Dostupni linkovi

HRW: Porast homofobičnih napada u Rusiji


Svetska organizacija za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč", upozorila je na porast broja homofobičnih napada u Rusiji.

HRW ocenjuje da je vlada predsednika Vladimira Putina inertna po tom pitanju i pozvala na akciju sprečavanja zločina iz mržnje.

Organizacija sa sedištem u SAD, ocenila je i da je homofobičnih napada u Rusiji sve vise od kada je Putin potpisao sporni zakon o zabrani "gej propagande" pred maloletnicima.

"Širom Rusije, tokom poslednje dve godine, sve je više napada nasilnih grupa i pojedinaca na pripadnike LGBT populacije. Umesto da javno osudi anti-LGBT nasilje i retoriku, rusko rukovodstvo ostalo je nemo", navodi u izveštaju "Hjuman rajts voč".

U studiji su prikupljena svedočenja 78 žrtava homofobičnih napada, uz napomenu da nisu dobile podršku ruskog pravosudnog sistema.

Putin je 2013. potpisao zakon koji zabranjuje takozvanu propagandu istopolnih veza maloletnicima, uprkos protivljenju organizacija za zaštitu ljudskih prava, vlada zapadnih zemalja i mnogih javnih ličnosti, preneo je AFP.

Taj zakon "efikasno legalizuje diskriminaciju", saopštio je HRW, upozorivši i na homofobičnu retoriku u državnim medijima.

XS
SM
MD
LG