Dostupni linkovi

Mađarska ograda ne zaustavlja migrante


Žičana ograda na mađarsko-srpskoj granici
Žičana ograda na mađarsko-srpskoj granici

Nakon nekoliko meseci zatišja, ilegalni prelasci srpsko-mađarske granice su ponovo aktuelna tema. Izbeglice uglavnom iz azijskih zemalja pristižu kao i ranije autobusima iz Beograda i zatim se privremeno zaustavljaju u naseljima blizu granice, pre svega Horgošu i Martonošu, i upravo kroz žičanu ogradu, koju je Mađarska letos podigla radi zaštite od takvih prelazaka granice, ulaze u tu zemlju.

Kako je javila nacionalna mađarska televizija MTV1, 10. februara uhapšeno je čak 100 izbeglica i migranata - iz Avganistana, Pakistana, Sirije, ali i sa Haitija i Šri Lanke - koji su kroz makazama presečenu žicu na graničnoj ogradi ušli na mađarsku teritoriju sa sprske trane.

Ištvan Bačkulin, predsednik Mesne zajednice Horgoš, kaže za naš program da se svakoga dana evidentira nekoliko desetina pokušaja prelazaka granice, a da pridošlice iz ratom i krizom zahvaćenih zemalja ponovo svoje privremeno odmorište na putu ka EU nalaze u Horgošu.

„Svake večeri ih možete videti kako taksijima pristižu u naše naselje, i ponekad prenoće u parku. Svakoga dana se granica prelazi i svakoga dana mađarska policija hvata na desetine. Uzimaju klešta, seku ogradu prelaze jarkove, prelaze Tisu sa gumenim čamcima... Više ne kupuju šatore, nego gumene čamce. I sve to iako svakodnevno mađarska policija patrolira duž žičane ograde“, kaže Bačkulin.

Na autobuskoj stanici u Subotici nam je takođe potvrđeno da svakodnevno pristižu grupe od po desetak izbeglica, prevashodno iz Beograda, i kao i ranije taksijima odlaze dalje, za sada prema Horgošu i Martinošu, gde je granica najbliža.

Srpsko-mađarsku pored policijske i vojne patrole nadleću i helikopteri, a postavljene su i specijalne kamere za snimanje pojasa oko granice. I sa srpske strane nadležni otkrivaju ove ilegalne migrante, a u prekršajnom sudu u Subotici je već pokrenuto nekoliko postupaka protiv njih.

Mađarska policija na svom sajtu navodi da je tokom januara zabeleženo ilegalnih prelazaka gotovo koliko i u junu prošle godine. U prvih nekoliko nedelja januara broj dnevno je otkrivano desetak pokušaja prelaska granice, da bi se oni krajem januara višestruko uvećali.

Vlasti u Mađarskoj očekuju da će sa prolećem ovaj talas biti i veći, te se planirada se pored već postojeće žičane ograde postavi još jedna, između kojih bi patrolirale ojačane snage policije i vojske, a očekuje se pojačanje i u specijalnim helikopterima, javio je MTV1.

XS
SM
MD
LG