Utorak, 03. maj/svibanj 2016, 18:21 CET

  Regija

  Pomirenje Francuske i Nemačke uzor za Balkan

  Potpisivanje Jelisejskog sporazuma, 22. januara 1963.
  Potpisivanje Jelisejskog sporazuma, 22. januara 1963.
  Nekada najveći neprijatelji Nemačka i Francuska i u Beogradu obeležavaju pedeset godina potpisivanja Jelisejskog sporazuma – dogovora koji je stavio tačku na njihove sukobe i krvave ratove. Stavljanjem neprijateljstava po strani, 18 godina po okončanju Drugog svetskog rata postale su pokretački motor procesa evropskih integracija koji je rezultirao nastankom Evropske unije. Koliko je njihov model primenjiv na rešavanje problema država u regionu?

  Osamnaest godina bilo je potrebno ljutim neprijateljima da iza sebe ostave sukobe i krvave ratove koje su vodili između sebe. Tako su, nekada zavađenje države, čiji su ambasadori u Beogradu obeležili jubilej Jelisejskog sporazuma, krenule putem pomirenja i pola veka po potpisivanju sporazuma, postale pokretački motor Evropske unije.

  Nasuprot tome, na prostoru Balkana tokom gotovo identičnog perioda od 18 godina, koliko je prošlo od kraja rata u BiH, na tom planu je učinjeno mnogo manje.

  Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhem, koji je bio domaćin svom francuskom kolegi u beogradskoj rezidenciji, smatra da je primer koji su svetu pokazale Francuska i Nemačka važan za narode Balkana, jer se uprkos teškoćama, neprijateljstvu među narodima može stati na put.

  „Za Nemačku koja je izazvala Drugi svetski rat i velike žrtve bila je velika sreća to što su je prihvatili evropski partneri. Potpuno je bilo jasno da to nije bilo moguće preko noći, da je bilo potrebno vreme, da bismo danas došli do toga što imamo. Naglašavam da pomirenje Francuske i Nemačke ne bi bilo moguće da istovremeno nije tekao proces evropskih integracija, što je bitna poruka narodima Balkana. Da je izmirenje mnogo pre moguće kada sve države Balkana budu članice Evropske unije“, ocenio je Vilhem. 

  Ispit suočavanja sa prošlošću

  Gledanje preko nišana, ratovi, stradanja i žrtve koji su nekada karakterisali odnose dve države, zamenili su saradnja kroz zajednički Savet ministara, Savet bezbednosti, zajedničke vojne brigade, kancelarije za mlade i zajednički udžbenici istorije. Da ne govorimo o začetku ideje o Evropskoj uniji, čiji je prvi korak bilo ujedinjenje francuske i nemačke industrije uglja i čelika. Ipak za zbližavanje dve države trebalo je vremena, a tokom procesa je bilo i pritisaka sa strane, kaže francuski ambasador Fransoa Gzavije Denio.
  Zastava EU ispred Evropskog parlamentaZastava EU ispred Evropskog parlamenta
  x
  Zastava EU ispred Evropskog parlamenta
  Zastava EU ispred Evropskog parlamenta

  „Pre potpisivanja sporazuma De Gol i Adenauer proveli su pet godina raspravljajući o različitim temama i spremajući se za taj korak. Što se tiče pritisaka sa strane, ne treba idealizovati stvari: Naravno svet je takav kakav jeste, u to vreme postojale su jake pretnje Sovjetskog saveza, dok su Sjedinjene Države tražile ponovno naoružavanje Nemačke posle Drugog svetskog rata", kaže on.

  Da li se i kako ovakav ili sličan model može primeniti u regionu i kome je to trenutno najpotrebnije? Istoričarka Dubravka Stojanović uverena je da bi Srbija prva morala krenuti tim putem, zbog toga što postoji opasnost da će je zbog kursa na kome se sada nalazi, napustiti sve države sveta. Pre toga međutim mora položiti ispit suočavanja sa prošlošću, prihvatiti princip tranzicione pravde i pomiriti sa činjenicama koje su očigledne celom svetu.   

