Dostupni linkovi

Milion evra za Aušvic


Aušvic, Foto: Valentinas Mite
Aušvic, Foto: Valentinas Mite

Njemačka će dati milion evra za očuvanje bivšeg nacističkog logora Aušvic, izjavio je njemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer, nakon što je Poljska zatražila osnivanje specijalnog fonda u tu svrhu.

"Njemačka ne može i neće zanemariti svoje dužnosti", rekao je Štajnmajer.

On je dodao da će ministarstvo obezbjediti "za početak milion evra", a da će on tražiti da u budžetu za narednu godinu bude izdvojeno još sredstava. Poljski ministar inostranih poslova Radoslav Sikorski pozvao je kolege u EU da podrže specijalan fond za održavanje bivšeg koncentracionog logora.

"Pozivam svoje kolege da podrže fondaciju za očuvanje kompleksa Aušvic-Birkenau, na jugu Poljske",
rekao je Sikorski nakon sastanka sa ministrima inostranih poslova EU.

On je ocijenio da je to posebno važno sada kada, kako je naveo, lideri i religijski zvaničnici u nekim zemljama dovode u pitanje holokaust, jer polako izumire generacija koja se sjeća tih tragičnih događaja. Poljski premijer Donald Task o ovome je već pisao šefovima država i vlada EU, naglašavajući da ukoliko fondacija primi 120 miliona evra može svake godine da koristi oko sedam miliona za očuvanje bivšeg logora.

Više od milion Jevreja, Roma i drugih, koje su nacisti opisali kao "nižu rasu", ubijeno je u Aušvicu, u blizini poljskog grada Krakova. Oko šest miliona Jevreja ubijeno je tokom nacističkog režima do kraja Drugog svjetskog rata. Zvaničnici muzeja u Aušvicu rekli su početkom februara da su dobili 4,2 miliona evra od EU radi održavanja ove lokacije. Novac će biti upotrijebljen za izvođenje radova održavanja dva bloka od cigala i još šest drvenih građevina. Ovaj bivši nacistički koncentracioni logor prošle godine posjetilo je 1,13 miliona ljudi.

(Izvor: Srna)
XS
SM
MD
LG