Dostupni linkovi

Milanović u Mostaru: EU snosi dio krivice


Zoran Milanović i Vjekoslav Bevanda
Zoran Milanović i Vjekoslav Bevanda
Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u nedjelju u Mostaru da je u taj grad stigao kako bi smirio strasti nakon nereda koji su zadnjih dana pogodili Bosnu i Hercegovinu. On je za posljednja dešavanja u BiH dijelom optužio i Evropsku uniju, rekavši kako Unija svojom nezainteresiranošću za BiH stvara frustracije.

Milanović je, nakon razgovorâ sa čelnikom Vijeća ministara BiH Vjekoslavom Bevandom, te obilaska nekih od zapaljenih institucija, izjavio da ovakve situacije su vrijeme za potpaljivanje strasti, a da je on u Mostar došao smiriti strasti, te podstaći jednu drugu temu: evropski put BiH.

Milanović je kritizirao pristup EU, rekavši da Unija mora dati nadu BiH:

Ilustracija nereda, Mostar 7.februar 2014.
Ilustracija nereda, Mostar 7.februar 2014.
"Ovo se možda ne bi dogodilo da je EU imala koherentniju i jasniju politiku šta ovdje želi. S ovom zemljom se šuta i napucava - što svjesno, što nesvjesno, što namjerno, što zbog neznanja - već sto godina", poručio je Milanović

Odnos EU prema BiH je odnos nezainteresiranosti, dodao je Milanović i rekao da ne treba cjepidlačiti oko marginalnih stvari, jer se u suprotnom dešavanja od zadnjih dana mogu ponoviti, a interes Hrvatske je da se to više ne događa:

"Za to ću se zalagati kao hrvatski premijer. To sam rekao nekidan u sličnom kontekstu i u Albaniji. Albanija je mala država, nije bogata, većinski muslimanska, i nikako da dobije status kandidata za pregovore o EU. A bila je dobra za NATO još prije pet godina. To je kontardikcija."

Kritizirajući političke opcije, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je rekao da svako hoće da zloupotrijebi realno nezadovoljstvo građana:

"Mi smo ovdje da govorimo o smirivanju stanja, o sreći što nije bilo reakcije, što se ovdje nije desilo da padne krv i sve ostalo – jer tu se ne bi moglo više ništa popraviti. Ove fasade, zgrade, sve će se to popraviti. Ali ja se isto nadam da se ovo neće više nikada ponoviti."
XS
SM
MD
LG