  “Problem je u tome što elite koje se smenjuju na vlasti od 2000. prosto nisu napustile onaj program s kojim je Srbija ušla u rat. Dok mi ne kažemo šta smo mi tim ratom hteli i samim tim se ne odvojimo od tog programa, tog ugovora nema. Ono što mi kao stručnjaci možemo je da radimo na tim zajedničkim udžbenicima, koji po mom mišljenju ne treba da budu zajednički u smislu da se dođe do jednog narativa o tome kakve su bile naše istorije. Već ono što mi već dugo radimo u Centru za demokratiju i pomirenje u Solunu – to su knjige koje se zasnivaju na multiperspektivnosti gde se daju različita viđenja različitih strana”, navela je Stojanović.    

  Međutim, osim već očiglednog nedostatka političke volje i pokušaj zvaničnog zajedničkog tumačenja istorijskih činjenica koje su obeležile ratne godine, za sada je bez uspeha. Stoga će gest nemačkog kancelara Vilija Branta koji je klekao na kolena pred spomenikom jevrejskim žrtvama iz varšavskog geta ostati uzor koji treba da dostignu balkanski lideri.

  Milan Nešić

  NesicM+rferl.org

  Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. Pre toga pet godina proveo na Radiju B92.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Zlatko Grad: Tuzla,BiH
  24.01.2013 15:25
  Francuska i Njemacka znaju ko je kriv a ko prav...ko je zrtva a ko nije...i na kraju krajeva ko je izgubio a ko dobio rat...Ja prije neki dan na PTCP pogledah neakav prilog o BPC, niti jednom rijecju, niti jednom gestu nije se razlikovao prilog od 1992-95...BPC se branila, zlocini ustasa i islamista na neduznim narodom (naravno odmah scene kolone JNA u Tuzli i u dobrovoljackoj) slike Maldica i Karadjica kako osnivaju BPC...nekakvi bivsi generali BPC kao jedan govore o medjunarodnoj zaveri, islamistima...i eto...primjer Francuske i Njemacke i primjer Ex Yu a posebno odnosa u BiH je u najmanju ruku proizvoljna teza novinara ili politicara koji ne zele da vide bitnu razliku...Njemacka je bila protektorat 40 godina, podjeljena, politika strogo kontrolisana...Njemce su vodili saveznici da iskopavaju masovne grobnice na silu ako treba da bi vidili sta se radilo u njihovo ime po logorima...A Bosna?
  Meni su ovakve bezlicne teme skoro uvreda inteligenciji...KAZNA i strah od KAZNE su nekad izvor ljudske dobrote i pomirenja...a ne izvlaciti primjere koji se ne mogu uporediti...

  Ime: viza za pakao
  23.01.2013 17:11
  OK, pomirenje je tema!

  More jaro, al`' ko ce da plati one stete ucinjene agersijom? Samo materjalna steta se cijeni na 100 Miliardi $. A da ne govorim od ostalim stetama!!

  Ime: Markan Grad: Rotterdam
  23.01.2013 12:42
  Nema pomirenja pod cijenu pravde!Pomirenje pod pritiskom bi samo Srbima ostavilo prostora za daljnju propagandu,sirenje mrznje itd.

  Ime: Ibrahim Halilović Grad: Hanau, Deurschland
  22.01.2013 19:12
  Pomirenje - DA! Ali - prvo mora biti zadovoljena pravda! Mrtve ne možemo oživjeti, ali ustavno-pravni poredak RBiH mora biti vraćen u život, ukinuta RS i Federacija, kantoni..., kako bi gulikože svih narodnosti - koje se dobro međuosbno slažu - najzad sklinuli s grbače!
  Odgovor

  Ime: Alo Grad: RS
  23.01.2013 13:09
  Pa valjda treba vratiti ustavno-pravi poredak Jugoslavije u kojoj smo svi lepo i sretno zivjeli ..ukinuti ove danasnje banana ex-yu drzave i svi sretni i zadovoljni ..
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  22.01.2013 19:34
  Dragi gospodine Haliloviću, kako god se budućnost bude odvijala (razvijala), to svakako neće biti unazad, niti ćemo ikada više "ugaziti u istu vodu". Tako je ovaj Svet ustrojen i ničija volja to neće promeniti (Sv. Avgustin kaže da "ni Bog ne može da učini da ne bude ono što je bilo").
  Ljudska je i pomisao i nagon da se sve "vrati" na ono što je bilo dobro, ali nas na toj strani čeka samo greh očajanja.
  Mora se samo ići, a ići se može samo napred.

