Dostupni linkovi

Gordon: Priština i Beograd moraju se baviti praktičnim pitanjima


Filip Gordon
Filip Gordon
Pomoćnik američke državne sekretarke za Evropu i Evroaziju, Filip Gordon, izrazio je zadovoljstvo savetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašene nezavisnosti Kosova i rekao da SAD ohrabruju zemlje, koje to do sada nisu učinile, da priznaju Kosovo.

On je, u razgovoru za servis na albanskom jeziku RSE, istakao da mišljenje "odgovara našem dugoročnom stavu da je Kosovska deklaracija nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom i da nije prekršila Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN."

"Kao što znate Sjedinjene Američke Države čvrsto podržavaju Kosovo kao nezavisnu državu i njegov teritorijalni integritet i suverenitet, i verujemo da je mišljenje samo ojačalo to viđenje. Takođe bih podvukao da je mišljenje Suda „skrojeno“ po veoma preciznim i jedinstvenim okolnostima koje su karakteristične za Kosovo," kazao je Gordon.

On je istakao da se rešavanje ovog pitanja odnosilo isključivo na Kosovo, dodajući da mišljenje "neće predstavljati nikakav presedan za druge regione i države".

Okrenuti se budućnosti

Gordon je naglasio da je važno da se sve zemlje regiona okrenu napretku i saradnji.

"Neposredno nakon iznošenja ovog mišljenja, što je državni sekretar Hilari Klinton i rekala u prvoj izjavi u četvrtak, mi mislimo da je sada vreme za dalje napredovanje, i mi bismo voleli da vidimo napredak svih zemalja u regionu, voleli bismo da vidimo i Kosovo i Srbiju kako dalje zajedno idu napred, u konstruktivnoj saradnji, da podržavaju mir i stabilnost na Balkanu,"
kazao je Gordon.

On je izrazio verovanje da još država treba da prizna Kosovo "kako bi ovo pitanje mogli da ostavimo iza nas".

"I Srbija i Kosovo su veoma dobri prijatelji i saradnici SAD-a, potpredsednik Bajden se susreo sa kosovskim premijerom Tačijem ove sedmice u Vašingtonu i tada je opet potvrdio prijateljstvo i našu podršku kosovskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Takođe, potpredsednik je u četvrtak zvao predsednika Tadića i istakao kako mi želimo da nastavimo da radimo sa Srbijom i da ostavimo prošlost iza nas, kao i da želimo da u budućnosti naša saradnja bude što bolja," rekao je Gordon.

Gordon je takođe istako da Priština i Beograd treba da se usresrede na međusobnu saradnju.

"Srbija i Kosovo sada treba da se fokusiraju na konstruktivnu saradnju i da rešavaju praktična pitanja kojih ima dosta i mi smo čvrsto ubeđeni da je ovo mišljenje prilika da se konstruktivno napreduje,"
ocenio je Gordon.

*****
Mogli bi vas interesovati i ovi tekstovi:
Srbija treba menjati spoljnu politiku
Svjetska štampa: Kosovo nije dobar presedan

Beograd neće preispitivati svoje stavove
Nova perspektiva za Kosovo
Crna Gora podijeljena, potvrda stava Zagreba i Skoplja

BiH: Oprečna tumačenja mišljenja o Kosovu

Nezavisnost Kosova

Proglašenje nezavisnosti

Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine. U Prištini su tih dana hiljade građana slavile na ulicama, a mnogi su izjavili da je to najsrećniji trenutak njihovog života, kojeg su čekali predugo. Proglašenje nezavisnosti Kosova u Srbiji je izazvalo žestoke reakcije, vlasti su saopštile da nikada neće priznati takvu odluku Prištine. Nakon velikog mitinga protiv nezavisnosti Kosova, koji je usledio 21. februara 2008., u neredima Beogradu zapaljena je i Ambasada SAD-a . Hronologija događanja koja su prethodila proglašenju nezavisnosti Kosova kreće od dolaska Slobodana Miloševića na vlast u Srbiji 1987. godine i nešto kasnijim ukidanjem autonomije Kosova i Vojvodine.

Rasprava pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu

Uspostavljen 1945, MSP ima dve glavne dužnosti: da rešava pravne sporove između država i daje savetodavna mišljenja o pravnim pitanjima koja su mu upućena od strane tela UN i specijalizovanih agencija. U prvom slučaju, sud donosi presudu koja je obavezujuća i za koju ne postoji pravo žalbe. U drugom slučaju, savetodavna mišljenja o pitanjima kao što je proglašenje nezavisnosti Kosova nemaju obavezujući efekat. Prema tome, oko 130 zemalja koje do sada nisu priznale Kosovo nisu obavezne da to urade nakon objavljivanja savjetodavne odluke prema kojoj proglašenje nezavisnoti Kosova nije suprotno međunarodnom pravu.

Više tekstova o mišljenju MSP-a, kao i o toku rasprave i očekivanjima uoči izricanja mišljenja možete naći OVDE.
XS
SM
MD
LG