Dostupni linkovi

Slovenija i dalje želi razgovore o štednji u okviru sukcesije


I nakon što je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u srijedu konačnom presudom riješio da Slovenija treba isplatiti sve stare devizne štediše Ljubljanske banke izvan Slovenije, Slovenija još uvijek smatra da bi trebalo nastaviti razgovore kako bi se to riješilo u okviru sukcesije, izjavila je u četvrtak visoka slovenska predstavnica za pitanja sukcesije Ana Polak Petrič, dodavši da je presudom iz Strasbourga razočarana.

"Slovenija će se zalagati na nastavak pregovora o starim deviznim depozitima u okviru sljedništva", rekla je Polak Petrič za Slovensku tiskovnu agenciju STA, ali je istodobno priznala da presuda "ne olakšava" slovensku poziciju jer je sud prihvatio da je stara devizna štednja pitanje civilno-pravnog odnosa štediša i banke.

"No, sama presuda ne poništava međunarodne obveze zemalja slijednica iz sukcesijskog sporazuma. O tome sud u svojoj presudi ne govori, ali je to s aspekta međunarodnog prava logično", dodala je.

"Sigurna sam da će Slovenija i dalje nastojati da do sukcesijskih pregovora o štednji jednom u budućnosti dođe", rekla je Polak Petrič, dodavši da je sve ovisno i od političke volje ostalih sljednica.

XS
SM
MD
LG