  A, pravda? Pravda nije u našem ljudskom domenu.

  Srdačan pozdrav!
  Odgovor

  Ime: Ibrahim Halilović Grad: Hanau, Deutschland
  23.01.2013 10:09
  Poštovani gospodine Radakoviću!
  Daj Bože da ne ugazimo u "istu vodu" "Ista voda" nam se neće ponoviti jedno ako pravda bude zadovoljena. Nekažnjeni zločin /generalno/ će se ponovoti ako zločinci i zločinalke države ne budu kažnjene. Da nije pravde - svijet bi propao, kažu mudraci. Postoji sisrem pravde koji je u ljudskim rukama. Postoje sudovi čije presude se moraju izvršavati, inače, ne trebaju nam sudovi - i biće haos. RBiH za koju se zalažem na osnovu domaćeg i međunarodnog prava - nije prošlost, nego sadašnjost - i budućnost naroda i građana - jer je njen (suspendirani) Ustav utemeljen na antifašizmu, grašanskim pravima i slobodama - riječju zavnobihovskoj formuli od koje ne postoji bolja za suživot svih njenih naroda i građana. Taj cilj je u našem ljudskom domenu, u domenu prava - i od njega ne smijemo odustati. .
  Odgovor

  Ime: Milivoje Radaković
  23.01.2013 19:15
  Dragi gospodine, tek da ne ostanem nedorečen:
  "I na dan pre propasti sveta, poslednji bi zločinac morao biti priveden pravednoj kazni i time bio uspostavljen pravni poredak, koji je povredom prava izbačen iz ravnoteže." - I. Kant

  Svako dobro!

  Ime: Alen Trokic Grad: Svet
  22.01.2013 18:46
  Upravo tako. Nekada su se ljutito borile izmedju sebe, te kroz historiju vodili na stotine bitka, da bi danas za jednim stolom donosili medjusobne odluke koje i jednom i drugom donose dobro rezultate. U cemu je tajna? Ako analiziramo dva razlicita scenarijia: Francuska-Nemacka; Balkan, mozemo da zakljucimo da prvi pomenuti scenarij je totalno drugciji od drugog. Po cemu? Pa od kad postoji Francuska i Nemacka, redovno su ratovali izmedju sebe. Poznati ratovi od 100 i 30 godina, pa prvi i drugi svetski rat... Na balkanu se ratovalo 90...

  Znaci bez obzira sto su kroz celu historiju ratovali danas zajedno suradjuju. Nije bilo lako, i svakako to je rezultat napora svih ovih godina. Vazan faktor u svemu ovome je sto su pomenute zemlje na jedan pametan nacin nastojale da dodju do onoga sto su danas. Dok kod nas politicari na vlasti rade misleci na sledece izbore, kod njih drzavnici rade misleci na sledece generacije. To je govorio Oto Van Bismark, i to je im se isplatilo. Druga stvar i isto tako bitna kao prethodna, je, to sto zapadu ne ide u prilog jedan jak i udruzen Balkan, sto samim tim nastoji da kroz razlicite politicke instrumente (Savet Bezbednosti, Medjunarodni Sudovi, NATO) unisti i ono malo sto krenemo da izgradimo.

