Dostupni linkovi

Pomažu građani, pomoć najavljuju i vjerske zajednice


Đevđelija, kolovoz 2015.
Đevđelija, kolovoz 2015.

Hrvatski građani i i nevladine udruge uključili su se u pomoć izbjeglicama u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj. Na solidarnost sa izbjeglicama pozvale su i vjerske zajednice u Hrvatskoj, najavljujući svoju pomoć.

„Pa, ja sam se zapravo uključila relativno slučajno, iz neke ljudske potrebe da nešto učinim i da pomognem, jer sam shvatila da je izbjeglička kriza zaista došla do nas u punom zamahu, da je to velik problem pogotovo u Beogradu i drugim gradovima Srbije, a da državne institucije zapravo ništa ne rade“, riječi su novinarke zagrebačkog „Večernjeg lista“ Milene Zajović, koja se u ponedjeljak, nakon pet dana sakupljanja novca za izbjeglice i vikenda provedenog u Beogradu, vratila u Zagreb.

Milena je zajedno sa još dvije prijateljice kao privatna osoba krenula u prikupljanje novca.

Tada se u Hrvatskoj još nitko nije time bavio. I Hrvatski crveni križ otvorio je posebni račun za to tek 24. kolovoza. Odaziv je bio izuzetan, od poznatih, a još više od nepoznatih ljudi, kaže naša sugovornica.

„Skupile smo u svega pet dana 10.000 eura. Skupili smo i nešto pomoći u dekama, odjeći i onim osnovnim stvarima koje su trebale, a koje se smiju nositi preko granice, jer lijekove i hranu – naravno – ne smijemo. To smo odnijeli u Beograd i podijelili u 'Miksalištu' – to je sada nekakav krizni centar u kojeg izbjeglice dolaze po te stvari. Napravile smo veliki, veliki šoping – potpuno smo napunile tri auta hranom, prije svega hranom za djecu. To smo isto podijelili, ali zapravo najveću svotu novca ostavili smo našoj kolegici u Beogradu koja iz dana u dan dočekuje izbjeglice u parku, gleda tko je bolestan i kupuje im lijekove ovisno o njihovim potrebama“, navodi Milena Zajović.

Danijela Drandić
Danijela Drandić

Nevladina udruga roditelja „Roda“ prikuplja rabljene nosiljke za bebe i malu djecu, a koordinatorica Danijela Drandić priznaje za naš radio da je - kada su na televiziji vidjeli potresne prizore izbjeglica motiv bio – kako da kao roditelji pomognu tim roditeljima i njihovoj djeci.

„Skupili smo ih do sada tridesetak, a mislimo da će ih stići još popriličan broj. Prekrasno je da se akcija proširila izvan Hrvatske – ima udruga koje skupljaju nosiljke u Sloveniji, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Neke od njih šalju nosiljke izbjeglicama u Beograd, međutim nama je nekako želja da ih šaljemo što dalje. Jer, roditelji koji su nekako uspjeli doći do Srbije već su 'odradili' velik dio puta. Nama je želja da ih pošaljemo za Makedoniju i za Grčku i trenutno smo u pregovorima s raznim udrugama da vidimo kako to možemo realizirati“, kaže Danijela Drandić.

Milena neće prestati, jer po njenoj procjeni – najgore tek dolazi.

„Kriza će evidentno trajati dugo. Mislim da najgore tek dolazi kada dođu hladnoće. Treba uzeti u obzir da su to iscrpljeni ljudi koji dolaze iz drugog podneblje i nisu navikli na naše zime, ako ne budi imali neko suvislo mjesto da se sklone. Oni sada doslovno spavaju na cesti. Tako da ćemo mi sigurno naše akcije ponoviti još nekoliko puta, koliko god to bude potrebno. Ali, ja kao jedna osoba i nas tri kao tri prijateljice nismo ni približno dovoljne da se suočimo s tako velikim problemom kojem treba sustavno pristupiti i riješiti ga na nekoj višoj instanci“, konstatira Milena Zajović.

Katolička crkva, Srpska pravoslavna crkva u Hrvatskoj, Islamska vjerska zajednica i protestantske i židovske vjerske zajednice uputile su zajednički apel hrvatskim građanima za solidarnost i pomoć izbjeglicama, podsjećajući na nedavnu izjavu pape Franje kako je odbijanje izbjeglica ravno – ratnom zločinu.

„Pozivamo ovim putem da budemo spremni – ako u našoj blizini vidimo nekog čovjeka kojemu je potrebna lijepa riječ, krov nad glavom, hrana, voda – pozivamo da surađujemo“, poručio je pomoćni biskup zagrebački Josip Mrzljak.

Vjerske zajednice najavljuju da će – bude li trebalo – izbjeglicama staviti na raspolaganje i vlastite raspoložive kapacitete.

XS
SM
MD
LG