite sigurni, sve farme, gde je dokazano ili gde je sumnja postavljena na prisustvo aflatoskina, biće eliminisane iz sistema prikupljanja mleka“, rekao je Krnjajić.

  Međutim, Goran Ješić, vojvođanski sekretar za poljoprivredu, koji je obelodanio da je u čak 26 od 35 kontrolisanih uzoraka mleka u Vojvodini nivo aflatoskina veći od propisanog u nekim slučajevima i do dva puta više, kaže da javnost u Srbiji i dalje ne zna koje rezultate ima ministar.

  „Oni su u sredu rekli da je mleko na granici bezbednosti a onda su juče naprasno kad smo mi objavili rezultate odreagovali i povukli mleko“, rekao je Ješić.

  Ješić je ocenio da se ministar Goran Knežević neozbiljno ponašao na konferenciji za novinare, na kojoj je rekao da „možda inspektor Ješić nije oprao ruke.“

  Nema razloga za paniku

  Do pre godinu dana maksimalna dozvoljena koncentracija aflatoksina iznosila je 0,5, a novim Pravilnikom smanjena je na 0,05 mikrograma po kilogramu. Nadležni sada pokušavaju da umire javnost.

  Ministarka zdravlja Slavica Djukić Dejanović tvrdi da sada ne postoji nijedan argument da bi to ministarstvo i zdravstvene službe imale razloga za paniku.

  „Ja pijem mleko, očigledno je da građani moraju u ovoj situaciji da sami procene da li će piti mleko ili neće, ali je očigledno da kumulativni efekat neuporedivo bitniji od toga da li će neko popiti danas i sutra čašu mleka“, poručila je Đukić Dejanović.

  Rasprava o aflatoskinu u mleku prenela se i na politički nivo. Opozicione partije traže utvrdjivanje odgovornosti, demokrate su na Odboru za zdravstvo Skupštine Srbije tražile ostavku ministra Kneževića zbog loše reakcije, a socijalisti ostavku pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Ješića, ukoliko se ispostavi da su rezultati koje je objavio netačni.

  Srpska napredna stranka, kojoj pripada ministar Knežević, zatražila je od Ministarstva poljoprivrede da jasno odgovori gradjanima da li postoji opasnost od konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda ili ne. SNS pita nadležne državne organe i kako je moguće da su dozvolili, a ukoliko se dokaže da posledice konzumiranja mleka nisu dramatične, "jednom politikantu, poput Gorana Ješića" da samo u "jednom danu razori srpskog seljaka i proizvodnju mleka u Srbiji".

  Sam ministar poljoprivrede Goran Knežević izjavio je da Demokratska stranka, kojoj Ješić inače pripada,  pokušava da trenutno stanje na tržištu mleka, zbog sumnje na pojavu veće koncentracije aflatoksina, iskoristi za rušenje Vlade.

  „Ja svoj posao radim odgovorno i najbolje što umem, pokušavam, trudim se, nisam vezan za ovu fotelju niti me to posebno interesuje, ja sam u životu prošao i mnogo ružnih i gorih stvari, tako da potpuno preuzimam odgovornost ne samo za ovaj slučaj nego i za sve što radi Ministarstvo poljoprivrede i ja sam jedini ovde odgovoran za to“, poručio je Knežević.

  Bivša ministarka poljoprivrede Ivana Dulić Marković, koja je još u decembru na svom blogu napisala „sledeće godine nećete biti sigurni ni kad budete pili mleko”, kaže za naš radio da je prisustvo aflatoksina u mleku moglo da se spreči.

  “Bilo je jasno pre dva meseca kada je jedna kompanija koja se bavi kontrolom kvaliteta izašla sa rezultatima i kada su oni bukvalno anatemisani i ućutkani putem medija i vlast je izašla sa svojim rezultatima. Ne možete se ponašati kao zvezda estrade, morati na argumente koje je izneo Ješić odgovoriti argumentima a ne uvredama i vicevima i mislim da je to ono što čak više treba da plaši građne od same koncentracije aflatoskina što je egzaktna stvar koja se pokazuje brojevima”, ocenjuje Dulić Marković.