  Dovoljno je samo videti ko vodi Srbiju, BIH, Hrvatsku, Sloveniju, Makedoniju i Crnu Goru pa je lagano zakljuciti i gde nas vode. Pa samo kad ih pojedinacno cujem kako se obracaju i o cemu pricaju dodje mi da povratim. Toliko mladih i intelektuanih osoba bez posla a oni vode Drzavu... E tu je razlika, i zasto Balkan ce imati uvek isti scenarij u koliko politicare ne zamenimo sa Drzavnicima.
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  22.01.2013 22:56
  @ Alen Trokic

  hmmm dva puta sam procitao tvoj komentar jer nisam mogao da razumijem sta tacno hoces da kazes,ne znam adakle da krenem jer moze iz vise pravca ali eto da ostanemo kod tvoje "gde je tajna" hoces da nam kazes da "tajna" je navodno kod ovi inostranaca sto su protiv nas Balkanaca ali primjetio sam da ti si tajna odnosno hoces tajno da sakrijes pravu istinu naravno u tajnosti da skines odgovornost srba i Srbije za tu katastrofu i genocid koja je ona uzrokovala ali necemo tvoju "tajnu" ovaj put da progutamo drzi ti tvoju tajnu za sebe.

  Sada oko teme,pricam iz ugla ( Njemacke) za koga jeste i tema,ne ide ni mjesec dana a da se na raznim kanalima Njemacke televizije ne prikazuje neki dokumentarni film drugog svjetskog rata i gdje se prikazuje i pokazuje da nacisticka Njemacka Adolfa Hitlera je glavni i jedini krivac za drugog svjetskog rata.

  Njemci ne samo da priznaju svoju krivicu nego i to ponavljaju neprekidno da sadasnje generacije i buduce generacije ne cine istu grjesku koju je cinila generacija Hitlera.

  Alene pravog mira na Balkanu ce tek biti pod 1) kada Srbija priznaje istinu i pod 2) kada traze izvinjenje i Slovencima i Hrvatima i Bosnjacima i nas Alabancima sa Kosova pod 3) za ratnu otstetu kada se Srbija malo ojaca ekonomski i plati svima ratnu otstetu da to bude figurativno jeste da Srbija emitira Njemacku.

  E zbog ovih tacaka koje sam nabrajao zbog toga su danas Njemacka ( koju smatram za drugu domovinu) i Francuska su dobri susjedi jer Njemacka je prihvatila istinu i nije igrala tajno kako ti i Srbija hocete da igrate.
  Odgovor

  Ime: Alen Trokic Grad: alentrokic@gmail.com
  23.01.2013 14:31
  Pozdrav gospodine emigrante,

  Kao prvo zelim da vam obratim paznju a to je da ni u jednom momentu ja ne krijem nista ovde. Ocigledno ste skrenuli sa teme komentara subjetkivnog sadrzaja. Ali kad ste vec na takav nacin odgovorili, meni kao srbinu ne preostaje nista drugo nego da zastitim svoju patriju.

  Ni u jednom momentu nisam skinuo nikakvu krivicu tako da vasi argumenti su potpuno izvan konteksta. Sto se tice genocida i katastrofa pojedini vec odgovaraju za to. A sto se tice vas albanaca vi ste zadnji koji bi trebali da ovde pitate za pravdu. Ko ce nama da odgovara za zutu kucu i na stotine nestalih srba sa Kosova? Da li zante da postoji knjiga sa imenima i prezimenima svih ubijenih sa tog podrucja i nacin na koji su ubijeni?... Vas premijer ili ovaj novi oslobodjen? Da li vi znate da je Kosovo oteto srbiji? Da li vi znate da se na Kosovu nalazi najveca vojna baza SAD van njihovog teritorija. Da li vi znate na koji nacin su oteli Kosovo srbiji? Da li vi znate da posle otimanja Kosova znatno je povecan profit prodaje opija? Da li vi znate za knjigu od Karle del Ponte gde prica o svemu tome i o dokazima nestalim u Hagu? Da li vi znate da to vase Kosovo je isto sto je u jednom momentu Afganistan bio SAD? Da li vi znate u opste ko ste? Kad saznate sve to, e tek onda mozete pravdu da ovde donosite upirajuci samo u srbe.

