Dostupni linkovi

Parlamentarni izbori u Indoneziji



U Indoneziji su jutros otvorena biračka mjesta za parlamentarne izbore, na kojima je favorit opoziciona Demokratska stranka borbe za Indoneziju (PDI-P).

Više od 186 miliona birača pozvano je da glasa među 230.000 kandidata za parlamentarne izbore na arhipelagu od 17.000 ostrva.

Prema posljednjim anketama, opozicija bi trebalo da pobijedi i očekuje se da će njen vođa, sadašnji gradonačelnik Džakarte, Džoko Vidodo (52) biti kandidat na predsjedničkim izborima zakazanim za 9. juli.

Demokratska stranka predsjednika Indonezije Susila Bambanga Judhojona, umiješana u razne skandale, vjerovatno će pretrpjeti poraz na ovim, četvrtim po redu parlamentarnim izborima od kraja diktature Suharta 1998. godine.

U Indoneziji, najmnogoljudnijoj muslimanskoj zemlji na svijetu, stranke koje osvoje od 20 do 25 odsto glasova na parlamentarnim izborima, mogu kasnije da imaju svog kandidata za predsjedničke izbore.

Za sada je jedino PDI-P od 12 stranaka u trci za poslanička mjesta u poziciji da osvoji više od 20 odsto glasova kako bi imala kandidata za predsjedničke izbore.

Zvanični rezultati parlamentarnih izbora očekuje se od 7. do 9. maja.
XS
SM
MD
LG