  “Trebalo je Uprava za zaštitu bilja da upozori poljoprivrednike na mogućnost pojave bolesti i da im kaže šta treba da urade, gde da testiraju kukuruz, kako da odvoje zaraženi od nezaraženog, kako da ga čuvaju, problem je u kukuruzu i stočnoj hrani i na kraju problem je možda i u mlekarama ako su pratile i nekako ohrabrene reakcijom države nisu obavestile ili nisu one reagovale na pojavu povećane koncentracije aflatoksina”, navodi Dulić Marković.

  Sredinom sledeće nedelje država bi trebalo da dobije rezultate superanalize spornih uzoraka mleka koji su poslati na ispitivanje u Holandiju.

  Ljudmila Cvetković

  Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: schole
  23.02.2013 17:34
  mislim .... sta reci . Kada vozis autoputem 200 km/h i zaustavi te policija , po vladinom objasnjenju niko ne bi trebao biti kaznjen zbog prebrze voznje jer nije nikoga ugrozio !!! Ako je nesto propisano zakonom i to od strane drzave a sama drzava nekim debilnim objasnjenjem kaze da iako je koncentracija toksina vise puta veca od dozvoljene ne ugrozava zdravlje potrosaca , pa sta to onda znaci ??? ili onda ukinite sve zakone pa da budemo ono cime nas smatrate : PRIMITIVCIMA BEZ ZAKONA !

  Ime: Aleksandra Grad: Beograd
  21.02.2013 00:41
  http://www.notmilk.com/

  Ime: Ljiljana Janković Grad: Beograd
  20.02.2013 20:57
  Pitanje je za ministarku zdravlja:Zar nije uvek najbolja preventiva(afla-toksin) i ko će i kako će da leči posledice ove afere sa mlekom kad već imamo fudroajantni porast karcinoma?Šta ćete reći današnjoj deci i sadašnjim onkološkim pacijentima i onima koji su tu borbu sa rakom bar za sada preživeli?Šta kaže etički odbor Komore?Prof dr Rakočević,Prof Jagoda Jorga ... i mnogi drugi sjajni doktori?Molimo Vas za urgentnu intervenciju Vaše kolege i na prvom mestu zabrinuti roditelji

  Poslušajte: Program za Srbiju

  Galerija

  Fotogalerija Karikature Predraga Koraksića Coraxa

  Jedan od najprepoznatljivijih karikaturista u Srbiji Predrag Koraksić Corax stalni je saradnik Radija Slobodna Evropa i jednom sedmično objavljujemo njegov komentar političkog života Srbije bez reči.

  Srpski s mukom

  Pančić: Gužva na listiću

  Šta god da nas čeka, bolje je da dođe što pre. Posle ove nedelje, kao ni posle prethodnih izborih nedelja u prethodnih četvrt veka, niko u Srbiji neće imati izgovor da nije imao mogućnosti da bira i da se pita, piše u kolumni Teofil Pančić
  Dalje/More
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.

  Novi razgovori o prekidu borbi u Alepu

  SAD zahtevale da se primirje, koje je na snazi u drugim oblastima Sirije, proširi i na grad u kojem se vladine i opozicione snage bore za prevlast...

  Haos u Bagdadu, okupirana Međunarodna zona

  U glavnom gradu Iraka i dalje na snazi vanredno stanje, demonstranti okupiraju delove nakada dobro obezbeđenog dela u kojem se nalaze vladine zgrade i ambasade, a vojska je u pripravnosti...

  Nova terapija za regeneraciju mišića

  Naučnici napreduju ka mogućnosti da ponovo naprave potpuno funkcionalne organe i načinili su značajan progres zamenjujući mišiće i druga tkiva.