  Zasto sam sve ovo rekao? Jer ni u jednom momentu nisam nastojao da kazem krvi je samo ovaj, vec SVI. BIO SAM OBJEKTIVAN, NESTO SASVIM SUPROTNO OD VAS. I DA ZAVRSIM, DA BI SE DOSLO DO RATA POTREBNO JE IMATI DVE STRANE UMESANE U JEDAN KONFLIKT, STO SAMIM TIM I DEFINISE STA JE RAT.
  Odgovor

  Ime: emigrant Grad: München
  23.01.2013 22:48
  @ Alen Trokic

  E pa bas sa tvojom ovdje zadnjom rjecenicom pokazujes tvoje tajno iz tvog prvog komentara a to je da si pokusao da svi smo jednako krivi za bivsi rat e tonije tacno i za to nema pravog pomirenja.

  drugo kazes za rat je potrebno imati dvije strane,to jeste tako ali uvjek prva strana je agresor,prema tebi i njemci u drugom svjetskom ratu .nisu krivi posto postojala i ona druga strana ( na pocetku Poljska) sto je tvoja pogresna analiza,ovdje imamo slicnosti izmedju nacisticke Njemacke koja je pocela sa Polskom a onda islaredom tako je i Srbija pocela sa Slovenijom pa onda je isla redom.

  Onda kazete da ima stotine ubijenih srba na Kosovo sto ja to ne poricem i svaka zrtva je zrtva ali posto hoces da igras sa brojkama jeli znas ti da vi ste ubili protkerali pljackali silovali na stotone hiljada od Hrvatske BiH i na Kosovo ???

  Dalje u vezi oteto Kosova jeste je oteto od strane Srbije 1912 i morala se vratiti 1999 stanovnicima Kosova ( oteli ste i Vojvodinu)

  A zadnje sto ste me pitali dali ja znam odakle smo mi albanci ?! naravno da znam odakle smo mi i odkada smo mi na ovim prostorima,mi smo dosli na ovim prostorima prije hiljadama godinama a tek poslje nas silazio i sam djavol na zemlju ( tek poslje nas Iliirima na ovim prostorima Balkana su dosli Grci i Rimljani i vi Srbi kao zadnji u 8 vjeku i za to ste ovdje podstanari i trebaliste i kiriju da nam platite) ali to je za tebe jedna jako stara i nepoznata historija i necu ovaj put duze o toj temi ali ako si interesovan mozda neki drugi put i to sa zadovoljstvom ( ali nisi ti za to kriv jer si procitao samo srpsku historiju koja u najvecem djelu bazira se na laz i na mitologiju vi Srbi konsumirate laz ko Kinezi pirinac)
  Odgovor

  Ime: Nikola Grad: Srbija
  23.01.2013 14:15
  Glavni razlog zašto je to bilo tako je što je Nemačka posle Drugog svetskog rata bila okupirana od strane saveznika i SSSRa, i što se izvodila prisilna denacifikacija, posebno u okupacionom delu SAD i Britanije. Građani su odvođeni u logore, čak i pod prisilom kako bi gledali šta je tamo rađeno. Onaj ko je bio član bilo koje od malog miliona naci organizacija, i malo dublje zagazio u nacizam, nije mogao da radi skoro pa ništa. I još važnije, okupacione zemlje su Maršalovim planom stavili Nemačku na noge.
  Ja lično ne verujem da bi takav uspeh u Nemačkoj bio kao što jeste bez ovog prethodnog. Na primeru u okruženju, Bosni, se može videti da zapad nema nameru da isto ili slično uradi, što je velika greška, ili je to nečiji interes. Mislim da je Evropa trebala da pokaže inicijativu, i reši bosanski problem, kao što je rešen i Nemački. Ovako u svom mekom stomaku imaju vatru koja tinja i može da se razbukti u svakom momentu.
  Srbija je trebala da se denacifikuje, ali prilika da se to efikasno i brzo uradi je propuštena, pa će taj proces morati da potraje više decenija.
  A pošto si Albanac, mogao bi da pogledaš malo u svoje dvorište i da vidiš da i kod vas cvetaju slični cvetovi. Ako ništa, ono biste se mogli naučiti na primeru Srbije kako ne treba, jer ova rovarenja u Makedoniji, maltretiranje apsolutno nemoćnih ljudi na Kokosovu i rušenje spomenika NOB-u, i ljudima koji su umrli davnih dana i stalno ponavljanje parole o ujedinjenju svih Albanaca, gde god živeli podseća me na politiku Srbije pre raspada Yu.

