Dostupni linkovi

Nastavlja se koaliciona akcija u Libiji


Ulične borbe u bilizini Brege, 31. mart 2011
Ulične borbe u bilizini Brege, 31. mart 2011
Najmanje deset libijskih pobunjenika je poginulo u vazdušnom napadu koalicionog borbenog aviona, koji iznad gradova Brege i Adždabije učestvuje u operaciji obezbjeđenja zone zabranjenog leta.

Dopisnik britanske medijske kuće BBC sa mjesta događaja rekao je da se napad desio neposredno nakon što su pobunjenici iz konvoja sa pet vozila ispalili hice iz protivavionskog naoružanja.

Prema njegovim riječima, pobunjenici su krenuli u grad Bregu, kada su pucali iz protivavionskog naoružanja. Razlog zbog kojeg su pucali nije poznat, ali se pretpostavlja da je u pitanju proslava.

Pobunjenici su agenciji Rojters izjavili da su se pripadnici proGadafijevih snaga uvukli u redove boraca i da su otvorili vatru iz protivvazdušnog oružja. Međutim, pojedini pobunjenici navode da su hici ispaljeni slučajno.

Pobunjenici su saopštili da je avion pucao na konvoj i da je uništeno pet vozila.

Predsjedavajući pobunjeničkog Nacionalnog savjeta Abdul Džalil Ibrahim je poslije sastanka sa specijalnim predstavnikom UN za Libiju Abdelilahom al Hatibom u Bengaziju predložio uvođenje prekida vatre, ali pod uslovom da se proGadafijeve snage povuku iz svih gradova.

On je naglasio da je njihov glavni zahtjev da Moamer Gadafi i njegovi sinovi napuste Libiju i da od toga neće odustati.

Pobunjenici odbili ponudu


Džalil, koji je ranije podnio ostavku na funkciju ministra pravosuđa zbog upotrebe sile prema demonstrantima, takođe je izrazio uvjerenje da koalicione snage treba da naoružaju pobunjenike uprkos postojećem embagu na naoružanje.

Portparol vlade u Tripoliju Musa Ibrahim odbacio je ponudu za uslovni prekid vatre, opisujući pobunjenike kao "plemenske, nasilne, sa neujedinjenim rukovodstvom i povezanim sa Al kaidom."

Civili bježe iz dijelova u kojem se vode borbe, 30. mart 2011
Metoerolški uslovi omogućili su Gadafijevim snagama da sprovedu svoju kontraofanzivu na istok i potisnu pobunjenike sa položaja koje su povratili kada poslije početka međunarodnih udara 19. marta.

Strani izvještači javljaju da su pobunjenici lošije opremljeni i lošije organizovani od Gadafijevih boraca.

U međuvremenu, libijski režim optužio je međunarodnu koaliciju da je, bombardujući civile na istoku zemlje počinila zločine protiv čovječnosti.

Portparol vlade Musa Ibrahim rekao je da su lideri zemalja članica koalicije koje učestvuju u vojnim operacijama u Libiji "kriminalci", "nemoralni" i krivi za "zločine protiv čovječnosti".

On je kazao da je u četvrtak u Buargubu, selu kod Brege, šest civila ubijeno u bombardovanju koalicije.

Ibrahim je međunarodnu koaliciju optužio i da za ciljeve uzima kontrolne punktove koje drže civili i policajci duž puta dugog 400 kilometara od Sirte do Adždabije.

Povlačenje SAD

Sjedinjenje Američke Države će do subote povući svoje ratne avione iz vazdušnih operacija u Libiji, kojim sada rukovodi NATO, najavljeno je u petak iz Pentagona.

Robert Gates (L) i Mike Mullen, 31. mart 2011
Američki sekretar za odbranu Robert Gejts (Gates) i šef američkog
generalštaba Majk Mulen (Mike Millen) rekli su pred vojnim komitetima
Predstavničkog doma i Senata da će vojno učešće SAD u Libiji biti
završeno u subotu.

Njih dvojica su se takođe usprotivila ideji da SAD budu te koje će naoružavati i obučavati libijske pobunjenike u borbi protiv snaga libijskog vođe Moamera el Gadafija. Prema njihovim rečima, to bi trebalo da bude posao arapskih i drugih zemalja.

U nekoliko ranijih izjava zvaničnika Bijele kuće nije otpisivana mogućnost da SAD naoružaju pobunjenike.

"S moje tačke gledišta, ako će biti takve vrste podrške libijskoj opoziciji, za nju postoje obilje drugih izvora, koji nisu Sjedinjene Američke Države", rekao je Robert Gejts.

Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR) ocijenio je u petak kao dramatičnu humanitarnu situaciju u Libiji i apelovao da se hitno omogući dostavljanje pomoći ugroženima u toj zemlji zahvaćenoj sukobima.

Međunarodna koalicija koju predvode Britanija, Francuska i SAD počela je 19. marta vojnu operaciju iz vazduha čiji je cilj stvaranje zone zabrane leta iznad Libije i zaštita libijskih civila od represije režima. Komandu nad vojnom operacijom u četvrtak je preuzeo NATO.

Kriza u arapskom svijetu






Analize, komentare, intervjue, fotografije i videa o međunarodnoj akciji protiv Libije, kao i o situaciji u Egiptu i drugim arapskim zemljama nakon protesta i promjena, možete naći ovde.
XS
SM
MD
LG