Dostupni linkovi

Policija spriječila nikšićke radnike da dođu pred zgradu Vlade


Protesta radnika Metalca u Nikšiću
Protesta radnika Metalca u Nikšiću

Pošto je policija u utorak ujutro osujetila namjeru radnika nikšićkih Rudnika boksita da se mehanizacijom sa rudokopa upute za Podgoricu, tokom dana nije uspjelo objedinjavanje protesta ispred zgrade Vlade, koje su radnici, takodje, nikšićkog Metalca počeli u ponedjeljak. Uprkos tome, radnici su, po svemu sudeći, za sada riješeni da "tjeraju" do kraja.

Polcija je, ispriječivši automobile, u utorak spriječila radnike nikšićkih Rudnika boksita da na protest ispred zgrade Vlade u Podgorici, dodju teškim mašinama i pridruže se radnicima fabrike Metalac iz Nikšića koji su još u ponedjeljak počeli protest ispred Vlade.

Predsjednik jednog od sindikata Boksita, Ilija Djilas, za Radio Slobodna Evropa kaže da radnici nijesu odustali od prvobitne namjere.

"Radnici su krenuli teškim mašinama ka Podgorici, ali su spriječeni od strane policije, trenutno su na kopu i kažu da neće odustati od namjere da dodju u Podgoricu, makar to bilo večeras ili narednih dana. Policija nije primjenila silu. Bili su korektni zbog čega im se zahvaljujemo."

Zahtijevajući povezivanje radnog staža, adekvatne otpremnine i da se domaćoj, privatnoj kompaniji Neksan omogući da obezbijedi sredstva za nastavak proizvodnje dok se ne nadje novi eventualni investitor, radnici Rudnika boksita su počeli protest koji su namjeravali da ujedine sa radnicima nikšićkog Metalca, koji već drugi dan, neprestano protestuju ispred Vlade.

Zaposleni u Metalcu štrajkuju od 18. decembra, a u medjuvemenu su, pored protesta ispred Ministarstva ekonomije, pokušali i da blokiraju put Nikšić - Podgorica ali ih je policija spriječila.

Metalac je 2004., u stečaju kupio investitor iz Slovenije ali je odustao sa obrazloženjem da ne može da radi zbog duga od oko tri miliona eura, nakon čega mu je, uz garancije Vlade, obezbijedjen kredit od milion i po eura za otplatu dugova bankama, skidanje hipoteke, pokretanje proizvodnje i isplatu otpremnina višku radnika.

Fabriku je, prošle godine, preuzeo izvjesni Nikola Furundžić ali je proizvodnja ipak stala i zbog nevraćenog kredita prešla u ruke državnog Investiciono-razvojnog fonda, a radnici koji su se, praktično, našli na ulici kažu da žive veoma teško.

Policija je, u medjuvremenu, od radnika Metalca zatražila da se udalje od zgrade Vlade, pa su, nakon što su radnici odbili da se udalje, policajci počeli da legitimišu radnike i uzimaju njihove podatke, pretpostavlja se, radi kasnijeg utvrdjivanja odgovornosti.

"Nećemo se povući makar padale glave“, poručili su radnici, čiji su se predstavnici oko podneva sastali sa predstavnicima Vlade.

Predsjednik Sindikata Metalca, Radisav Jauković je uoči sastanka rekao da nema nikakva očekivanja, a nakon njega da je razočaran.

"Mi smo od gospodina Kavarića tražili da se uključi u rješavanje problema. On je rekao da će što je prije moguće organizovati sastanak sa potpredsjednikom Vlade Vujicom Lazovićem, ministrom rada Predragom Boškovićem i ministrom finansija Radojem Žugićem, da se definitivno izjasne u vezi sa rješavanjem problema i isplatom socijalnog programa. Preuzeo je obavezu da se taj sastanak što prije zakaže."

Protesti izazvani radničkim nezadovoljstvom počinju da se gomilaju ispred zgrade Vlade. Nikšićanima se pridružuju i bivši radnici podgoričkog Kombinata aluminijuma, u medjuvremenu su penzionisani, ali traže isplatu otpremnina i novca koji su godinama izdvajali u stambeni fond KAP-a.

Predstavnik bivših KAP-ovaca, Radovan Tošković poručuje: "Što se nas tiče, od ponedjeljka ćemo radikalizovati naše proteste. Ujedno, pozivamo sve gradjane Crne Gore koji imaju bilo kakve zahtjeve prema državi da dodju, pridruže nam se i da zajedničkim snagama ostvarimo naše ciljeve. Ovo što sprovodi gospoda iz Vlade je jedinstven slučaj u svijetu."

XS
SM
MD
LG