  Ime: Milivoje Radaković
  22.01.2013 18:38
  Znate šta; poneki iza ovih odela i svilenih kravata su gospoda.

  Ta je sorta među našim narodima i narodnostima krajnje marginalizovana, jer se u svakoj generaciji nađe zgodna prilika da se ista "počisti". Što preostaje se ignoriše. Ako smeta, onda se ućutka.
  Tradicionalno se ne uklapa u "naš identitet" i "biće naroda".
  A, nevolja je ljuta što se bez takvih ne da napraviti pomirenje. Nikakvo.

  Zato što "na ovim prostorima" iza odela i svilenih kravata (dolama i turbana, svejedno) tradicionalno stoji ološ, nosimo se sa "istorijskom zakonitošću", "usudom" i "tradicijom" kilavog primirja i zverskih pokolja.

  Ime: hm
  22.01.2013 17:04
  U slucaju Francuske i Njemacke stvari su jasne. Njemci su agresor i platili su za to ogromne ratne stete, placaju ih i danas. Kome je Srbija platila ratnu stetu i dali je u skolskim udzbenicima napisala realno sto se dogadjalo. Pokrenuli su 4 rata i prouzrocili velike patnje, stradanja i stetu... ali zvanicno su srbi zrtve i morali su se braniti. Ovu tezu godinama provlace razne tkz nevladine organizacije i neki mediji.

  To nije model Francuske i Njemacke nego model ko nas bre zavadi i pokusava se reci da su svi krivi. Ako Srbija misli da ce Slo, RH i BIH radi nekakvid dobrih odnosa prihvatiti podjelu krivnje onda se grdo varaju.

  Jasno priznanje Srbije i izvinjenje sa svo zlo koje je pocinila u susjedstvu. Uvodjenje u skolske udzbenike istinu o velikosrpskoj agresiji. Sudjenje odgovornima, politicarima i generalima tkz JNA, placanje ratne stete koje je Srbija pocinila u svim tim ratovima. Eto to je model pomirenja Francuske i Njemacke.
  Odgovor

  Ime: Ibrahim Halilović Grad: Hanau, Deutschland
  22.01.2013 19:19
  @hm
  Aferim! (Bravo!)
  Prvo pravda, namirivanje ratne štete, pa - pomirenje. To je garancija da se zločin i gencid, progoni, silovanja, razaranja, pljačka privatnog vlasiništva i prisvajanje tuđe državne teritorije neće ponoviti, bar na ovim prostorima.
  Kakva korist ako imamo presude pojedincima, pa i kvazi državi RS, te Srbiji od najviših svjestkih sudova - za genocid i potpmaganje genocida - kada se presude ne sprovode, pa opstaje zločinačko djelo RS, a uz nju i daytonski nelegalni sistem sa Federacijom i kanotnima, a fašiti dižu glave na svakom koraku!!!
  Odgovor

  Ime: Bo
  22.01.2013 21:49
  Samo se izgleda osobe kao vas dvojica (Ibrahim, hm itd.) i vama slicni "Internet" politicari niste pomirili sa cinjenicom da su se normalni ljudi iz svih bivsih republika odavno pomirili. Bivsi neprijaterlji, Srbi, Hrvati, Muslimani, Slovenci se posecuju, saradjuju, zene, udaju. Verovatno se ne slazu o ratnim desavanjima ali se slazu da je zivot previse kratak i da su im politicari (citaj glavonje) bez razloga oduzeli deo zivota i se njima to nikad ne treba oprostiti.
  Odgovor

