Dostupni linkovi

Ozbiljna poruka kroz razigrani perfomans


Performans za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine, Sarajevo
Performans za evropsku budućnost Bosne i Hercegovine, Sarajevo

Mladi Bosne i Hercegovine su najveći zagovornici ulaska svoje zemlje u Evropsku uniju. Nedavno su to pokazali šetnjom kroz centar Sarajeva a potom i na platou ispred Narodnog pozorišta. Pedeset mladića i djevojaka poslalo je poruke i želje za evropskom budućnošću mlade generacije, ali i svih bh. građana. Program je realizovao EU Info centar u BiH, u saradnji sa članovima plesnog studija "Romantik".

Procjenjuje se da ulazak Bosne i Herecegovine u Evropsku uniju podržava 67 posto mladih. A mladi su itekako svjesni da je evropski put Bosne i Hercegovine spor, uglavnom zbog nerada političara. No, u nedavno otvorenom EU Info centru odlučili su kroz performans, u kojem glavnu ulogu imaju mladi ljudi, podsjetiti vlasti na želju mladih da Bosna i Hercegovina postane članica Evropske unije. Zato je nedavno ulicom u užem centru Sarajeva prošla raspjevana i razigrana grupa od pedesetak mladića i djevojaka, koji su nosili parole i jasno poručili da žele u Evropsku uniju.

"Ideja je nastala još prije nekoliko mjeseci u nekim našim razmišljanjima šta je to što bismo mi mogli napraviti zajedno sa mladima Bosne i Hercegovine, kako bismo poslali jednu poruku, ne samo široj javnosti nego i svim donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini, da mladi žele u Evropsku uniju, da mladi žele da vide Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji, i da taj put nema apsolutno nikakve alternative", kaže za RSE Edin Atlić iz EU Info centra, te naglašava:

"Kroz neke razgovore sa mladima, rodila se ideja o jednom ovakvom performansu, koji ima i neke elemente flash mob dance-a, sa nekim elementima iznenađenja, gdje su mladi izašli na ulicu, napravili performans, privukli pažnju, a ideja je bila da se to snimi, napravi jedan kratki video i da se taj video putem socijalnih mreža, Youtube-a, Facebook-a i drugih medija u Bosni i Hercegovini proširi okolo i da se poruka prenese široj javnosti."

Performans za evropsku budućnost BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:20 0:00

Poruke su bile napisane na stotinu tabli koje, sastavljene u jednu cjelinu, čine zastave Bosne i Hercegovine i Evropske unije. Vrhunac performansa desio se na trgu ispred Narodnog pozorišta gdje su učesnici od parola koje su nosili formirali ove zastave.

"Građani su reagirali vrlo pozitivno. Ja sam cijelo vrijeme bio tu negdje, u blizini, posmatrao, gledao kakve su reakcije, i drugi, koji se nisu pojavili u video spotu, i moram da kažem da su bili svi više nego pozitivni", riječi su Atlića.

Kroz performans poslana je poruka za koju se organizatori nadaju da će doći do onih koji odlučuju.

"Mi očekujemo da će ovaj spot i ova poruka naći svoj put do svih političara i svih onih koji mogu nešto više učiniti", zaključuje Edin Atlić.

XS
SM
MD
LG