Petak, 29. april/travanj 2016, 17:58 CET

  Crna Gora

  Policijski funkcioneri na partijskom zadatku za DPS

  Na predizbornom skupu DPS-a u Tivtu Lideru stranke Milu Đukanoviću aplaudirao je i komandir granične policije na tivatskom aerodromu.
  Na predizbornom skupu DPS-a u Tivtu Lideru stranke Milu Đukanoviću aplaudirao je i komandir granične policije na tivatskom aerodromu.
  Službenici crnogorske policije sve su češće na skupovima vladajuće stranke. Koliko se time šalje loša poruka Briselu čiji je jedan od ključnih zahtjevadepolitizacija državne administracije u Crnoj Gori?

  Kako je Crna Gora odmicala u procesu evropskih integracija pretpostavljalo se da je fotografija od prije nekoliko godina sa bivšim prvim čovjekom Uprave Policije Veselinom Veljovićom u izbornom štabu vladajuće DPS, u njegovom rodnom Mojkovcu, prošlost koja se neće ponoviti.

  No iako su novi šefovi javne i tajne policije Božidar Vuksanović i Boro Vučinić, prije preuzimanja funkcije makar formalno podnijeli ostavke na članstvo u DPS-u, ostali primjeri ne govore u prilog depolitizacije  te državne Ustanove.

  Tako je štampa objavila fotografiju sa nedavne sjednice podgoričkog parlamenta u čijim je klupama kao odbornik DPS-a sjedio ni manje ni više nego pomoćnik direktora Uprave policije zadužen za kriminalistiku Vojislav Marković.

  Samo nekoliko dana ranije, na završnom promotivnom skupu iste partije u Tivtu, njenom prvom čovjeku i bivšem premijeru Milu Đukanoviću aplaudirao je komandir granične policije na tivatskom aerodromu.

  Sve to zabrinjavajuće je za člana skupštinskog Odbora za odbranu i bezbjednost iz opozicione Nove Gorana Danilovića, pošto je formalno – pravno suprotno zakonu i kodeksu policijske etike.

  "Ali mi više smeta suštinsko pripadanje DPS-u nego formalno prisustvo ovom ili onom skupu. Nema nam pomoći i nikada nećemo postati građansko društvo ne bude li predsjednik Vlade Crne Gore shvatio da to izigravanje zakona zaista nikuda ne vodi. Definitivno sam razočaran do krajnjih granica sa Igorom Lukšićem jer on je jedna neuspjela i blijeda kopija Đukanovića, koji se nije krio u svojim odlukama. Ono što on radi samo govori o njemu kao čovjeku kojemu je daleko uopšte pojam slobodnog društva i slobode", naglašava Danilović.

  Brisel već vodi razgovore

  Aleksandar Saša Zeković iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije ocjenjuje da  su policijski pripadnici partijskim aktivnostima diskreditovali tu važnu državnu instituciju i udaljili je od koncepta političke neutralnosti i profesionalnosti.


  "Ovakav pokazatelj, gdje moramo da imamo instituciju, odnosno servis koji je u službi svih građana i koji ne smije, pogotovo ne na tako visokim pozicijama i dužnostima, da imamo toliku manifestaciju političke pristrasnosti govori u stvari da Crna Gora još uvijek nije sposobna za koncept vladavine prava niti da ima snažne i stabilne institucije koje su u stanju da garantuju i sprovode taj koncept. Po meni je to sve jako zabrinjavajuće, s tim što bih dodao da su u konkretnom slučaju zakazali gotovo svi sistemi kontrole policije u Crnoj Gori", ocjenjuje Zeković.

  Istim povodom kontaktirali smo Upravu Policije i vladajuću Demokratsku partiju socijalista ali nijesmo uspjeli da dobijemo komentar.

  Ako je već izostala reakcija na domaćem terenu, naše sagovornike pitali smo da li očekuju oglašavanje Evropske komisije, koja je odavno Podgorici, kao jedan od ključnih, ispostavila zahtjev za profesionalizaciju i depolitizaciju policije.