  Ime: Ibrahim Halilović Grad: Hanau, Deutschland
  23.01.2013 10:42
  @Bo
  Ne čudi me što ne osporavate činjenice koje sam iznio, niti što mi podmećete da sam "nenormalan" "internet" političar, jer - kad god osobe pout Vas ne mogu osporiti argumente, pokušavaju ospriti osobu koja ih iznosi, pogotovo ako se ta osoba predstavlja imenom i prezimenom... Stoga, treba li me čuditi Vaša izmišljena presuda po kojoj se ne mirim s činjencom da su se "normalni ljudi iz svih bivših republika pomirili". Pitanje za Vas: koliko je tih normalnih ljudi i kakve to veze ima sa pravdom koja mora biti temelj općeg pomirenja? Zbilja je prava umjetnost zloće izreći takvu - ni na čemu utemeljenu optužbu - kako se biva ja ne mirim - pa sam nenormalan! Nigdje nisam spomenuo normalne i nenorlmane ljude, ali jesam spomenuo pravdu - trvrdeći kako nema pomirenja bez zadovoljenja pravde. To je jedino normalan put ka pomirenju SVIH, jer nekažnjen zločin će se ponoviti, kad tad, oteti plijen će se osladiti... Možete li Vi uoopće zamisliti da Vas neko pokuša ubiti, da Vam siluje majku, sestru, da se vašem ocu ne znaju ni kosti, da ste protjerani na kraj svijeta iz svoga grada i da vam je uskraćeno pravo povratka u zavičaj, da - ako se vratite živite u apartheidu i da sve to nazivate normalnim i mirite se sa takvima, a da ih nije dotakla ruka pravde? Za mene je uvijek bilo pravih ljudi, ali oni su bili u manjini. Moju je obitelj - ni krvu ni dužnu, bez suda i sudija - tražio četnik da je pobije u našem stanu, ali je nije našao, pa je demolirao stan. Kada se moja obitelj vratila u razvaljen stan gdje joj je prijetila smrtna opasnost, pružena joj je zaštita od susjeda - Srba - što je bila velika hrabrost sa puno rizika... Imena tih spasilaca moje obitelji ne iznosim u javnost, jer u okruženju postoje nenormalni ljudi koji - budući da nisu odgovarali za svoja nedjela - kao i onaj četnik za pokušaj ubojstva moje obitelji - mogu te dobre ljude smatrati nenormalnim i pokušati im nauditi, dvadeset godina poslije. Meni se često - i kada sam u svom rodnom gradu i kada sam u "ciber" svijetu - događaju vrlo ružne stvari, poniženja, uvrede, prjeti mi se, ubjeđuje kako je grad samo srpski, uništava mi se imovina, a sudija Općinskog suda presuđuje istu kaznu i napadaču i meni - koji sam napadnut i koji sam napadača prijavio policiji. I - na kraju, eto Vas - Bo-a, da me podučite šta je normalno, a šta nenormalno, to jeste pravo, a šta je krivo, te da mi onako, od kamiša, odrežete - kako sam nenormalan jer se ne mirim. Ma ja se nisma ni skim ni svašao, a moje nenormalnost se sastojala u tome što sam i druge javno dovraćao od zla, ukazujući na nenormalne osobe i njihova zlodjela. I na kraju samo jedno pitanje: Ako su se svi normalni ljudi "bivših republika" odavno pomirili, ko bira političare koji su ih zavadili narode, one i koji ih i dalje pokušava zavaditi strašeći narode jedne s drugima? Očito ih biraju "nenormlani" - jer su većina, kojoj sigurno ja ne prpadam.

  Ime: P. A.
  22.01.2013 16:58
  E, jes' im tesko!? Njemci imaju Getea i Betovena, Rentgen... , a Francuzi Voltera i Napoleona. Lako je tako. Sta imamo mi? Sinisu Stankovica i Balica? Tesla? Ha, ha, ha, ciji je??? Daj prvo da se radujemo, veselimo, podvriskujemo oko nacije i drzave, pa cemo poslije...
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda – Podgoricai
  X
  01.05.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.