Dostupni linkovi

Milica i Dragan najpopularnija imena u Srbiji


Ilustracija
Ilustracija
Dragan je najpopularnije ime u Srbiji u poslednjih 70 godina, dok je među ženskim neprikosnoveno Milica. Po prvi put od kada postoji, Republički zavod za statistiku objavio je publikaciju pod naslovom „Najčešća imena i prezimena“.

Na osnovu popisa iz 2011. godine posebno su obrađeni podaci o imenima u periodu od Drugog svetskog rata do danas, na osnovu čega je urađena lista najpopularnijih u Srbiji.

Dragan Vukmirović, direktor Zavoda za statistiku, na novogodišnjoj konferenciji za novinare saopštio je koje žensko i muško ime nosi najviše gradjana.

„Lepo mi je da kažem da je Milica najpopularnije žensko ime u Srbiji, a najčešće muško Dragan. Dok se najviše Milica radjalo u poslednje dve decenije, Draganima smo se najviše radovali pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Dragan jeste najpopularnije ime svih vremena kod nas, ali se danas mnogo češće daju neka druga imena. Na primer, Nikola je na prvom mestu.“

Stručnjaci kažu da su Dragan, Dragana, Svetlana, Gordana, Biljana i slična imena u vreme kada su najviše davana zvučala moderno, da su bila gradska, i da su bez obzira na to što nisu bila tradicionalna ipak slovenska i da su značila i prihvatanje nekih novih trendova.

U poslednjih dvadeset godina najpopularnije muško ime je Nikola, dok je medju ženskim i u tom periodu na prvom mestu Milica.

Sociolog Ratko Božović kaže da ta dva imena možda na najbolji način odslikavaju identitetske potrebe srpskog društva.

„Nikola i Milica u izvesnom smislu dolaze iz iskona, iz prošlosti, dolaze prosto kao nešto što bi trebalo nastaviti ili što govori o vrednosti samog današnjeg opstajanja. S obzirom da postoje nekakvi koreni, prošlost i istorija, taj povratak ka tradiciji i vrednostima iz prošlosti na neki način je došao kao odgovor i kompenzacija za prethodne jade koji su nam se dogodili, pa i od devedesetih do danas, kao nekakvo ispravljanje te stare priče novim imenima i promenjenim stilom življenja.“

Internacionalna imena

Od 1991. pa do poslednjeg popisa 2011. statistika beleži da su medju najpopularnijim imenima Stefan, Luka, Lazar, Nemanja, Aleksa, Uroš, Ognjen, Anđela, Sara, Teodora, Katarina, Kristina i Jovana. Takvih imena gotovo da nije bilo pedesetih ili šezdesetih godina.

Snežana Lakčević, načelnica Odeljenja za popis Zavoda za statistiku, kaže da su uprkos raznim trendovima u vrhu liste najpopularnijih u poslednjih skoro 70 godina i dalje ona koja figuriraju od pre mnogo decenija.

„Medu deset najfrekventnijih imena su i Jelena i Milan, Marija i Aleksandar, Mirjana i Zoran, Dragana i Nikola, Snežana i Miloš, Ljiljana i Marko, Ivana i Goran, Ana i Dušan, Gordana i Dejan. U regionu Beograda najviše devojaka zove se Jelena a muškaraca Aleksandar. U Vojvodini najpopularnija su Marija i Milan, u Šumadiji Milica i Dragan, a u južnoj Srbiji Jelena i Dragan.“

Mnogi roditelji danas deci daju iniverzalna, internacionalna imena koja su prepoznatljiva svuda u svetu, kao što su Marko, Sandra, Ana ili Filip.

Ratko Božović zaključuje da je takav trend logičan i da će se verovatno i nastaviti u narednim decenijama.

„To govori da smo konačno shvatili koliko je važna komunikacija sa svetom. Da imamo ambiciju da budemo deo sveta i da razumemo da nije dobro biti na margini. U takvom vidjenju stvari i imena se daju tako da budu bliska i svetu i veku. I tu leži razlog što sve više ljudi daje deci jednostavna kratka imena, koja su svima razumljiva, a ne ona iz domaće istorije. Što budemo bliže svetu i Evropi i imena će nam biti sličnija svetskim i evropskim.“

Najčešća prezime u Srbiji je Jovanović, a slede Petrović, Nikolić, Marković i Đorđević. Tako je medju ženama najviše onih koje se zovu Milica Jovanović ili Jelena Petrović, dok su najčešće kombinacije imena i prezimena kod muškaraca Dragan Jovanović, Zoran Jovanović i Aleksandar Petrović.
XS
SM
MD
LG