  "Negdje do kraja procesa sigurno će takve stvari biti kažnjive ili, preciznije, neće nam se opraštati tako nešto. U ovom trenutku, međutim, nijesam siguran da drže dovoljno otvorene oči jer prosto postoji jedan neprincipijelan lobi koji dozvoljava, ne samo Crnoj Gori i njenoj vlasti, nego rekao bih i vlastima pojedinih država u regionu kako bi se poslali pozitivni signali da prekrše dobra evropska pravila, dobru evropsku praksu i budu za to nagrađeni ne bi li se nekako proce sproširenja nastavi", kaže Goran Danilović iz Nove.

  Aleksandar Saša Zeković smatra da je neiminovno da će se slučajevi kršenja kodeksa policijske etike naći u predstojećem izvještaju Evropske komisije.

  "Ja vjerujem da briselska administracija već vodi razgovor sa našim vlastima po tom pitanju. Ono što je međutim očigledno jeste da je sistem veoma spor i da on na žalost kao da u ovom trenutku nije sposoban da prosto riješi ove probleme. Mislim da su pojedinci i dalje nekako više skloni da budu vojnici partije nego da budu profesionalni službenici koji su spremni i sposobni da štite crnogorske građane", zaključuje Zeković.

  Dimitrije Jovićević

  Novinarstvom se bavi od 1995, kada je počeo rad na BK Televiziji u Beogradu. Na RTV Crne Gore, koja je u to vrijeme bila prepoznatljiva po otporu režimu Slobodana Miloševića, prelazi 1998. godine. Od 2000. radi za podgoričko dopisništvo RSE i od tada je povremni prezenter u praškom studiju.

  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: Петар
  12.04.2012 19:01
  Боже како су напорни ови текстови. Све се врти око политике и лошег живота а никако да човјек нешта лијепо прочита, нешта што истински пристојан живот значи.
  У Црној Гори и врапци знају да је фактички сва полиција, па и администрација уопште, једно 95 посто у ДПС или код Кривог нешта мало.
  Кад је био референдум о независности (уствари једна непоштена престава) они полицајци што су гласали за Заједницу СЦГ доживљели су велику тортуру јер су их премјештали са послом рецимо из Пљеваља у Тиват и томе слично и прогони су трајали док Врховни или Уставни суд није поништио та рјешења и вратио људе у мјеста ђе им живе породице и ђе су радили. И још увијек преживљавају непријатности јер се на њих појачано мотри, не могу да напредују у служби и томе слично.
  У очи референдума плански су од стране ДПС размјештени полицијски руководиоци са задатком да обезбиједе да побиједи опција за независну ЦГ и даноноћно су притискали народ да тако гласа, куповали Л.К. па чак организовали крађу личних карата у партијски подијељеним породицама па кад је прошао референдум враћали.
  У ЦГ има доста полицајаца што раде по уговору а нијесу професионално полицајци и ако мало скрену са партиске линије ДПС лете с посла а ако су вјерни ДПС не гледа им се на "ситнице". Кажу да има рецимо један гранични полицајац којега су ватали полицајци и извлачили из трафике јер је био провалник, али је ДПС-овац и сад ради као полицајац са онима што су га у крађи ватали и ни ич бриге нема.
  Према томе није никакво чудо што се ови полицијски руководиоци појављују на промоцијама ДПС-а. То им је услов за опстанак на том радном мјесту јер је такав систем.
  Они и нијесу можда лоши као људи и сигурно су добри полицајци у смислу знања али ето робови су владајуће партије и таквиог система и на тај начин више служе партији која је у спрези са мафијом него што служе грађанима што им је основна функција у свакој грађанској држави.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Prva epizoda – Podgoricai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  24.04.2016
  RSE u saradnji sa NED emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novom ciklusu Serijala razgovaramo sa mladima Podgorice. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.