Subota, 13. februar/veljača 2016, 09:51 CET

  Svijet

  Pokojni voditelj BBC-a osumnjičen za desetine silovanja

  Zgrada BBC-a u Londonu
  Zgrada BBC-a u Londonu
  RSE
  Bivša BBC-eva zvijezda Jimmy Savile osumnjičen je za 199 slučajeva seksualnog zlostavljanja, uključujuči 31 silovanje, saopštila je britanska policija.

  Posljednje informacije nalaze se u do sada najopsežnijem izvještaju o seksualnom skandalu koji je potresao Veliku Britaniju.

  Britanski policijski istražitelji pokrenuli su istragu protiv Savilea, koji je umro prošle godine. Prije deset sedmica emitovan je televizijski dokumentarca u kojem je navedeno da je Savile zlostavljao djevojčice u prostorijama BBC-ja i u bolnicama u kojima se bavio humanitarnim radom.

  Od tada se oko 450 osoba javilo i iznijelo optužbe protiv njega. Policija ga službeno sumnjiči za 199 slučajeva seksualnog zlostavljanja, većinom protiv djece.

  Jimmy Savile u septembru 2005.Jimmy Savile u septembru 2005.
  x
  Jimmy Savile u septembru 2005.
  Jimmy Savile u septembru 2005.
  "Taj nivo prijavljenog seksualnog zlostavljanja protiv pojedinca bez presedana je u britanskoj historiji", navela je policija u saopštenju.

  Detektivi su istraživali tri kategorije navodnih zločina: onima u koje je bio uključen samo Savile, u kojima su učestvovali Savile i drugi i one u koji nisu imali direktnu vezu s Savileom. Najviše je slučajeva bilo u prvoj kategoriji.

  Dosad je u sklopu istrage bilo uhapšeno šest osoba. Među njima i najpoznatiji britanski publicist o slavnima Max Clifford, bivši muzički urednik na BBC-u Dave Lee Travis i nekadašnja rock zvijezda Gary Glitter. Svi su negirali optužbe.

  Cijeli je slučaj doveo do velikih skandala na BBC-u, čiji je direktor podnio ostavku.

  Savile je bio jedna od najpoznatijih britanskih radijskih i televizijskih zvijezda od 60-ih do 90-ih godina.

  Najveći dio karijere proveo je na BBC-u.

  Poznat po svom ekscentričnom stilu i ponašanju, bavio se i humanitarnom radom i prikupio desetine miliona funti za bolnice, za što mu je čak i dodijeljena titula viteza, ali što mu je i otvorilo vrata bolničkih soba u kojima je navodno zlostavljao neke od svojih žrtava.
  Ovaj forum je zaključen
  Sortiranje komentara
  Komentari
       
  Ime: P. A.
  13.12.2012 15:56
  Jes' bio patoloski tip, ali tesko da bi sve to stigao. S druge strane sad se javljaju i oni kojima je samo namignuo.
  Novi serijal RSE
  Vaš JavaScript je isključen ili imate staru verziju Adobe Flash Player-a. Preuzmite posljednju verziju Flash Player-a.
  "Perspektiva": Druga epizoda - Bijeljinai
  || 0:00:00
  ...  
   
  X
  08.02.2016
  RSE u saradnji sa The National Endowment for Democracy emituje TV serijal o omladini i najosjetljivijim društvenim temama na Balkanu. U novoj sezoni od 52 epizode, čija je središnja tema nasilje sa kojim se mladi suočavaju, tolerancija, ljudska prava, druga epizoda govori o mladima u Bijeljini. Voditelj je Marčelo. Producent je Mebius film iz Sarajeva.