Dostupni linkovi

Mostar: I sreća i tuga zbog uspjeha Starog mosta


Stari most u Mostaru
Stari most u Mostaru
Stari most u Mostaru, jedan od najmonumentalnijih spomenika osmanske arhitekture na Balkanu, ovih je dana proglašen dvanaestim najljepšim mostom na svijetu. U izboru uglednog međunarodnog portala "Weather.com" našao se ispred nekoliko poznatih svjetskih mostova.

U Mostaru je ta vijest dočekana sa pomiješanim emocijama. Neki ugledniji Mostarci smatraju kako je, možda, Stari most mogao biti i prvi, dok ima i onih kod kojih je izbor tog simbola grada među 20. najljepših mostova na svijetu izazvao i tugu.

Jedan od poznatijih mostarskih slikara, čiji se atelje nalazi u neposrednoj blizini Starog mosta, Alica Jakirović ne krije radost zbog činjenice da je taj simbol Mostara, pa i cijele BiH, u svijetu prepoznat kao jedan od najljepših mostova.

„Za mene je Stari most prvi most na svijetu - jer on je poseban. Presretan sam“, kaže Jakirović.
Ranka Mutevelić
Ranka Mutevelić

Radost ne krije ni Ranka Mutevelić, direktorica Lutkarskog pozorišta Mostar. Ona kaže kako ima sreću što je svakoga dana do tog pozorišta put vodi upravo preko Starog mosta.

"Dan kad ne pređem preko Starog mosta i da nisam u Starom gradu je kao da nisam bila u svom gradu, kao da nisam bila u Mostaru“, rekla je Mutevelić.

Ipak, i direktorica Lutkarskog pozorišta Mostar vjeruje kako je Stari most na listi svjetskih mostova mogao i trebao proći i još bolje. Ranka Mutevelić priznaje kako je ta ocjena subjektivna, ali ipak naglašava:

„Mislim da je nepravedno na 12. mjestu. Ja sam neke od njih vidjela, a neke sam vidjela samo na slici, ali od Starog mosta ja ljepšeg nisam vidjela.“

Pomiješani osjećaji

Izbor portala "Weather.com", po kojem je Stari most završio ispred poznatih svjetskih objekata poput čuvenog francuskog mosta Pont du Gard, Brooklynskog mosta u New Yorku ili Golden Gatea u Kaliforniji, pozdravlja i poznati mostarski vajar Florijan Mićković.

„Puno tu mostova ima, ali Stari most je jedan specifičan objekat koji je, vrijeme je pokazalo, vrhunsko djelo“, navodi Mićković.

Florijan Mićković podsjeća kako Stari most ima posebno značenje za sve Mostarce, pogotovo ako se zna kako je Mostar - grad mostova.

„To je ipak bio jedan veliki simbol onoga što je nas Mostarce uvijek spajalo“, ističe on.

Prof. dr. Mile Lasić, sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, za Radio Slobodna Evropa kaže kako je vijest da je Stari most izabran za 12. najljepši most na svijetu kod njega izazvalo pomiješane osjećaje.

„Ja sam istovremeno bio i obradovan i tužan. Obradovan zato što je to signal za jednu normalnost, normalnu percepciju Mostara i Starog mosta u svijetu. A s druge strane beskrajno tužan jer ovdje sve ide u suprotnom pravcu - ovdje se vode ratovi, samo drugim sredstvima. Dakle, isti ljudi, ista meta, isto odstojanje“, kaže Lasić.

Recimo još da je po izboru portala "Weather.com" titulu najljepšeg ponio Vodeni most u njemačkom gradu Magdeburg, a među 20 najljepših još su se našli, pored ostalih, i Helix Bridge u Singapuru, Ponte Vecchio u Firenzi, Oresund u švedskom Malmeu, Bosforski most u Istanbulu, te venecijanski Most uzdaha.
XS
SM
MD
LG